„Jejda, já o tomhle nařízení vůbec nevím. Já mám přede dveřmi botník, ale jen takový malinký, na papuče. Myslím, že by ho hasiči snadno odšoupli,“ překvapilo nařízení pětaosmdesátiletou Marii Prokopovou ze zlínského sídliště Jižní Svahy. „Ano, před bytem mám botník asi osmdesát centimetrů široký. Když budu muset, tak ho dám pryč,“ byl ochotný zjednat nápravu i Ladislav Bank z Okružní ulice.

Chodby plné harampádí byly donedávna například ve Zlíně v I. segmentu, ale i jinde. „Poslední případ jsme měli na třídě Tomáše Bati, kde bylo v jednom z domů zablokováno koly celé šesté poschodí. V případě požáru by se tudy nedalo projít. Už jsme vše ale s nájemníky vyřešili,“ informoval zlínský technik požární ochrany Pavel Kačenka. Nájemníci už uvolnili i zatarasenou chodbu v Broučkově ulici. „Paní tu postavila před hydrant květináče. Už je ale také odstranila,“ pokračoval technik.

Podle ředitele Správy domů Zlín Jaromíra Šebíka je znepřístupnění vnitřních prostorů domů letitým problémem. „Lidé občas chodbu zastíní pralesem květin nebo na ni přitáhnou třeba zahradní lavičku,“ posteskl si.

Nájemníci si přitom neuvědomují, že tím ohrožují sebe i ostatní například při možném zásahu hasičů.

„Nejrůznější dveře, skříně, sporáky a další věci v zóně evakuace jsou pro nás velmi zrádné a nebezpečné. V momentě, kdy vznikne požár a všude je dým, se totiž stávají neviditelnými. Hasiči chodí podél zdí, které jsou pro nás vodítkem, a narážejí do nich,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Byty ve Správě domů Zlín kontroluje celkem pět lidí. „Jedenkrát ročně nebo dle potřeby. Situace se postupně upravuje, je znát posun. Lidé si dají říct,“ doplnil Kačenka.

V případě, že by někdo nechtěl chodbu uvolnit, mohou mu hasiči udělit sankci. „Dle zákona o přestupcích hrozí lidem pokuty od patnácti do patadvaceti tisíc korun,“ připomenul technik.