VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Zapékací misky - ověřená klasika

Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.

8.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.

Profesionální kuchaři mají se zapékacími nádobami bohaté zkušenosti. Pečicí nádoby z keramiky a porcelánu jsou nejen krásné, ale především praktické. Ale to věděly už naše babičky.

Odolné a pevné

Nádoby a formy z keramiky a porcelánu jsou vypalovány při teplotách vyšších než tisíc stupňů Celsia a díky tomu vykazují vysokou odolnost a pevnost. Můžete je například vyjmout z mrazáku a vložit přímo do předehřáté trouby, aniž by teplotní šok nádobě ublížil.

Povrch je odolný proti mechanickému poškození, neublíží mu kovové kuchyňské náčiní ani ostrý nůž.

Pečicí nádoby z těchto materiálů umožňují pozvolné pečení, při kterém se pokrm rovnoměrně propéká a může plně rozvinout své aroma. Porcelánové a keramické misky jsou samozřejmě vhodné i do mikrovlnné trouby.

Pro jednoho i pro víc

Také čištění je jednoduché – na hladké glazuře neulpívají nečistoty a snadno se umývá v ruce pod tekoucí vodou i v myčce.

A pokud se jídlo někde připeče, stačí misku na několik minut odmočit ve vodě. Podobné, či dokonce stejné vlastnosti vykazují také zapékací nádoby z varného skla, jejichž další nespornou výhodou je skutečnost, že i bez odkrytí poklice vidíme, jak daleko jsme s pečením dospěli.

Keramické a porcelánové pečicí nádobí lze díky jejich kultivovanému vzhledu použít také při stolování. V malých nádobách určených pro jednu porci můžete podávat čerstvě upečeny moučník, suflé nebo slaný francouzský quiche, ale servírovat lze i ve větších nádobách pro více strávníků.

Tím se navíc napojíte na současný trend, kdy kuchař přinese na společný stůl jednu velkou nádobu s jídlem a strávníci si pokrm sami servírují. Takový rituál pomůže vytvořit příjemnou a přátelskou atmosféru.

Vice inforamací a receptů na: www.vseovareni.cz

Rychlý švestkový koláč z listového těsta

Máte doma zapékací misku a nevíte, jak ji využít? Pokud jste kuchař-začátečník, zvláště oceníte recept na obrácený švestkový koláč. Náplň je na dně nádoby a těsto se překlopí nahoru. Máte jistotu, že se propeče a nerozmáčí šťávou z ovoce.

Pozor dejte jenom při vyklápění koláče – na zapékací ji položte tác, který misku ve všech směrech přesahuje. Pevně chyťte a rychlým pohybem obraťte. Moučník pustí trochu šťávy, ale to není ničemu na škodu. Než koláč vyklopíte, nechte ho trochu vychladnout.

Ingredience
500 gramů listového těsta, litr kompotovaných švestek, 50 gramů másla, 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, jedno vejce

Postup:
Omyté švestky rozkrojíme na půlky a zbavíme je pecek. Na másle je podusíme dužinou dolů, zasypeme je cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Měkké teplé švestky (včetně šťávy) klademe na dno zapékací misky. Na tenčí placku rozválené listové těsto ořízneme podle tvaru a rozměru misky.

Těsto položíme na švestky, přitlačíme k okrajům misky a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na několika místech ho propíchneme vidličkou, aby těsto mohlo dýchat a nenafouklo se. Pečeme při dvou stech stupních Celsia přibližně po dobu patnácti minut.

Pokud si chceme dopřát luxusnější verzi, můžeme pod švestky přidat opražené mandlové lupínky a porce koláče servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny či husté zakysané smetany. Obojí chuťově pozvedne pár lístků máty nebo meduňky.

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:


Treska s rajčaty


Palačinky zapékané s bešamelem

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
9. července se věnujeme znovuobjevená cizrně.

Martin Šinkovský

8.7.2011
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Masér, fyzioterapeut 20 000 Kč Fyzioterapeuti s osvědčením fyzioterapeut/ka. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Možnost zkráceného úvazku, domácí prostředí, velká benevolence.. Pracoviště: Nestátní zdravotnické zařízení - léčebná rehabilitace s.r.o. - pracoviště, Větrná, č.p. 1390, 686 05 Uherské Hradiště 5. Informace: Pavel Vrba, +420 739 668 515. Gastronomie - Kuchař/ka - volné víkendy 14 900 Kč Do naší firemní restaurace v Hluku hledáme nové posily do týmu na pozici pomocný/a kuchař/ka. Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 22 000 Kč Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků obsluha čerpací stanice - pokladní. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Čtyřsměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, obsluha zákazníků za kasou, nabízení promočních akcí, úklidové práce, komunikativnost, spolehlivost, znalost práce s penězi výhodou, nepřetržitý provoz, prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, kontakt telefon (8-14 h) nebo e-mail.. Pracoviště: Ing. marcela vyzinová - čs shell, Hradišťská, č.p. 1947, 686 03 Staré Město u Uher.Hrad.. Informace: Bednaříková, +420 571 422 777. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 10 000 Kč Uklízeči výrobních prostor (kromě potravinářské a farmaceutické výroby) a skladů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10000 kč, mzda max. 11400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Úklid výr. prostor dvoukýblovým vozíkem + mop, soc. prostor + kuchyňky, schodiště, ranní směna bez víkendů, kontakt pouze telefon (7-15 h).. Pracoviště: Jaspa servis s.r.o. - prac. avx, Za Olšávkou, č.p. 303, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Eva Andrýsková, +420 720 937 151.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté 1. FC Slovácko. Ilustrační foto.

Chceme Teplicím vnutit naši hru, říká křídelník Slovácka Navrátil

Ilustrační foto.

Hradiště chystá další tři nové autobusové zastávky

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 15. a 16. října 2018.

Živou vlajku vytvořili z nivnických školáků i učitelů

Nivnice – Velmi netradičně oslavilo jubileum 100 let od založení Československa na 150 žáků 6. - 9. ročníku Základní školy a mateřské školy J. A. Komenského v Nivnici společně se svými učiteli.

AKTUALIZOVÁNO

Blanka Rašticová a Jan Maděrič převzali ceny Hradiště v divadle

Dvě další významné osobnosti se zapsaly nesmazatelným písmem do historie Uherského Hradiště. V pondělí 15. října na pódiu Slováckého divadla převzali z rukou starosty Uherského Hradiště Stanislava Blahy Ceny města za rok 2017. Slavnostní večer doprovodila kapela Funny Fellows a okrašlovací spolek Calma Luhačovice.

Emotivní peklo na fotbale v Nedachlebicích: inzultace, divadlo, výhrůžky

Fyzické napadení asistenta rozhodčího Radima Doležala z 84. minuty zápasu 10. kola fotbalové I. A třídy mezi Nedachlebicemi a Bojkovicemi po brance na 3:2, sprosté nadávky a urážky a nakonec i potyčky hráčů s pořadateli, kteří se snažili dostat ke kabině sudích.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT