Jitka Josková

Patří k nejvýraznějším a neobsazovanějším uherskohradišťským herečkám. Režiséři u ní oceňují atraktivní, exotický zjev, ale také mimořádný talent k vytvoření nejrůznějších postav. Její nejslavnější rolí je asi Liška Bystrouška, za níž získala celou řadu cen a byla nominovaná na Thálii. Sama přiznává, že má radši stylizované postavy, diváci ji ale mají rádi i v komedii 1+2=6 či ve Svatbě, jež je rovněž oceněná letošní trofejí Největší z pierotů a dalších inscenacích. Předloni se vrhla do studia choreografie na brněnské JAMU, věnuje se bojovým sportům. Je známá také z rozhlasových her, televizní obrazovky a filmového plátna.

Otázka ke Kočce na rozpálené plechové střeše

Jaké to vůbec je, hrát jednu z nejslavnějších postav, jež proslavila například Elizabeth Taylorovou?

Úplně stejné, jako ostatní jiné role. Není to moje první role, která se už objevila na plátně a herečky v nich byly skvostné! Paní Vlasta Fialová v Divé Báře, Libuše Geprtová ve Viktorce slavné Moskalykovy Babičky nebo role Konstance ve Formanově Amadeovi, kterou hrála Elizabeth Berridge. Navíc film a divadlo se moc srovnávat nedá, i když se určitě najde někdo, kdo to bude porovnávat bude, tomu se asi nevyhneme. Film byl natočen roku 1958, my to hrajeme v současnosti, takže dojde i k aktualizování. Máme i jiné prostředí, kde se příběh odehrává, a i herecké prostředky jsou jiné než ve filmu.

Tomáš Šulaj

Devětatřicetiletý rodák z Přerova nastoupil do uherskohradišťského divadla v roce 1999, po absolvování činoherního herectví na brněnské JAMU. Od samého počátku na sebe strhává pozornost jako představitel mnoha komických rolí (Rychlonožka v Rychlých šípech), dramatických postav (například jako oceněný Brick v Kočce na rozpálené plechové střeše), ale také jako výtečný muzikálový herec. Za hlavní roli v muzikálu Donaha! získal Thálii, za Buču v muzikálu Cikáni jdou do nebe byl na stejnou cenu nominovaný. Tomáš Šulaj je známý i z filmu (Klíček) a z tv obrazovky (Vzduchoplavec Kráčmera, Rozsudek). Je ženatý, s manželkou Ivou, jež působí jako dramaturgyně Slováckého divadla, má dceru Elišku.

Otázka ke Kočce na rozpálené plechové střeše

V čem je Brick jiný než předešlé postavy?

Je to docela nenápadná postava, která je na jevišti až na pár okamžiků od začátku do konce. Ale moc toho nenamluví, je uzavřený sám do sebe. Řeší své problémy uvnitř sebe, čas od času to vyhřezne na povrch, a to pak stojí za to. Ty předešlé postavy byly extrovertní, jak se říká, na velké plátno. Brick je hodně niterný.

Mimořádné představení Kočky na rozpálené plechové střeše

Slovácké divadlo přidává na program mimořádnou reprízu psychologického dramatu Kočka na rozpálené plechové střeše s oceněnými herci Jitkou Joskovu a Tomášem Šulajem v hlavních rolích. Proběhne 4. dubna od 19.00 hodin. Vstupenky je možné zakoupit už dnes.

V čem je možné oceněné herce vidět

Kočka na rozpálené plechové střeše: Dramatický příběh o jednom velkém rodinném tajemství Tennessee Williamse v režii Michala Zetela, kde oba ocenění herci vytvořili hlavní role, měl být na programu divadla už jen jednou. Vzhledem k tomu, že poslední repríza je vyprodána, v divadle se rozhodli přidat zcela výjimečnou reprízu proběhne 4. dubna.

Cena facky aneb Gottwaldovy boty: Inscenace nominovaná na titul inscenace roku se probojovala mezi 10 nejlepších divadelních počinů loňského roku na všech českých jevištích. Jitka Josková a Tomáš Šulaj vytvořili jedny z hlavních rolí. Režisérem je Břetislav Rychlík.

