S pomocí často na plný úvazek začali umělci z různých oborů už na jaře během první vlny a vrátili se k ní po krátkém letním nádechu opět na podzim. Jsou užiteční například při trasování nebo při poskytování psychologické podpory a radosti lidem v karanténě – třeba jako herci Slováckého divadla, kteří volali do domova seniorů, aby jeho obyvatele potěšili. Mnoho divadel a kapel streamovalo během jara, ale i podzimu svá představení a vystoupení po síti a často výtěžek ani neputoval jim, ale na dobročinné účely spojené s koronavirem.

Ačkoli hnutí Black Lives Matter funguje již zhruba sedm let, jeho aktivity nabraly na intenzitě po zabití Georga Floyda policistou, který se jej snažil znehybnit.
Nejdůležitější krátké zprávy z května

Někteří herci naprosto změnili obor: například ostravskému herci Tomáši Novotnému zařídil koronavirus novou roli. Stal se hrobníkem. „Zápletka nebyla nijak složitá. Koupil jsem v jednom ze středočeských městysů barák a nedaleko objevil na kopci krásný a opuštěný, velmi zanedbaný hřbitov. Chtěl bych se o něj starat, ale neobejdu se při tom bez příslušného vzdělání,“ líčí Tomáš působící mimo jiné v Národním divadle moravskoslezském (NDM) Ostrava. Koronavirus pak jeho plán dokonal a ze zajímavého nápadu se stala opravdová práce.

Jeho herecký kolega Jan Kaštovský by stál za normálních okolností na prknech Jihočeského divadla. Ale v době covidu je všechno jinak. Herec je doma a pomáhá trasovat nakažené lidi. „Hledali jsme možnost, jak pomáhat, protože nehrajeme. Voláme, zjišťujeme informace, dozvídáme se, zda není v domácnosti senior a jaká je situace,“ líčí herec.

Plány zhatil covid-19

Kdyby nebylo covidu, tak by prvním elektrifikovaným cimbálem těšil posluchače svých autorských písní v klubech a koncertních halách. Plány hudebního projektu Blue Cimbal cimbalisty Romana Veverky, který pochází z Velkých Pavlovic na Břeclavsku, však zhatil koronavirus.

Kosmická loď Dragon Crew zaktovila u vesmírné stanice ISS
Událost měsíce: Tři, dva, jedna... odstartovalo komerční dobývání vesmíru

Protože ho hrát doma jen tak pro sebe nenaplňovalo, rozhodl se pomáhat tam, kde je potřeba. Jako dobrovolník nastoupil na jednotku intenzivní péče oddělení covid-19 do pražské Thomayerovy nemocnice. Výhodou je, že sám koronavirus prodělal. „Můžu být užitečný, a navíc mám v těle i protilátky. Chystám se i na darování plazmy, která může pomoci překonat nemoc lidem s horším průběhem, než jsem měl já. S dobrovolnictvím je to jako s hudbou. Oči lidí dokáže rozzářit i maličkost, vlídné slovo, úsměv a podpora,“ říká Veverka.