„Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, které postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Březolup, Bílovic, Babic a Pašovic. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu,“ informoval mluvčí krajských hasičů ve Zlíně Ivo Mitáček. Požár zpozorovali sousedé, kteří uviděli hustý černý kouř nad střechami. Jeden ze sousedů běžel k hořícímu domu, vběhl dovnitř a vyvedl ven majitelku. Osmdesátiletá žena se nadýchala nebezpečného kouře a byla v šoku. „Po vyvedení z objektu se však otočila a vběhla znovu do svého domu. Soused vykopl branku, vběhl do dvora, znovu do domu a napodruhé dostal ženu z dosahu plamenů,“ poznamenal Mitáček.

Kvůli silničním objížďkám města trval dojezd profesionálních hasičů asi patnáct minut. V dýchacích přístrojích pronikli hasiči do hořících místností i na střechu. Požár prostoupil obytné místnosti, stropy i celou střechu. Intenzivním hašením se podařilo požár lokalizovat až po osmdesáti minutách zásahu. Dostatek vody zajišťovaly cisterny dobrovolníků i městský hydrant. Ke zraněné ženě musela vyjet posádka zdravotnické záchranné služby, která ji na místě ošetřila a následně odvezla do nemocnice k hospitalizaci.

Celý dům museli hasiči prohledat a pokračovat v dohašování skrytých ohnisek požáru v konstrukcích střechy i stropů. Z půdy hasiči vyhazovali a hasili seno. Celkové likvidační práce trvaly další dvě hodiny. Pracovníci energetické společnosti museli odpojit proud do domu. Krátce po sedmé hodině ranní byla vystřídána směna profesionálních hasičů z Uherského Hradiště. Požárem způsobené škody hasiči odhadli na 500 tisíc korun. Zásahem se ale podařilo uchránit další majetek asi za 200 tisíc korun. Při požáru uhynul pes majitelky.

„Příčiny události zkoumá vyšetřovatel hasičů. Pokud zjistí, že za událostí stojí úmysl, pak se do vyšetřování zapojíme,“ sdělila hradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Starosta Březolup Petr Kukla uvedl, že podle prvních poznatků se na vzniku požáru mohla podílet vadná elektroinstalace nebo neodpojená žehlička. „Pro majitelku jsme zajistili bydlení v ubytovně a nabídneme jí i finanční pomoc,“ sdělil Kukla, který za posledních deset let podobnou událost v obci nepamatuje. „Vzpomínám si, že kdysi hořelo kompostoviště, čas od času taky nějaké požáry na okolních polí. Žádný dům tady ale v posledních letech nehořel,“ pátral v paměti Kukla.