Vláda schválila úvěrový program pro firmy zasažené koronavirem COVID III. Na záruky vyčlenila 150 miliard korun, pomoc by mělo získat až 150 tisíc podnikatelů. Stát také přispěje na nájem podnikatelům postiženým koronavirovou krizí 50 procent v případě, že majitel nájemné o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu.

Úvěry budou poskytovány pouze na provozní výdaje. Nesmějí být vynaloženy na refinancování dříve uzavřených smluv o jiném dluhovém financování. Splatit úvěr nebude možné dříve než po 1. lednu příštího roku. Firmy musejí podle vládních materiálů souhlasit se zveřejněním skutečného majitele.

COVID III navazuje na programy COVID I a COVID II. Hlavní město umožnilo pražským podnikatelům čerpat úvěry v programu COVID Praha. ČMZRB do 14. května v těchto programech schválila podporu pro zhruba 1500 podnikatelů za více než deset miliard korun.

Sklad Správy státních hmotných rezerv.
Vláda chce být připravena na možnou krizi. Do rezerv dá pomůcky za miliardy

Nejčastěji pomoc míří do sektoru maloobchodu a velkoobchodu, zpracovatelského průmyslu a provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb. Více než dvě třetiny pomoci čerpají živnostníci a firmy s méně než 50 zaměstnanci. 

Stát přispěje 50 procent na komerční nájmy

Stát přispěje na nájem podnikatelům zasaženým koronavirovou krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Podpora do maximální výše deset milionů korun se bude vztahovat na duben, květen a červen. Program COVID nájemné schválila dnes vláda, informaci ČTK potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Program má pomoci podnikatelům, kteří museli kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru zavřít své provozy. Nájemní smlouvy na tyto prostory musely být uzavřeny před 12. březnem, kdy byl vyhlášen nouzový stav. Podporu budou moci čerpat i ti podnikatelé, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop. Na výdaje za nájem nemohou živnostníci a firmy čerpat jinou podporu.

Ministr vnitra Jan Hamáček
Hamáček: Překročení hranic? Od 26. května to bude možné na více přechodech

U žádosti o dotaci budou muset podnikatelé podle vládních materiálů předložit doklad o uhrazeném nájmu za leden a únor, případně předchozí měsíce, doklad potvrzující zaplacení poloviny nájemného a doklad o úhradě DPH ze 70 procent nájemného za období od 1. dubna do dne podání žádosti o poskytnutí podpory.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dříve uvedl, že zájem o dotaci by mohlo mít 150 tisíc až 200 tisíc podnikatelů. Ze státního rozpočtu se na tuto úlevu podle něj vydá do pěti miliard korun.

Havlíček už měl dříve vyjednánu podporu, kdy by se stát na nájmu podílel z jedné třetiny. V takovém případě by za opatření stát zaplatil zhruba tři miliardy korun.