„Zakázek mám celoročně plno. Jen v období těsně po prázdninách je o něco menší zájem, lidé se nejspíš vzpamatovávají z finančních výdajů za dovolené,“ mínil majitel otrokovického tetovacího studia Can-tattoo Jakub Bartošek.

Podle něj poptávka po tetování v kraji mnohonásobně převyšuje nabídku. „Kvalitních tattoo studií je tu méně než v Praze. Na Moravě jich může být nanejvýš patnáct,“ konstatoval. Odlišné konkurenční prostředí se projevuje i v cenách. „Pražská studia navštěvují hlavně cizinci, proto jsou tam také vyšší ceny,“ zdůvodnil tatér zlínského tetovacího studia Viper Pavel Müller.

Obrázek pět krát pět centimetrů tak může stát v Praze dva tisíce korun, na Moravě pak tisícovku. „Kolik zákazník zaplatí, záleží na velikosti, barevnosti a složitosti ornamentu,“ vysvětlil Müller. Často také studia poskytují slevy stálým zákazníkům. „Složité tetování celých zad by mohlo přijít zákazníka až na dvě stě tisíc korun. S takovým klientem se například můžeme dohodnout na reklamě, což umožní výdaje snížit,“ uvedl Bartošek.

Vyřídit si povolení pro poskytování tatérských služeb není jednoduché. „Jde o vázanou živnost, tak zvanou živnostenskou činnost, při níž je porušována integrita lidské kůže. Žadatel musí kromě všeobecných podmínek pro získání živnostenského listu prokázat i odbornou způsobilost. Ohlašovatel dokládá vyučení v oboru kosmetička a osvědčení o rekvalifikaci,“ vyjmenovala vedoucí oddělení právního odboru krajského živnostenského úřadu Helena Březíková. Vyučení se dá nahradit čtyřletou praxí v oboru či ustanovením odborného zástupce, který garantuje odbornost za ohlašovatele.

Tatéra je třeba vybírat s velkou pečlivostí, protože jen na něm záleží, jak bude tetování vypadat. „Rozhodující je prestiž salonu a zkušenosti,“ zdůraznil Bartošek. Dobrý tatér by měl umět zákazníkovi poradit, co se týče motivu a umístění tetování. „Trendem inspirovaným ze zahraničí je v současné době návrat k old school, což jsou barevné obrázky. Žádá si je asi dvacet procent našich zákazníků,“ řekl Müller.

Zbytek zakázek jsou tak zvané tribaly – abstraktní klasické černé ornamenty a další kresby. Podle oslovených studií padesát procent klientely tvoří něžné pohlaví. „Stávají se z nich i stálé zákaznice, které mají kérek po těle několik,“ potvrdil majitel kroměřížského salonu Tattoo Gereth Ladislav Gerák. Podle něj ženský zájem o tetování určují módní vlny. „Chvíli chtějí všechny ornamenty na bedrech, pak zase na krku,“ podotkl.

Samozřejmostí v tattoo studiu by mělo být dodržování hygieny. „Je lepší podívat se na tatéra při práci, zkontrolovat, zda tetuje v čistém prostředí,“ řekl Müller. Tetování by měl tatér vykonávat v rukavicích, místo nejprve dezinfikovat. Musí použít sterilní jehly, které před zákazníkem vytáhne ze sterilizačních obalů. Když je obrázek hotový, kůže se omyje antibakteriálním mýdlem a potře mastí, popřípadě zakryje bandáží.