Při vstupu do rozlehlé kuchyně královské rezidence na hradě Windsor se tají dech. Ohromí vás vysoké klenuté stropy a krby dost velké na to, aby se v nich dal upéct celý vůl. Na bílých stěnách visí doslova armáda leštěných měděných hrnců, pánví, forem na želé a různých kotlíků.

Některé ještě s vyrytými písmeny VR pod korunou, což byl znak královny Viktorie. Místní kuchyně je vskutku královská.

Jídlo pro krále i padouchy 

Po více než sedm set padesát let se ve windsorské kuchyni vařilo pro krále, královny, císaře, emíry, hrdiny i padouchy, premiéry, prezidenty a císařské mocnáře. V syčícím, řinčícím a prskajícím centru nejstaršího fungujícího hradu na světě se dusily kančí hlavy, pekli kapouni, čeřily vývary, vařili kambaly i humři a místní mistři modelovali cukr do nejpodivuhodnějších tvarů.

„Historie je tu cítit všude,“ říká v knize Her Majesty The Queen královský šéfkuchař Mark Flanagan. 

Podívejte se, jak vypadá kuchyně na hradě Windsor, kde se vaří pro anglickou královskou rodinu:

Zdroj: Youtube

Vařil Jejímu Veličenstva královně Alžbětě II. Nyní svým gastro umem těší krále Karla III. i jeho choť Camillu. „Pracovat na tak krásném místě je velmi inspirativní. Je to jedna z nejlepších kuchyní na světě,“ pochvaluje si Flanagan a dodává: „Vaříme podle toho, jaké je právě roční období.“

Královské statky nabízejí úžasné přírodní spižírny a kuchyně plně využívají jejich hojnou úrodu. Vepřové, jehněčí a hovězí maso pochází z Windsoru či Sandringhamu. Stejně tak bažanti a koroptve. Ústřední roli hrála v královské kuchyni po staletí zvěřina. Pokud se na talíři objeví tetřev nebo jelen, pochází stoprocentně z Balmoralu.

Soběstačný král

„Když jsem nastoupil, byl můj přístup restaurační. Sezona koroptví pro nás končila na začátku února. Tady se ale koroptve zamrazí a vaří se z nich po celý rok,“ přibližuje zákulisí královské kuchyně její šéfkuchař.

sefkuchar Mark FlanaganMark Flanagan nastoupil jako hlavní kuchař britské královské rodiny v roce 2002. Předtím byl asistentem mistra domácnostiZdroj: Profimedia

Většina zeleniny se pěstuje v zahradách zámku Balmoral. Velké ovocné sady bývaly ve Windsoru. Ty už je sice dávno pryč, ale některé stromy zůstaly. V sezoně to znamená koše plné meruněk, broskví, nektarinek, fíků a kdoulí. Panství vyrábí vlastní džemy a má spoustu medu z úlů v Buckinghamském paláci. Mléko a mléčné výrobky pocházejí z královského stáda ve Windsoru, vejce z vlastních hejn a k dispozici je dokonce i smetanový sýr, vyráběný výhradně pro potřeby Jeho Veličenstva.

Staletá tradice

Jídelní lístky se tradičně píšou francouzsky. „Královna Alžběta milovala jídelní lístky ve francouzštině. Vždy jsem jí je posílal ke schválení. Pokud jsem se spletl v názvu, napsal něco špatně, hned se ozvala. Neuniklo jí nikdy nic,“ zavzpomínal královský šéfkuchař na bývalou nadřízenou.

Královna Alžběta II. milovala sladké.
Bývalý šéfkuchař zmátl Alžbětu II. svým pokrmem. Její odpověď ho překvapila

Jedním z mála jídelních lístků psaných v angličtině byl ten, který se hostům rozdával při oslavách jejího platinového jubilea.

Výjimkou byly i svatby krále Karla III. a prince Williama. Mark Flanagan prozradil, že si chtěl anglicky psaným menu usnadnit život. Královna, a poté i král, byli tak laskaví, že mu vyšli vstříc.

Víte, že…
Královna Alžběta II. pokračovala v tradici, kdy královští kuchaři vytvářejí jídelní lístky ve francouzštině. Tato praxe sahá až do jedenáctého století. Tehdy byla francouzština jazykem dvora po normanském dobytí.

Kde sedí panovník?

V průběhu roku se konají dva až tři státní bankety. Britský panovník sedí vždy uprostřed stolu. Takové uspořádání umožňuje monarchovi snadněji komunikovat s hosty na obou jeho stranách. Zasedací pořádek všech pozvaných je pečlivě naplánován. Zohledňuje se řada faktorů, včetně diplomatických a politických zájmů, stejně jako rodinných vztahů.

