„Moc mě to mrzí, ale lockdown nám zlomil vaz. Ještě o loňských prázdninách se zdálo, že se z první vlny vzpamatujeme, ale další uzavření podniků jsme už nedali. Na konci roku jsme tak náš projekt pohřbili a já se vracím ke své původní profesi a do sféry finančního poradenství. Palmová zahrada nyní hledá nového pronajímatele. Snad se tak stane brzy, Hradec i Palmovka si to zaslouží,“ popsal Denku Jiří Halamka.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
Další změna v otevírání zahrádek: Zákazníky zkontroluje hygiena, nikoliv vrchní

Svým smutným „zářezem“ se Halamka připojí k dalším podnikům, do kterých již štamgasti po rozvolnění na pivo a jídlo nepřijdou. A nebude jich málo. Podle aktuálního odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) se napříč celou republikou v pondělí neotevře na 500 restaurací a hospod. Část zkrachovala už na podzim, další nyní na jaře.

Pro připomenutí: restaurace byly vládou uzavřeny 18. prosince loňského roku, poslední hospodský lockdown tak trval 213 dnů. „Gastronomie jednoznačně patří k jednomu z nejvíce poškozených segmentů, 500 hospod a restaurací ukončilo činnost,“ řekla Deníku výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Krutá čísla

S ještě krutějšími čísly operuje agentura Dun & Bradstreet (dříve Bisnode). Podle její mluvčí Petry Štěpánové ukončilo v loňském roce činnost 639 restaurací. Od začátku letošního roku do května pak s podnikáním v tomto sektoru nepočítá 204 subjektů. Podle dat D&B pak v loňském roce požádalo o živnost v oboru gastro nejméně subjektů od roku 2014. Tehdy po celé republice vyrostlo 1473 nových hospod a stravovacích provozů, loni „jen“ 1224.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
Podávání piva přes plot a další situace. Co se od pondělí může stát v hospodě

Podle Ferencové se i v době více jak dvousetdenního lockdownu pivovary snažily hospody udržet do jejich znovuotevření: „Komunikovaly s hospodskými, aby se dokázali zorientovat v často se měnícím prostředí a požadavky na provoz. Poskytovaly jim PET lahve, aby hospodští mohli prodávat pivo přes okénko. Pivovary se také bezplatně staraly o výčepní cesty a pomáhaly s jejich konzervací a opětovným uvedením do provozu. Bylo cítit, že hospodští si naší pomoci váží a dodavatelsko-odběratelské vztahy tato doba velmi upevnila. Bohužel však někteří majitelé hospod ty tlaky neustáli,“ konstatuje Ferencová.

Například Plzeňský Prazdroj, který obhospodařuje třetinu domácího trhu, vyčlenil na záchranu hospod půl miliardy korun. „Naše intenzivní podpora pohostinství pokračuje i teď, ať už se jedná o investice do nových výčepů, zařízení pro tankovny, či vybavení zahrádek nebo vylepšení exteriérů a interiérů hospod a restaurací,“ dodal obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.