Chtěl tak, na doporučení ředitelky Krajského hasičského záchranného sboru ve Zlíně, předejít požárům, které hrozily kvůli nedávným vysokým teplotám a mimořádnému suchu. Mluvčí krajských hasičů ve Zlíně Libor Netopil hodnotí dobu, po kterou zákaz platil, jako poměrně klidnou. „Dá se říci, že lidé tento zákaz dodržovali. Jistě, zasahovali jsme v té době u několika desítek případů, ty však nesouvisely s porušením vyhlášeného stavu," podotkl Libor Netopil.

Mezi těmi, kteří zákaz rozdělávání otevřeného ohně porušili, byla ale například starší žena v Uherském Brodě. U tamního motelu pálila nať a trávu. Její jednání oznámil na policii náhodný svědek, který prý měl obavu z rozšíření ohně. Hlídka brodských policistů vyjela na místo a zastihla tam ženu, které u nohou dohořívala hromádka nati a trávy. „Ohniště bylo na posečené trávě a nebylo nijak ohraničeno. Policisté ohniště zajistili proti možnému rozšíření ohně a ženě uložili za přestupek blokovou pokutu," informoval mluvčí hradišťské policie Aleš Mergental. V tomto případě však nebyl nutný zásah hasičů.

Zákaz se týkal nejen zakládání otevřených ohňů, ale také používání pyrotechniky s otevřeným plamenem, například lampionů štěstí a také ohňostrojů. Oheň nesměli používat ani pracovníci v lese. V případě porušení zákazu mohla být viníkovi za přestupek uložena pokuta až 30 tisíc korun.

Někteří oslovení obyvatelé Slovácka podotýkají, že v době zákazu byli ale opakovaně svědky událostí, při kterých byl zákaz porušován. „Při jednom z ohňostrojů na Slovácku jsem se ptal pořadatelů, zda vědí, že se nesmí podobné akce v těchto dnech konat. Řekli mi, že o žádném zákazu neví a ohňostroj pokračoval v klidu dál. A takových akcí jsem pak viděl několik. Je ale možné, že si pořadatelé vyřídili výjimku nebo vůbec netušili že jsou zakázené," poznamenal Hradišťan Ludvík Struhař.

Související Starší žena pálila na poli nať, přesto, že to hejtman zakázal