Rodinný dům „rychle, jednoduše a po vlastní ose“ není jen krásný sen. Přestože trend „domů na klíč“ je v České republice již zavedeným a poměrně rozšířeným, stále je každým rokem přibližně polovina rodinných domů postavena svépomocí. Není to způsobeno pouze přetrvávající tradicí a šikovností pověstných „českých ručiček“. Majitelé takových domovů ušetří nemalou částku nejen při výstavbě, ale každým rokem jim do úspor přibudou peníze ušetřené na levném provozu. Dnešní materiály umožňují stavět rychle, snadno a velmi přesně. Specialisté ze stavebnin TRADIX doporučí první kroky, které by u stavby cihlového domu měl správný stavař pracující svépomocí udělat.

Nejdříve je nutné se rozhodnout, zda bude nový dům energeticky standardní, energeticky úsporný, nízkoenergetický nebo pasivní. Na této volbě závisí nejen výše prostředků potřebných na výstavbu, ale i náklady na vlastní užívání a provoz domu. Z dnešních moderních cihel přitom lze při správné volbě projektu postavit i pasivní dům bez nutnosti dále zateplovat obvodové zdivo.

Dobrou volbou pro výstavbu rodinného domu je například zdicí systém POROTHERM, který umožňuje pořídit nejen základní bloky, ale i cihly koncové, poloviční a rohové. Přestože je cena těchto doplňkových formátů vyšší, ve výsledku stavebník dosáhne nemalých úspor. Například díky koncovým cihlám není nutné celé bloky dělit, čímž se minimalizují ztráty na materiálu. Navíc cena cihel z pohledu kompletních nákladů na pořízení celého bydlení nečiní závratnou položku. „Jedná se pouze o osm až deset procent z nákladů na celý dům. Určitě se proto vyplatí si něco připlatit a pořídit si opravdu kvalitní stavební materiál, protože na rozdíl od jiných prvků se zdivo nedá vyměnit,“ vysvětlila Karla Malečíková, výrobková specialistka na keramické zdivo ze stavebnin TRADIX.

Výstavba moderní technologií POROTHERM Profi DRYFIX System představuje v současnosti nejrychlejší a nejúspornější technologii zdění z cihel a zájem o ni neustále roste. „Technologie je specifická tím, že se ke zdění nepoužívá malta ani lepidlo, ale cihly jsou spojovány na pěnu. Jedna dóza pěny o objemu 0,75 l nahradí při zdění dvě stě deset litrů hotové malty. Pro vlastní zdění stačí pouze dózu s pěnou protřepat a nasadit na aplikační pistoli,“ dodala Karla Malečíková.

Při výstavbě z broušených cihel je potřeba pamatovat na naprostou přesnost zdění. Jedním z nejdůležitějších a nejnáročnějších kroků je naprosto precizní a přesné založení stavby, tedy položení první řady cihel v přízemí a v patře nad stropní částí. Aby si stavebník mohl být jistý, že je vše v pořádku, může při zakládání využít profesionální pomoc od výrobce, společnosti Wienerberger cihlářský průmysl.

Služba je k dispozici na vyžádání na stránkách www.porotherm.cz/zakladani. O službu je velký zájem, je proto potřebné se zaregistrovat s dostatečným časovým předstihem.

Pro stavbu rodinného domu vám pomohou publikace připravené společností Wienerberger cihlářský průmysl. Pro stavebníky svépomocí je určen titul „Postavte si dům“. Publikace poradí i v tom, které cihly jsou pro výstavbu daného bydlení nejvhodnější.

Související články

Využití samolepících asfaltových pásů na stavbách

Stavíme s Deníkem: Tvárnice ztraceného bednění - pero-drážka