Vítězná živnostnice Zuzana Forejtková z Rožnova pod Radhoštěm zpracovává zbytkovou surovinu, kterou získává od lokálních farmářů a dodavatelů. Jde o vizuálně neprodejné ovoce, které je pro sušení ideální. Hledá možnosti, jak zabránit plýtváním s potravinami.

„Naší filozofií je žít udržitelně, neplýtvat přírodními ani lidskými zdroji a efektivně využívat potenciál. Splňujeme principy cirkulární ekonomiky, budujeme svůj ovocný sad, díky kterému budeme na trhu udržitelní, zpracováváme zbytkovou surovinu, a předcházíme tak vytváření odpadu,“ řekla Zuzana Forejtková.

Myšlenku sušírny podporoval také fakt, že její sestra vlastnila obchod se zdravou výživou, takže první odběratel byl na světě. Vždy se snažila, aby její podnikání mělo nějaký přesah, aby práce nebyla jen o vydělávání peněz, ale aby byla i přínosná pro okolí.

Začínala s několika málo produkty, nyní jich má bezmála šedesát. Má e-shop který neustále zlepšuje, prodává přes on-line farmářské tržiště, jezdí na trhy po regionu. Suší i na zakázku, v loňském roce připravila přes tři tisíce vánočních balíčků pro několik velkých firem v okolí.

„Vnímáme, že paní Forejtková své podnikání bere jako službu společnosti. Její podnikání má přesah i do sociální sféry. Uvědomuje si, jak důležité je začleňovat do společnosti občany s hendikepem a dát jim stejnou šanci na plnohodnotný život, jako mají lidé bez hendikepu,“ okomentoval vítěze za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Stříbro bere tesař Antonín Papšík, který se věnuje roubeným stavbám. Bronz si odváží Břetislav Jalůvka, který navrhuje a realizuje zahrady.

Firma roku je z Kunovic

Vítězná firma Aircraft Industries je společnost s více než osmdesátiletou tradicí letecké výroby, která se v současné době zabývá vývojem, výrobou, prodejem a servisem letounů L 410. Intenzivně se věnuje výzkumu, vývoji a nabízí kooperaci firmám nejrůznějších oborů, provozuje neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem Střední školy letecké. „Naším cílem je vyrábět letadla nejvyšší kvality, které zajistí našim zákazníkům bezpečnou a spolehlivou leteckou přepravu pasažérů i zboží, a to s co nejnižšími náklady,“ uvedla Olesya Sadiyarová z marketingového oddělení firmy.

L 410 jako dvoumotorový, turbovrtulový stroj byl od samého začátku vyvíjen pro potřeby regionální přepravy cestujících a nákladů, s důrazem na možnost provozu na malých letištích mimo hlavní letecké trasy, v odlehlých oblastech s náročnými klimatickými podmínkami. Teď je malý dopravní stroj L 410 Turbolet jednou z největších legend, kterou dal světu československý letecký průmysl. Od roku 1969 bylo sériově vyrobeno více než 1 200 letounů řady L 410, z nichž je stále v provozu přibližně 130 letounů ve více než 60 zemích, na pěti kontinentech. V současné době zaměstnává společnost 939 lidí. Za rok 2021 vyrobila celkem jedenáct letounů.

„Představují nejmodernější technologie. Jsem rád, že pokračuje tradice leteckého průmyslu u nás a vyvíjí se nejmodernější technologie také v tomto odvětví,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma ORTO plus, výrobce zdravotní a barefootové ručně šité obuvi. Bronz si odváží společnost PSÍ HUBÍK, výrobce motocyklového oblečení.

Srdcařem je Zuzana Forejtková

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění ve Zlíně získala Zuzana Forejtková, která se věnuje sušení ovoce a zeleniny.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

IBM Firma roku 2022 Zlínského kraje:

1. Aircraft Industries, a.s. – výroba, prodej a servis letounů L 410 (Kunovice)

2. ORTO plus s.r.o. – výroba zdravotních a barefootové ručně šité obuvi (Zlín)

3. PSÍ HUBÍK s.r.o. – výroba motocyklového oblečení (Tlumačov)

MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje:

1. Zuzana Forejtková – sušení ovoce a zeleniny (Rožnov pod Radhoštěm)

2. Antonín Papšík – tesař (Hošťálková)

3. Břetislav Jalůvka – návrhy a realizace zahrad (Zlín)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Zlínského kraje:

KASVO spol. s r.o. – výroba a prodej nábytku (Uherský Brod)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Zlínského kraje:

Zuzana Forejtková – sušení ovoce a zeleniny (Rožnov pod Radhoštěm)