VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 20 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Prodavač/ka kol, vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Možnost i zkráceného úvazku, práce vhodná pro osoby se zdr. postižením, znalost cyklistického sortimentu a servisu kol výhodou (ne podmínkou), kontakt telefon nebo e-mail.. Pracoviště: Mototrading, spol. s r.o.-prac., Tř. Maršála Malinovského, č.p. 1278, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Lenka Drexlerová, +420 775 757 744. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Asistenti učitelů 15 450 Kč Asistenti učitelů Školní asistent/ka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15450 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Způsobilost k právním úkonům, odborná způsobilost, znalost AJ, odborné pedagog. vzdělání dle zák. č. 563/2004 Sb. v platném znění, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Dům dětí a mládeže, uherské hradiště, purkyňova 494, příspěvková organizace, J. E. Purkyně, č.p. 494, 686 06 Uherské Hradiště 6. Informace: Ivana Zůbková, +420 572 551 347. Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 28 000 Kč Technici projektanti, konstruktéři v ostatních průmyslových oborech Technik-konstruktér pro Rusko. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vypracování projektů technických systémů, zpracovávání projekt. dokumentace, konstrukční řešení zařízení a výrobků a navrhování nových modelů, vzorů a výkresů nových výrobků, provádění výpočtů a stanovování technických podmínek, zpracovávání popisek a návodů k používání, vypracování projekt. podkladů k jednodušším částem technolog. zařízení. Znalost RJ slovem i písmem (rodilý mluvčí), ŘP "B" (aktivní řidič), znalost práce na PC.. Pracoviště: Hydroma, spol. s r.o. [3], Vlčnovská, č.p. 2477, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Pavol Škultéty, +420 608 713 084. Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 23 000 Kč Odborní pracovníci v oblasti kvality a certifikace systému řízení (ISO) Kontrolor. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Provádění zkoušek výrobků, hodnocení jejich způsobilosti, vedení dokumentace o provedených zkouškách výrobků, vypracovávání protokolů o výsledcích zkoušek výrobků, odpovědnost v organizaci za specifikované činnosti v oblasti kontroly a řízení kvality, orientace v normách kvality, znalost práce v ERP, schopnost komunikovat v AJ/NJ, ŘP "B", kontakt telefon nebo e-mail.. Pracoviště: C.s.o. spol. s r.o., Velehradská, č.p. 1953, 686 02 Staré Město u Uher.Hrad.1. Informace: Pavol Škultéty, +420 608 713 084.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Řemeslníci Antonín Hajda (ve vestě) a Radek Machala (v modrém) z Ratiboře opravují v Oznici odchytovou klec na toulavého medvěda, který v posledních týdnech působí škody chovatelům na Valašsku a nebojí se přibližovat ani k lidským obydlím. Klec byla přive
23

Klec na medvěda je připravená v Oznici, odborníci rozhodnou, kam ji umístit

Asistent Michala Bílka ve Zlíně Jan Kameník působí ve Vlčnově téměř deset let.

Těžko se mi z Vlčnova bude odcházet, přiznává Jan Kameník

Avia hořela za jízdy, řidič se závozníkem ji včas opustili

Štěstí v neštěstí měli řidič se spolujezdcem automobilu značky Avia. Jejich vůz totiž ve středu 17. října krátce po 16 hodině na silnici I/54 mezi Slavkovem a Stráním začal hořet.

Slovácký běh ovládli Ukrajinec Olexandr Matviichuk a Tereza Korvasová

Ukrajinec v barvách slovenského Demolexu Bardejov Olexandr Matviichuk a Tereza Korvasová z Vnorov zvítězili v 61. ročníku Slováckého běhu.  

Chceme Teplicím vnutit naši hru, říká křídelník Slovácka Navrátil

Slušnou hru a tvrdou práci v tréninku chtějí konečně přetavit v góly a hlavně body. Fotbalisté Slovácka po šesti zápasech bez výhry potřebují zabrat. V cestě jim po reprezentační pauze stojí rovněž devítibodové Teplice. Moravané cítí, že už nemají kam uhnout.

Hradiště chystá další tři nové autobusové zastávky

Smetanovy sady, Svatojiřské nábřeží a Stará Tenice. Právě v těchto lokacích by měli v budoucnu nově zastavovat v Uherském Hradišti autobusy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT