Co přesně požár, který zlikvidoval střechu a celé první patro, rozpoutalo, vyšetřují hasiči. Mohla to být zapálená svíčka i vadný elektrospotřebič. Ohořelé tělo devětačtyřicetileté ženy našli až po šesté hodině ráno pod troskami zříceného stropu a stěny.

„Vzbudili mě, že hoří. Jediné, co jsem stihl, tak vyskočit z okna,“ popsal otřesný zážitek jeden ze čtyř synů zemřelé ženy. Většina ostatních v domě, ve kterém v době požáru bylo podle všeho sedm lidí, už takové štěstí neměla. Stav dvou bratrů není vážný. „Čtyřiadvacetiletý muž utrpěl povrchové popáleniny, dvacetiletý muž se nadýchal zplodin,“ popsala jejich zranění mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová. Sedmatřicetiletý přítel rodiny, který v domě v noci pobýval, se také přiotrávil kouřem. Před ohněm stihl vyskočit z okna, ale zlomil si nohu.

„Všechny čtyři jsme převezli do nemocnice v Kyjově,“ doplnila mluvčí záchranky.

Podrobnosti tragédie poodhalil Josef Marcián, kterého v neděli ještě za tmy vzbudil podivný rachot. Rozzlobil se, že někdo v ulici túruje auto. Před domem ho ale překvapila mlha jako hrom. „Podívám se, a ona to není mlha, to se valí dým,“ užasl. Naproti přes ulici zahlédl ve výšce plošinu s hasiči, kteří stříkali vodu na dům sousedky Gistrové. „Když jsme přijeli k cíli, tak byl požár už v pokročilém stadiu. Bohužel hlášení jsme dostali tak pozdě, že nebylo možné paní pomoci,“ řekl velitel hasičů Ladislav Menšík.

Dopoledne před domem postávalo několik sousedů i syn zemřelé Josef. Ten se před ohněm zachránil skokem z okna a vyvázl bez zranění. „Nedávno nám zemřel otec, teď zase matka,“ žehral na zlý osud druhý ze synů Václav. Jeho dva bratry už mezitím odvezly sanitky do nemocnice. Tam skončil se zlomenou nohou ještě sedmatřicetiletý přítel rodiny i osmdesátiletá sousedka. „Už je doma, v nemocnici jí dali injekce na uklidnění a teď spí. Je po operaci srdce, hodně ji to sebralo,“ vyprávěla už v klidu dcera nemocné paní, která hned ráno přijela za maminkou až z Prostějova.

Rodina patřila podle místních k problematičtějším. Domku někteří neřeknou jinak než opiové doupě. „Běžně tam bývaly večírky do rána. Často tam pobývali různí lidé i celé rodiny,“ shodli se přihlížející lidé. I v osudnou noc bylo složité zjistit, kolik osob v domě přespávalo. Při odklízení hasiči našli v přístěnku domku dokonce marihuanu. Co bude nyní s bratry, kteří zůstali bez střechy nad hlavou, se neví. „V takových situacích se snažíme kontaktovat rodinné příslušníky. Momentálně nemáme možnost ubytování, zkusíme se poptat v okolních obcích,“ uvedl vracovský starosta Ladislav Šmýd. Dům, kterému shořela celá střecha a stropy v prvním patře se propadly, čeká s největší pravděpodobností demolice. Škodu teď sčítají i sousedé. Naproti v domě velkým žárem popraskala dokonce okna.

Zdeněk Šmýd