„Vše je nyní pod kontrolou. Hasičské jednotky se rozjely zpět na svá stanoviště již kolem deváté hodiny večer,“ sdělila Deníku tisková mluvčí hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Během úterka již mohlo v areálu Čepra probíhat vyšetřování, do kterého se zapojili policisté a hasiči.

František Berkovec z Loukova má však už nyní na celý incident svůj názor: „Nic velkého se nestalo. Jeden Slovák tankoval a dopustil se chyby. Ani v obci jsme nepociťovali žádnou nervozitu.“

Hlavně vše vidět na vlastní oči

K zachování klidné situace a snahy nevyvolat paniku přispěl i starosta obce Antonín Zlámal ve spolupráci se záchrannými sbory:

„Na podobné situace jsme školení. Abychom omezili nepřiměřenému poplachu, nespustili jsme sirénu, nevolali hlasité hoří.“

Starosta a záchranné složky se však neobávaly jen přemrštěnému povyku, ale také zástupu zvědavých občanů.

„Policie a zejména hasiči by měli problém projet na místo nehody, kdyby cestu blokoval zástup lidí,“ dodal Zlámal.

I přes obrovské nebezpečí, kterého se obyvatelům dostávalo, se našlo dost přihlížejících svědků.

„Já jsem až z Bystřice pod Hostýnem. Také jsme sice stoupající dým sledovali, ale z bezpečné vzdálenosti několika kilometrů. Kolegyně však říkaly, že tady v bezprostřední blízkosti všichni chodili před dům a pozorovali, co se děje,“ uvedla Marie Syryčanská, která pracuje v místní škole.

Hořící nádrže v areálu Čepro
Požár v Čepro Loukov, obří nádrže zasaženy nebyly

Kromě Loukova a přilehlých obcí dbala zvýšené pohotovosti třeba i několik kilometrů vzdálená Bystřice pod Hostýnem.

„Byl jsem v kontaktu se záchrannými složkami. Osobně jsem se byl podívat na požářišti a vyhodnotili jsme, že bude správné informovat a varovat občany. Naši hasiči byli na místě mezi prvními a pomáhali až do časných ranních hodin,“ uvedl starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek.

Loukov by se nezachránil

„Lidé si, podle mého, měli spíše balit evakuační zavazadlo než fotit, natáčet a sledovat, jak dým stoupá. Na druhou stranu asi ví, že kdyby došlo k největšímu výbuchu, nemají šanci utéct,“ dodala Marie Syryčanská.

Kvůli nebezpečí nepředstavitelných rozměrů budu i starosta Loukova trvat na větším zabezpečení ze strany společnosti Čepro.

„Jenom ve dvou zadních nádržích je na 140 tisíc kubíků pohonných hmot. Dřív objekt hlídala posádka a nikdo si v okolí nemohlo ani zapálit. Nyní je vše o hodně volnější a to musíme změnit,“ zdůraznil Antonín Zlámal.

V Loukově se mimo jiné objevují názory, že by po výbuchu největších zásob zůstal z obce jen velký kráter.

Ilustrační foto
Oprava první části Vodní ulice v Kroměříži je u svého konce
Ilustrační foto.
Přibývá vykradených aut, zloději mají spadeno hlavně na octavie

JAKUB OMELKA