VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Zapékací misky - ověřená klasika

Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.

8.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.

Profesionální kuchaři mají se zapékacími nádobami bohaté zkušenosti. Pečicí nádoby z keramiky a porcelánu jsou nejen krásné, ale především praktické. Ale to věděly už naše babičky.

Odolné a pevné

Nádoby a formy z keramiky a porcelánu jsou vypalovány při teplotách vyšších než tisíc stupňů Celsia a díky tomu vykazují vysokou odolnost a pevnost. Můžete je například vyjmout z mrazáku a vložit přímo do předehřáté trouby, aniž by teplotní šok nádobě ublížil.

Povrch je odolný proti mechanickému poškození, neublíží mu kovové kuchyňské náčiní ani ostrý nůž.

Pečicí nádoby z těchto materiálů umožňují pozvolné pečení, při kterém se pokrm rovnoměrně propéká a může plně rozvinout své aroma. Porcelánové a keramické misky jsou samozřejmě vhodné i do mikrovlnné trouby.

Pro jednoho i pro víc

Také čištění je jednoduché – na hladké glazuře neulpívají nečistoty a snadno se umývá v ruce pod tekoucí vodou i v myčce.

A pokud se jídlo někde připeče, stačí misku na několik minut odmočit ve vodě. Podobné, či dokonce stejné vlastnosti vykazují také zapékací nádoby z varného skla, jejichž další nespornou výhodou je skutečnost, že i bez odkrytí poklice vidíme, jak daleko jsme s pečením dospěli.

Keramické a porcelánové pečicí nádobí lze díky jejich kultivovanému vzhledu použít také při stolování. V malých nádobách určených pro jednu porci můžete podávat čerstvě upečeny moučník, suflé nebo slaný francouzský quiche, ale servírovat lze i ve větších nádobách pro více strávníků.

Tím se navíc napojíte na současný trend, kdy kuchař přinese na společný stůl jednu velkou nádobu s jídlem a strávníci si pokrm sami servírují. Takový rituál pomůže vytvořit příjemnou a přátelskou atmosféru.

Vice inforamací a receptů na: www.vseovareni.cz

Rychlý švestkový koláč z listového těsta

Máte doma zapékací misku a nevíte, jak ji využít? Pokud jste kuchař-začátečník, zvláště oceníte recept na obrácený švestkový koláč. Náplň je na dně nádoby a těsto se překlopí nahoru. Máte jistotu, že se propeče a nerozmáčí šťávou z ovoce.

Pozor dejte jenom při vyklápění koláče – na zapékací ji položte tác, který misku ve všech směrech přesahuje. Pevně chyťte a rychlým pohybem obraťte. Moučník pustí trochu šťávy, ale to není ničemu na škodu. Než koláč vyklopíte, nechte ho trochu vychladnout.

Ingredience
500 gramů listového těsta, litr kompotovaných švestek, 50 gramů másla, 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, jedno vejce

Postup:
Omyté švestky rozkrojíme na půlky a zbavíme je pecek. Na másle je podusíme dužinou dolů, zasypeme je cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Měkké teplé švestky (včetně šťávy) klademe na dno zapékací misky. Na tenčí placku rozválené listové těsto ořízneme podle tvaru a rozměru misky.

Těsto položíme na švestky, přitlačíme k okrajům misky a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na několika místech ho propíchneme vidličkou, aby těsto mohlo dýchat a nenafouklo se. Pečeme při dvou stech stupních Celsia přibližně po dobu patnácti minut.

Pokud si chceme dopřát luxusnější verzi, můžeme pod švestky přidat opražené mandlové lupínky a porce koláče servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny či husté zakysané smetany. Obojí chuťově pozvedne pár lístků máty nebo meduňky.

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:


Treska s rajčaty


Palačinky zapékané s bešamelem

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
9. července se věnujeme znovuobjevená cizrně.

Martin Šinkovský

8.7.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V hotelu Skanzen Modrá zasedlo v pátečním večeru k posouzení 241 vzorků destilátů přes 50 porotců a porotkyň.
20

Pro šampiona koštu slivovice na Salaši nachystali nový zvon

Ples zahájila promenáda krojovaných.
14

Krojovaný ples pořádali Nedachlebjané poprvé doma

Lukáš Pavlásek bavil Ostrožskou Novou Ves

VIDEO / Salvy smíchu se ozývaly v pátek večer společenským sálem v Ostrožské Nové Vsi. Na svém turné se tam zastavil komik a bavič Lukáš Pavlásek.

Nepropásněte! Fotoalba sportovců v pondělním vydání Slováckého deníku

Nenechte si ujít pondělní tištěné vydání Slováckého deníku! Najdete v něm 9. díl jedinečného projektu Deník nám fandí.

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

ANKETA /FOTOGALERIE/ – Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Jiří Drahoš: Ke Slovácku mám vřelý vztah

ANKETA / VIDEO / V rámci kampaně před druhým kolem prezidentských voleb vyjel Jiří Drahoš na Slovácko. Navštívil tupeskou firmu ALUCAST, Pochod okolo Břestecké skály, košt zelí v Blatničce a konečně reprezentační ples Uherského Hradiště. Svůj vztah ke Slovácku okomentoval v minirozhovoru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>