VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Zapékací misky - ověřená klasika

Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.

8.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.

Profesionální kuchaři mají se zapékacími nádobami bohaté zkušenosti. Pečicí nádoby z keramiky a porcelánu jsou nejen krásné, ale především praktické. Ale to věděly už naše babičky.

Odolné a pevné

Nádoby a formy z keramiky a porcelánu jsou vypalovány při teplotách vyšších než tisíc stupňů Celsia a díky tomu vykazují vysokou odolnost a pevnost. Můžete je například vyjmout z mrazáku a vložit přímo do předehřáté trouby, aniž by teplotní šok nádobě ublížil.

Povrch je odolný proti mechanickému poškození, neublíží mu kovové kuchyňské náčiní ani ostrý nůž.

Pečicí nádoby z těchto materiálů umožňují pozvolné pečení, při kterém se pokrm rovnoměrně propéká a může plně rozvinout své aroma. Porcelánové a keramické misky jsou samozřejmě vhodné i do mikrovlnné trouby.

Pro jednoho i pro víc

Také čištění je jednoduché – na hladké glazuře neulpívají nečistoty a snadno se umývá v ruce pod tekoucí vodou i v myčce.

A pokud se jídlo někde připeče, stačí misku na několik minut odmočit ve vodě. Podobné, či dokonce stejné vlastnosti vykazují také zapékací nádoby z varného skla, jejichž další nespornou výhodou je skutečnost, že i bez odkrytí poklice vidíme, jak daleko jsme s pečením dospěli.

Keramické a porcelánové pečicí nádobí lze díky jejich kultivovanému vzhledu použít také při stolování. V malých nádobách určených pro jednu porci můžete podávat čerstvě upečeny moučník, suflé nebo slaný francouzský quiche, ale servírovat lze i ve větších nádobách pro více strávníků.

Tím se navíc napojíte na současný trend, kdy kuchař přinese na společný stůl jednu velkou nádobu s jídlem a strávníci si pokrm sami servírují. Takový rituál pomůže vytvořit příjemnou a přátelskou atmosféru.

Vice inforamací a receptů na: www.vseovareni.cz

Rychlý švestkový koláč z listového těsta

Máte doma zapékací misku a nevíte, jak ji využít? Pokud jste kuchař-začátečník, zvláště oceníte recept na obrácený švestkový koláč. Náplň je na dně nádoby a těsto se překlopí nahoru. Máte jistotu, že se propeče a nerozmáčí šťávou z ovoce.

Pozor dejte jenom při vyklápění koláče – na zapékací ji položte tác, který misku ve všech směrech přesahuje. Pevně chyťte a rychlým pohybem obraťte. Moučník pustí trochu šťávy, ale to není ničemu na škodu. Než koláč vyklopíte, nechte ho trochu vychladnout.

Ingredience
500 gramů listového těsta, litr kompotovaných švestek, 50 gramů másla, 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, jedno vejce

Postup:
Omyté švestky rozkrojíme na půlky a zbavíme je pecek. Na másle je podusíme dužinou dolů, zasypeme je cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Měkké teplé švestky (včetně šťávy) klademe na dno zapékací misky. Na tenčí placku rozválené listové těsto ořízneme podle tvaru a rozměru misky.

Těsto položíme na švestky, přitlačíme k okrajům misky a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na několika místech ho propíchneme vidličkou, aby těsto mohlo dýchat a nenafouklo se. Pečeme při dvou stech stupních Celsia přibližně po dobu patnácti minut.

Pokud si chceme dopřát luxusnější verzi, můžeme pod švestky přidat opražené mandlové lupínky a porce koláče servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny či husté zakysané smetany. Obojí chuťově pozvedne pár lístků máty nebo meduňky.

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:


Treska s rajčaty


Palačinky zapékané s bešamelem

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
9. července se věnujeme znovuobjevená cizrně.

