Sedm jednotek hasičů u požáru zasahovalo od půl třetí ráno. Škoda se odhaduje na 15 milionů korun. Příčina požáru zatím není známá.

„V době našeho příjezdu hořela celá střecha objektu. Hasební práce jsme prováděli v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Odběrní místo vody k hašení bylo zřízeno u hasičské zbrojnice a ve středu obce Osvětimany,“ popsal mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Ilustrační foto.
Tragická nehoda u Starých Hutí. Jízda na motorce skončila smrtí manželského páru

Lokalizace požáru byla podle Žemličky nahlášena v 3:31 hodin.

„Po lokalizaci jsme prováděli měření teploty konstrukcí, rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska hoření. Příčina požáru a výše škody budou určeny během šetření. Předběžná výše škody byla stanovena na 15 milionů korun," dodal mluvčí hasičů.

Starosta Osvětiman Aleš Pfeffer událost příliš komentovat nechtěl. V úterý po deváté hodině pouze konstatoval, že se požár dohašuje za přítomnosti čekajících vyšetřovatelů, které dovnitř hasiči zatím nepustili.

"Nemám co bych k tomu řekl," sdělil Pfeffer Deníku s tím že Vratislav Mynář se aktuálně v Osvětimanech nevyskytuje. "Je v Praze a ani nemám info, že by tady měl být," naznačil starosta.

Ten si na dotaz Deníku nevybavuje, že by v Osvětimanech za posledních pět let hořela nějaká chalupa. "Nanejvýš nějaká tráva, možná les, ale že by u nás hořela budova, tak to ne," poznamenal Aleš Pfeffer.

Pokuty za vodu i obvinění z dotačního podvodu

Podle katastru nemovitostí patří objekt restaurace Na srubu firmě O.L.G.A.- S.K.I. , jejíž jediným společníkem je Vratislav Mynář.

Mynářova společnost O.L.G.A. dostala nedávno dvakrát pokutu za neoprávněné čerpání vody využívané k zasněžování sjezdovky v Osvětimanech. V prvním případě to bylo 300 tisíc korun, ve druhém více než 38 tisíc korun. Vodu firma čerpala z místního rybníka, který kancléř Mynář podle informací České televize vybudoval také bez povolení.

V souvislosti s další stavbou v lyžařském areálu obvinila policie v roce 2021 Mynáře z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu Malovaný v Osvětimanech. Podle policie ji Mynářova firma Clever Management čerpala neoprávněně. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář
Firma kancléře Mynáře dostala podle ČT další pokutu za neoprávněné čerpání vody