Záhlinice, Hulín, Břest, Nedachlebice, Pacetluky, Kroměříž, Slavičín, Držková, Strání, Uheský Brod. To je jen stručný výčet několika málo lokalit, kde o víkendu hořelo.

„Jenom během soboty jsme dostali oznámení o více než čtyřiceti neuhlídaných pálení a dalších požárech v přírodní prostředí,“ podotkl mluvčí zlínských krajských hasičů Ivo Mitáček. Nejvíce práce a výjezdů měli hasiči na Uherskohradišťsku.

V některých případech muselo vyjet více zásahových vozů a některé zasažené plochy měly i několik stovek metrů čtverečných.

Oheň přitom velmi často ohrožoval chaty i domy. „V jednom případě se rozšířil na parkoviště a poškodilo osobní automobil,“ uvedl dále mluvčí.

Lidé si navíc koledují o pokutu.

„Zákon zakazuje plošné vypalování porostů. Je proto vhodné využívat organizovaných akcí v zahrádkářských nebo chatových oblastech. Kde není možné takových akcí využít, tak doporučujeme dostatečně se na spalování odpadu připravit. Mít u sebe jednoduché hasební prostředky a mobilní telefon pro případ zavolání pomoci,“ radí Mitáček.

Ne vždy je však na vině zahrádkář či majitel pole, který pálil starý biologický materiál. Za řadou události zřejmě stáli i řidiči aut nebo chodci, kteří odhodili nedopalky cigaret do suché trávy.