Martin Šinkovský

8.7.2011
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 30 000 Kč

Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) PROVOZNÍ. Požadované vzdělání: úsv. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zajištění chodu restaurace. Více informací osobně.. Pracoviště: Masařík, s.r.o. - restaurant masaro, Mánesova, č.p. 266, 687 71 Bojkovice. Informace: Martin Masařík, +420 777 583 930.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 16 500 Kč

Mechanici a opraváři elektronických přístrojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, sestavování, opravy, zkoušení, seřizování a oživování elektronických strojů a zařízení mechan. strojů a přístrojů, regulační, měřící a výpočetní techniky ve výrobě nebo opravárenských dílnách, zhotovování funkčních vzorků a prototypů výše uvedených přístrojů a zařízení, SOU/SŠ vzdělání elektrotech. zaměření, praxe v oboru vítána, orientace ve výkres. dokumentaci, schopnost rychle se učit novým věcem, samostatnost, zodpovědnost, čas. flexibilita, aktivita, os. přístup, pečlivost, 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Mesit asd, s.r.o., Sokolovská, č.p. 573, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Petra Lakosilová, +420 572 522 811.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Pomocní pracovníci v dopravě a 500 Kč

Pomocní pracovníci v dopravě a skladování Výpomoc při zásobování, manipulace s koberci a pomocné práce Uherský Brod. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 500 kč, mzda max. 1000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Slovácké nám.2066, Uherský Brod. , Kontaktní osoba: pí Stuchlíková, Datinská, tel. 572630991. Vhodné pouze pro fyzicky zdatné uchazeče, neboť se jedná o manipulaci s koberci a dalším zbožím při závozu prodejny, 110,-Kč/h, doba dle potřeby. Bližší informace přímo na prodejně KOBERCE TREND Uherský Brod. Pracoviště: Limex čr, s.r.o. - 061 - koberce trend uherský brod, Slovácké nám., č.p. 2034, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: -, .

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 120 Kč

Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků OBSLUHA MYCÍ LINKY A ČIŠTĚNÍ VOZIDEL. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Obsluha mycí linky a čištění vozidel, údržba vozidel, chystání vozidel. ŘP sk. "B". Zaměstnanecké výhody: mytí a čištění vlastních vozidel. Kontakt telefonicky či e-mailem.. Pracoviště: Martin bujáček s.r.o., Vlčnovská, č.p. 1936, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Martin Bujáček, +420 777 552 193.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slovácké muzeum připravuje speciální prohlídky, náplní má být povídání i tvoření
9

Slovácké muzeum připravuje speciální prohlídky

Pro aktivní a tvořivé děti, které mají rády hry a kamarády, ale nemají chuť přespávat mimo domov,  byl ideální volbou ve třetím červencovém týdnu premiérový příměstský tábor v Muzeu keramiky Tupesy.
11

Přes den se děti zabavily v muzeu keramiky, na noc byly doma

Na sezonu jsme dobře připravení, věří záložník Havlík

Závěr minulé sezony vynechal kvůli poranění třísel, proto ještě na začátku letní přípravy plnil individuální tréninkový plán. Nyní je záložník Slovácka Marek Havlík zdravotně stoprocentně v pořádku a společně s týmem se chystá na úvodní souboj s pražskými Bohemians 1905.

Málo místa, hodně soubojů. Slovácko startuje sezonu v Ďolíčku

Čeká je jubilejní desátá sezona po návratu do nejvyšší soutěže. A nejen pro fotbalisty Slovácka bude nadcházející ročník ve FORTUNA:LIZE náročný, revoluční a hlavně s největším počtem zápasů v historii.

Chybějící síly v podnicích na Slovácku kompenzují automatizovaná pracoviště

Jednou z možností, jak v době nízké nezaměstnanosti nahradit lidskou sílu, jsou automatizace a digitalizace výroby, čímž lze zvýšit produktivitu práce a konkurenceschopnost. Tímto způsobem se mimo jiné snaží řešit nedostatek zaměstnanců také podniky na Slovácku.

V Kovozoo unesli žabáka Goliáše

Necelé čtyři roky strávil žabák Goliáš ve staroměstské Kovozoo, než se jej prozatím neznámý pachatel rozhodl ukrást. Jeden ze zvířecích exemplářů vyrobený z kovového odpadu tak od minulého víkendu chybí na svém piedestalu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT