Na mysli nemám pouze hráče, ale i trenéry, funkcionáře, další lidi z provinčního klubu, kteří nestíhali všechny zážitky ani vstřebat, tolik práce v posledních týdnech a měsících měli. Jistě veškeré vynaložené úsilí a energie ale stála za to.

I když parta kouče Svědíka stejně jako třeba jinak nabitá Slavia do jarních bojů v silné konkurenci Nice, Partizanu Bělehrad a Kolína nad Rýnem neprošla, ostudu proti týmům z předních evropských soutěží ani srbskému vicemistrovi rozhodně neudělala.

Kadlec a spol. herně ani výsledkově nepropadli, nebýt zbytečných výpadků a ztrát, nepřízně sudích, klidně mohli Moravané v Bělehradu slavit triumf i vytoužený postup. Zase tak daleko k němu nebylo.

Fotbalisté Slovácka při podzimní jízdě poznali, jak chutná Evropa. Snad se jí během pouti po starém kontinentu nenabažili, do zahraničí se zase brzy podívají. Na mysli nemám soustředění či běžný výlet, ale v rámci jedné z prestižních soutěží.

Skromný celek z Uherského Hradiště si opakování zaslouží. Po vyřazení AIK Stockholm, dvou remízách s Partizanem a hlavně senzační výhře v Nice se zřejmě definitivně vymanil z českého průměru, dal o sobě vědět i v cizině. Teď už musí brát Slovácko soupeři vážně.

Na chválení a poplácání po ramenou ale bude čas po sezoně, v dalších letech. Nyní musí Svědíkův tým rychle přepnout výhybku, vrátit se zpátky do ligové reality. Už v neděli přijedou na Moravu poslední Pardubice, zaváhání si nikdo nepřipouští.

Popis fotky: Partizan - Slovácko - Utkání Evropské konferenční ligy Partizan - Slovácko. Na snímku zleva Jan Kalabiška a Aleksandar Filipović v Bělehradě 3. listopadu 2022.    Bělehrad - Fotbalisté Slovácka se rozloučili s Evropskou konferenční ligou remí
Slovácko se s Konferenční ligou rozloučilo remízou. Bod i miliony trefil Mihálik

Podzim pro zkušený tým zdaleka nekončí. Před sebou má tři těžké ligové bitvy i pohárový souboj s Mladou Boleslaví.

Vítěz MOL Cupu sice kvůli účasti v Konferenční lize poztrácel v české nejvyšší soutěži spoustu bodů, kontakt s protivníky ale určitě ne. Na jaře tak jistě bude mít o co hrát. Manko není bůhvíjak veliké. Mančaft se přes dlouhou zimní pauzu zase dobře nachystá, vhodně doplní.

Šanci má v lize, ani obhajoba v poháru není nereálná.

Dopadnout jako Jablonec, který se loni po účasti v evropském poháru do posledního kola zachraňoval, nikdo nechce. Ani to není pravděpodobné.

Slovácko má na to, aby se ve druhé polovině sezony vrátilo do elitní šestky a zase prohánělo Plzeň, Slavii i Spartu, což není v daných podmínkách rozhodně málo. Tak si toho važte.

Autor Libor Kopl je fotbalovým expertem Deníku