„Týden saunování u nás zahájíme v sobotu 5. listopadu v 19 hodin Saunovou nocí, při které se mohou návštěvníci těšit na koupání a saunování za svitu svíček v prodloužené otevírací době do půlnoci. Každou hodinu budou naši saunéři provádět saunové rituály a hostům nabídneme i nové peelingy do parní lázně," informoval ředitel Wellness Horal Martin Pařízek.

Při Týdnu saunování a poté i v dalších dnech až do konce listopadu navíc Wellness Horal připravilo pro milovníky saunování speciální zvýhodnění na vstupné. „Místo obvyklých čtyř hodin si mohou návštěvníci ve všední dny dopřát saunování o dvě hodiny déle za stejnou cenu a důkladně tak posílit svou imunitu před příchodem zimního období," dodal Martin Pařízek.

Wellness Horal patří k předním propagátorům saunování v České republice. Saunové rituály začalo u nás organizovat mezi prvními, dnes tato doplňková saunovací aktivita patří k jeho největším lákadlům, cíleně se věnuje také saunování dětí.

Aquapark Uherské Hradiště na vybrané dny při Týdnu saunování chystá speciální saunovací programy pro ženy, děti a seniory a také nabídku večerních saunových rituálů.

www.wellnesshoral.cz

Saunový rituál ve wellness hotelu Horal.Zdroj: Archiv Resortu Valachy

Ředitel Wellness Horal Martin Pařízek: saunování vyžaduje pravidelnost

Saunování neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Věnovat se mu můžete celý rok bez ohledu na roční období, jeho obliba ale přirozeně roste s příchodem podzimu, kdy počasí přímo vybízí k prohřátí svalů a je také třeba myslet na posílení imunity před zimou.

„Aby mělo saunování ten správný efekt a bylo zdraví prospěšné, je třeba při něm dodržovat několik zásad. Důležitá je zejména pravidelnost. Doporučuji vymezit si pro návštěvu sauny minimálně dvě hodiny alespoň jednou týdně," radí Martin Pařízek, ředitel relaxačního centra Wellness Horal v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Do sauny nechoďte s plným žaludkem, ale také ne hladoví, ani hned po velké tělesné námaze.

Před vstupem se umyjte mýdlem a tělo osušte, abyste do sauny nevnesli nadbytečnou vlhkost. V sauně se pohodlně usaďte, ideálně ulehněte. Snažte se mít nohy ve stejné výšce jako hlavu, aby bylo celé tělo vystaveno přibližně stejné teplotě.

Vyčkejte, než se řádně zapotíte. Tato doba je individuální, 10 až 20 minut. Dýchejte nosem. Pokud vás nosní vstup pálí, zakryjte si ho dlaní nebo se opláchněte. Ke konci prohřívání usedněte, můžete si také promasírovat kůži dlaní, žínkou či kartáčem. Venku se nejprve osprchujte, abyste smyli pot, až poté použijte ochlazovací bazén, maximálně na dvě minuty.

Po ochlazení si dopřejte odpočinek na 15 až 20 minut a pak můžete navázat dalším opakováním. Během jedné návštěvy saunového světa se doporučují alespoň tři opakování.

„Dbejte na přísun kvalitních tekutin – ovocných šťáv či minerálek, abyste doplnili vypocenou vodu, minerály, sůl a vitamin C. Po posledním opakování si dopřejte výrazně delší odpočinek minimálně na 30 minut. Ideálním doplňkem je také navazující relaxační masáž, pro kterou jsou prohřáté svaly ideálně připraveny," dodává Martin Pařízek.

Moderní wellness centra nejen v tuzemsku vyžadují, aby se návštěvníci saunovali bez plavek. Tato praxe panuje i ve Wellness Horal. „Saunování v plavkách není hygienické, můžete si jím přivodit zapaření či vyrážku, navíc vystavujete zvýšené námaze dřevěné vybavení sauny a to se rychleji opotřebuje. Proto je také velmi důležité při pobytu v sauně podkládat celé tělo včetně chodidel prostěradlem," uzavírá Martin Pařízek.

Oblíbeným doplňkem saunování se v posledních letech staly saunové rituály. Jde o zpestření saunování za asistence saunéra, který polévá vonnou esencí horké kameny a víří vzduch ručníkem, vlajkami či dalšími pomůckami pro intenzívnější pocit horka a lepší otevírání pórů. Podává také hostům různé produkty k potírání pokožky.

Saunování je vhodné také pro děti, vyžaduje citlivější přístup a zvláště u začátečníků také nižší teploty v sauně a menší počet opakování. Dobrou strategií je vnést do saunování s dětmi prvky hry.

Více na www.wellnesshoral.cz