Zvláštní pozornost se věnuje tomu, kdo sedí vedle panovníka. Toto místo je nezřídka vyhrazeno významným hostům, jako jsou hlavy států. Státní bankety nejsou ani tak večeře, jako spíš divadelní představení. Dlouhé stoly se díky sklu a stříbru třpytí, jsou zaplaveny mořem květin.

Perníkový dar pro Alžbětu II.
Cukrářka poslala Alžbětě II. perníkový dort. Dostali jsme děkovný dopis, říká

Spodní část příborů je na délku palce od okraje stolu, vzdálenost mezi talíři musí být přesně odměřená. Souhra mezi šéfkuchařem a šéfem servisu je klíčová. Vše šlape jako hodinky a načasování musí být na vteřinu přesné.

Během slavnostní večeře s britskou královskou rodinou je třeba dodržovat pravidla a etiketu. Při večeři s panovníkem platí obecné pravidlo: pokud přestane jíst (dojí) král, mají totéž udělat i ostatní. Zásadní je etiketa stolování – správné držení příboru a použití příslušného příboru pro každý chod. Pokud jsou na menu položky, které nejíte či nemůžete jíst, oznamte to předem.

Mlsné jazýčky

Aby se předešlo faux pas a světoví lídři nedostali k večeři něco, co jim nechutná, vytvořil Mark Flanagan vlastní kulinářskou síť. V ní je například šéfkuchař Bílého domu. „Komunikujeme spolu. Díky tomu přesně víme, co komu chutná, jak menu plánovat. 

kralovna Alzbeta, Donald TrumpS Donaldem Trumpem si královna Alžběta přiťukla v roce 2019 v Londýně během státního banketuZdroj: Profimedia

Před každou státní návštěvou navíc přijede delegace, která požadavky dotáhne,“ říká Flanagan. Spolupráci s šéfkuchaři státníků si nemůže vynachválit.

Záhadně plný talíř

Bývalý královský kuchař, který pracoval pro britskou královskou rodinu jako manažer velšského kulinářského týmu, Graham Tinsley, připravil během své kariéry mnoho královských banketů. Všiml si, že královna často opravdu málo jedla. Byla údajně zaneprázdněna konverzací s hosty po obou stranách stolu.

„Obvykle jen posouvala jídlo po talíři. Místo toho, aby jedla, mluvila s lidmi vlevo i vpravo. Koneckonců, byla výtečnou hostitelkou,“ dodal Tinsely.

Princ Philip za grilem

Vévoda z Edinburghu, manžel královny Alžběty II., se o jídlo opravdu zajímal. Vyznal se v něm. Byl skutečný gurmán, ale nikdy ne snob. Šlo mu především o chuť. Byl to velmi skromný muž,“ zavzpomínal královský šéfkuchař na prince Philipa a prozradil, že manžel Jejího Veličenstva patřil k šikovným kuchařům.

Když ukončila kariéru modelky, vystudovala Gabriela Peacock výživu na Westminsterské univerzitě v Londýně.
Radí britské královské rodině. Na diety není čas, říká nutriční poradkyně z ČR

„Jeho grilovací dovednosti byly legendární. V Balmoralu často vybíral v lednicích maso, uleželou zvěřinu, nebo tetřeva, na večerní grilování. Měl recept na vlastní marinádu a jasnou představu, co chce připravit. Ať jsem se snažil se svými návrhy sebevíc, pokud nesplňovaly jeho představu, bylo celkem nepravděpodobné, že bych změnil jeho názor,“ složil hold princi Philipovi.

Podle Flanagana byl princ nesmírně talentovaným kuchařem a jemu bylo ctí a potěšením pro něj pracovat.

Zahradníci Karel III. a Camilla

K dobrému jídlu, ale především ke kvalitním a lokálním potravinám mají vztah král Karel III. s chotí Camillou. Oba dokonce rádi zahradničí.

Dávají přednost čerstvým produktům, z nichž většina pochází z vlastních statků. Britský panovník je nadšeným a dlouholetým zastáncem udržitelnosti. Aby snížil uhlíkovou stopu, rozhodl se dodržovat převážně rostlinnou stravu. „Dva dny v týdnu už roky nejím maso ani ryby. Mléčné výrobky vynechávám jeden den v týdnu,“ dal se Karel III. slyšet v rozhovoru pro BBC v roce 2021.

kral Karel III., kralovna CamillaKrálovský pár často navštěvuje britský venkov, kde ochutnává lokální potravinyZdroj: Profimedia

Pro šéfkuchaře Marka Flanagana nemůže být takové složení jídelníčku problém. V průběhu své kariéry už řešil i řadu dietních požadavků téměř všech členů královské domácnosti.