Svatba: Režisérka Anna Petrželková nastudovala hru, která vyvolala mezi diváky protikladné reakce. Jednoznačně však jde o jeden z nejlepších titulů loňského roku. Důkazem není jen cena Největší z pierotů, ale také nominace na titul inscenace roku České republiky. I ve Svatbě vytvořili Jitka Jos-ková a Tomáš Šulaj hlavní postavy.

Donaha!: Muzikál režiséra Radka Balaše oslaví v dubnu neuvěřitelných deset let na jevišti Slováckého divadla. Tomáš Šulaj v něm hraje hlavní roli. Na nejbližší březnovou reprízu zůstává v pokladně posledních přibližně sto volných míst, a to navzdory tomu, že bylo Donaha! uvedeno už více než 110krát.

Rychlé šípy: V nestárnoucí komedii Roberta Bellana hraje Tomáš Šulaj od premiéry v roce 2000, Jitka Josková se přidala po několika desítkách repríz. Je s podivem, že i 14 let od premiéry a po více než 400 reprízách jsou příběhy Mirka Dušína a jeho přátel stále vyprodány.

Inscenace roku

Peklo v hotelu Westminster

Diváci rozhodli o tom, že z osmi loni nastudovaných inscenací, je nejlepší Peklo v hotelu Westminster režiséra Roberta Bellana. Ztřeštěná komedie Raye Cooneyho vypráví o tom, že ani když je člověk členem vlády, není jednoduché si něco začít s vdanou sekretářkou. A vybrat si k záletům hotel, kde je i jeho manželka a čínská obsluha mu moc nerozumí, je přímo katastrofa. To potom potřebuje spolehlivého osobního tajemníka, který dokáže vyrobit takové alibi, nad kterým zůstává rozum stát. A pokud se do všeho připlete puritánská poslankyně a podváděný manžel, je jasné, že v hotelu musí vypuknout peklo.

Otázka pro režiséra Roberta Bellana

Čím to je, že jsou coonyovské komedie mezi diváky tak oblíbené?

„Mají dokonalou stavbu, přestože většinou jednoduchý příběh s uvěřitelnou výchozí situací, se kterou se může každý ztotožnit. Témata jsou srozumitelná a ze života, a když se následně začnou dít neuvěřitelně komplikované „zamotance" dovádějící postavy do smolných situací, diváci si smůlu většiny postav náležitě užívají. Jsou rádi, že se to neděje jim."

Kdy se bude komedie hrát: Nejbližší repríza je naplánována na prvního března, v pokladně zbývá necelých třicet volných vstupenek.

Svatba

Svatba režisérky Anny Petrželkové je jednou z nejpozoruhodnějších inscenací loňského roku. Důkazem je nejenom čerstvá cena kritiků Největší z pierotů, ale také nominace na titul inscenace roku celé České republiky. Příběh podivuhodné svatební hostiny navíc zaujal i dramaturgy nejprestižnějšího českého divadelního festivalu v Plzni, kteří uvažují, že inscenaci pozvou, aby ve městě, které bylo vyhlášeno evropským hlavním městem kultury, reprezentovalo Zlínský kraj.

Cena komediantů

O Ceně komediantů rozhodují sami herci a je určena pro jejich kolegy výtvarníky, hudebníky a choreografy, na něž se v běžných anketách tak trochu pozapomíná, ale pro vznik inscenací jsou velmi důležití. Letos dvě desítky umělců rozhodly udělit trofej muzikantovi a autoru písniček k Nezbedné pohádce Petru Gablasovi.

Skladatel a hlavně cimbalista a umělecký šéf cimbálové muziky Harafica Petr Gablas spolupracuje se Slováckým divadlem dlouhodobě, kromě oceněné hudby k Nezbedné pohádce je i autorem písně Přeskočilo nám, která se stala ústřední skladbou loňského roku Slováckého divadla.

Kdy se bude Nezbedná pohádka hrát: Hravé příběhy Josefa Lady upravené režisérem Davidem Vacke měly u dětí loni na podzim takový úspěch, že i přidaná vánoční představení byla během několika dnů beznadějně vyprodána. Divadelníci tak vycházejí vstříc zájmu nejmenších diváků, a pohádku uvedou i první březnový den, což je sobota, dopoledne. Vstupenky jsou už v prodeji.

Autor: Josef Kajetán