Kvůli starostem o svoji matku se však nakonec v roce 2004 vrátil do Uherského Hradiště, kde se mu postupně v hlavě rozležel nápad otevřít si v prostorách rodinného domu v Mařaticích vlastní restauraci. Přestože po dlouhých vyjednávání získal pro stavbu v roce 2014 povolení, vyhráno neměl. Naopak. Dnes stojí Zdeněk Pospěch na pokraji bankrotu.

„Od začátku jsem měl s rekonstrukcí rodinného domu problémy, které mi dělali sousedi neustálými stížnostmi, dokonce sepsali petici, aby zde nevznikala žádná nálevna. Já jsem nicméně chtěl všechny přesvědčit, že zde chci vybudovat seriózní restauraci na vysoké úrovni," popisoval první náznaky komplikací Zdeněk Pospěch.

Přes neshody s nejbližším okolím jeho domu však nakonec získal posvěcení jak od hradišťského, tak krajského stavebního úřadu. „Na základě něj jsem se dal do oprav domu. Vše jsem nicméně chtěl mít perfektní, a tak jsem si na vysoké investice půjčil od banky s tím, že budu z provozu schopný splácet," poodkryl své záměry.

Přes komplikace s výstavbou pohostinství uprostřed obytné zóny se mu podařil zahájit zkušební provoz prvního července minulého roku. Po něm měl získat kolaudaci a začít s podnikáním. „Těsně před kolaudací mi však došel dopis, že krajský stavební úřad zrušil stavební povolení z roku 2014 a dostal jsem oznámení o zahájení nového stavebního řízení. Po dvou letech tahanic jsem tak zase na začátku," kroutil hlavou Zdeněk Pospěch.

Situace je však pro něj o mnoho horší, než v roce 2014. Na krku mu totiž visí bankovní úvěr, díky němuž musí splácet bezmála třicet tisíc měsíčně. Z čeho však má finanční instituci dávat peníze, když restauraci nemůže provozovat, Zbyněk Pospěch netuší. „Než stavební úřad rozhodne, budu už bez domu, restaurace i veškerého majetku. Přitom se jedná o dvě banální chyby, které jsem stihl za pár dní napravit. Teď tady můžu tak maximálně sedět v prázdné místnosti a čekat, až mi všechno seberou," krčil rameny.

Proč přesně bylo až s dvouletým zpožděním zrušeno stavební povolení z roku 2014 vysvětlila Deníku mluvčí Zlínského kraje Renata Janečková. „Celá kauza se z podnětu sousedů dostala ke krajskému soudu, který se ke kauze vyjádřil až v roce 2016. Svým verdiktem pak zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Zlínského kraje o povolení stavby z důvodu velikosti zahrádky restaurace a z důvodu zastíněného prostranství, které jeho sousedovi vytvořila nově vzniklá zídka," uvedla.

Na chybné úřední rozhodnutí z roku 2014 tak dnes doplácí především Zdeněk Pospěch. Stavební povolení, na základě nějž začal s opravami domu, mu totiž nemělo být vůbec vydáno. „Zodpovědnost za chybné rozhodnutí úřadů je dáno zákonem a o pochybení rozhoduje nadřízený orgán, který také může vynést soud o případné odpovědnosti správního úřadu," podotkl k tehdejšímu verdiktu hradišťského stavebního úřadu mluvčí tamní radnice Jan Pášma.

Zároveň však dodal, že se o možnost podnikat připravil Zdeněk Pospěch především sám. „Pokud by splnil podmínky, které dostal stanovené v rozhodnutí o povolení zkušebního provozu restaurace, mohl mu být následně vydán kolaudační souhlas a restauraci by mohl užívat bez ohledu na provádění opakovaného stavebního řízení. Proč tyto podmínky nesplnil je třeba zjistit u něj," reagoval Jan Pášma. Nejvhodnější situaci na vyřešení situace pak podle něj restauratér už propásl. „Kdyby se odvolal proti rozhodnutí zdejšího úřadu o zákazu kolaudace, mohl být verdikt změněn a věc by se vyvíjela jiným směrem. Nyní mu už nezbývá než se bránit soudně či s použitím mimořádných opravných prostředků," poznamenal Jan Pášma.