Zatímco černé lanýže lze díky dobré dostupnosti i ceně ochutnat vcelku běžně, bílé lanýže považované po kaviáru za druhou nejdražší kuchařskou surovinu světa jsou v nabídce českých restaurací spíše vzácností. Není divu - kilogram stojí až sto tisíc korun, ochutnávka tak nebývá levnou záležitostí. Přesto si tato nevzhledná a silně aromatická podzemní houba, jejíž sezóna vrcholí právě v listopadu, nachází své fanoušky.

Těm, kdo mají rádi bílé lanýže nebo by chtěli tuto delikatesu poprvé ochutnat, nabídne letos příležitost vedle restaurací větších měst nabídne i Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Noc bílých lanýžů se uskuteční ve čtvrtek 17. listopadu.

Kuchaři se začátkem listopadu vypraví do proslulé italské „lanýžové" oblasti Piemont, aby pro degustaci osobně nakoupili nejen čerstvé lanýže, ale i další delikatesy. Menu šéfkuchaře Pavla Václavíka a jeho týmu bude snoubeno s víny piemontského vinařství Sandrone. Nebude v něm chybět mimo jiné tradiční italská těstovina – tajarin s lanýži, ale i pokrmy z telecího a jeleního masa či fondán z piemontských oříšků jako dezert.

Lanýžová degustace není poslední zajímavou gastro akcí ve Velkých Karlovicích pro letošní rok. Na listopad chystá Spa hotel Lanterna uvedení nového sezónního menu nazvaného Procházka Francií a samozřejmě také oblíbené Svatomartinské menu se Svatomartinskými víny.

Následovat budou ještě dva prosincové večery s „mistrem etikety" Ladislavem Špačkem. Zatímco degustační večery pro dospělé s kurzem etikety jsou již v hotelu Lanterna tradicí, nově se chystá speciální kurz pro děti. Program Šašek a královna aneb Etiketa u stolu pro děti, určený malým návštěvníkům od 6 do 12 let, v sobě spojuje asistovanou večeři, divadelní skeče, písničky i královské soutěže v podání Mistra E(tikety) Ladislava Špačka, královny Adriany Sobotové a Šaška v podání Světlany Nálepkové. Bude se konat v neděli 4. prosince.

Více informací: www.lanterna.cz