VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Nákupčí 23 000 Kč Nákupčí. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zajišťování materiálu pro výrobu, tvorba objednávek, komunikace s dodavateli v tuzemsku i zahraničí, vedení poptávkových řízení o cenách, analýza cenových nabídek, zajištění smluvních vztahů, kontrola skladových zásob a jejich optimalizace, zajištění dopravy a dokladů k zásilkám, proclívání zásilek, vyřizování reklamací, SŠ/VŠ vzdělání ekonom. nebo tech. směru, obdobná praxe výhodou, velmi dobrá uživatelská znalost MS Office (znalost IS Helios výhodou), znalost AJ min. na úrovni B2, velmi dobré komunikační a vyjednávací schopnosti, samostatnost, pečlivost, zodpovědnost, flexibilita, příjemné vystupování, schopnost týmové práce, pozitivní přístup k řešení problémů, zaměstnanecké výhody, prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, pouze životopis na e-mail. Pracoviště: Evpú defence a.s., Jaktáře, č.p. 1781, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Lucie Řezáčová, +420 572 557 542. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladový manipulant. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: práce ve skladu s potrtavinář. zbožím, průkaz na VZV podmínkou, kontakt telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Roxell, s.r.o. - prac., Na Záhonech, č.p. 1482, 686 04 Kunovice. Informace: Igor Jarka, +420 603 229 862. Obchod - Obchod Nákupčí 23 000 Kč Nákupčí Mistr výroby. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: nákup materiálu, práce vhodná pro ženy, prémie, příspěvky na oběd. Pracoviště: Mion kovo s.r.o., Za Mlýnem, č.p. 1578, 687 25 Hluk. Informace: Miroslav Ondra, +420 777 908 966. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 16 760 Kč Odborní účetní finanční a investiční účetní. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16760 kč, mzda max. 25230 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zástup po dobu mateřské a rodičovské dovolené, profesní životopis a kopii dokladu nejvyššího dosaženého vzdělání do 14.12.2018 poštou nebo e-mailem. Pracoviště: Sociální služby uherské hradiště, příspěvková organizace - sídlo, Štěpnická, č.p. 1139, 686 06 Uherské Hradiště 6. Informace: Lenka Čechalová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Čunek

Vyberte otázky, na které hejtman odpoví

Videosouhrn 7.–9. prosince 2018

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Mužskému sboru z Nedakonic gratulovali zpěváci v kiltech i svůdné Afričanky

Třicet let - doba krátká nebo dlouhá? Třicet let nedakonického mužského pěveckého sboru - co se podařilo? Mikulášské zpívání – co k jeho pořádání mužský sbor před 17 lety přivedlo. Několik otázek, spousta odpovědí, která zazněla v tříhodinovém Mikulášském zpívání, které v sobotu znělo kulturním stánkem v Nedakonicích.

Hasiči u Starého Města vyprošťovali zaklíněného řidiče

Tři zraněné pasažéry ze dvou osobních automobilů si vyžádala jejich dopravní nehoda, která se stala v sobotu kolem 19.30 hodin nedaleko Starého Města na silnici I/50 ve směru na Brno.

Adventní večer Marie Zelené: lidé obdivovali šaty pro Prahu, Bratislavu i Tatry

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Více než důstojnou kulisou 10. ročníku módního, společenského a uměleckého večera návrhářky Marie Zelené byla v sobotu 8. prosince dvakrát diváky zcela zaplněná sportovní hala v Ostrožské Nové Vsi. Velký zájem byl o odpolední i večerní program.

Juroška: Měl jsem v brance prsty. Chci se klukům omluvit

Celou podzimní sezonu patřil k tomu nejspolehlivějšímu, co má kouč Slovácka k dispozici. O zápase v Olomouci, ale nebude krajní bek mužstva z Uherského Hradiště vyprávět s nadšením. Jan Juroška se přimotal u první branky a jeho tým už po šesti minutách prohrával. O své chybě dobře věděl a nehledal žádné výmluvy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT