Hrušky jsou chutné, šťavnaté, snadno stravitelné a zajišťují rychlý přísun živin.
Pojídáním hrušek však nepotěšíte jen své chuťové pohárky, ale prospějete i svému zdraví. Hrušky skvěle čistí střeva a pomáhají nám vylučovat z těla škodlivé látky, díky kyselině listové podporují krvetvorbu a posilují náš imunitní systém.
Hrušky však zároveň patří mezi nejproblematičtější alergeny a právě konzumace tohoto ovoce způsobuje celou řadu nepříjemných alergických reakcí.
Jak tedy alergii zabránit? Veškeré alergeny, které jsou v ovoci a zelenině obsaženy, jsou citlivé na teplo, tak je snadno můžete zničit prostým vařením.
Pokud tedy zbožňujete hrušky, ale vašemu organismu nedělají za čerstva dobrou službu, uvařte si z nich třeba kompot.
Netradiční víkendová krkovička
Hrušky zapečené s nivou
Máslovky a jiné
Podle doby sklizně se odrůdy hrušek dělí na letní, podzimní a zimní. Mezi nejoblíbenější patří obecně letní a podzimní druhy, například máslovky, které vynikají skvělou chutí, vůní, velikostí a šťavnatostí.
Zimní hrušky obvykle nejsou žádnými královnami krásy, jejich slupka je spíše kožovitá a tmavá, a to proto, aby bez problému odolala dlouhému skladování a plody si ponechaly chuť a konzistenci po dlouhé zimní období. Tyto odrůdy hrušek, stejně jako zimní druhy jablek, dozrávají postupně ve sklepích či temných komorách. V zimě jsou potom často vítaným zdrojem vitamínů.
Grilovaná hruška s jogurtem a chilli
Hrušky v medovém sirupu
Křížaly, kompoty i hruškovice
Když už jsme zmínili výtečný hruškový kompot, tak si řekněme něco o možnostech zpracování hrušek. Naložit se s nimi dá prakticky jakkoliv, kromě kompotů a zavařenin chutnají skvěle jako povidla, hodí se do moučníků či na ozdobu dezertů.
Hrušky vynikají svým zajímavým tvarem a také strukturou dužiny, proto mohou být i netradiční ozdobou dortů či různých salátů. Hrušky si také výborně rozumějí s aromatickými sýry a masem, hlavně vepřovým a drůbežím.
Typičtější je však sladká úprava hrušek. Velmi oblíbené jsou jako součást příkrmů pro naše nejmenší. A samozřejmě nesmíme zapomenout na křížaly, které s oblibou žvýkaly naše babičky. Zmínit musíme také zejména na Valašsku oblíbený destilát hruškovici.
Znáte nashi?
Chuť hrušek, které rostou v našem zeměpisném pásmu, určitě znáte, ale už jste ochutnali asijskou hrušku?
Nashi se podobá našim hruškám nejen vzhledem, ale i chutí. Domovinou tohoto ovoce je Japonsko a Čína, k pěstování se v nedávné době připojily i státy jako Nový Zéland, Austrálie, Chile a Spojené státy americké.
Plody nashi rostou na stromech, které jsou velmi podobné našim hrušním či jabloním.
Asijské hrušky mohou mít různý tvar i velikost, většinou se ale blíží klasické hrušce a jablku. Barva je žlutá, až zlatavá, dužina bílá a velmi křehká. Často se nashi říká jablkohruška, což možná tento plod charakterizuje nejlépe. Nashi má tvar téměř jako jablko a chutí připomíná spíše hrušku. Takže je to vlastně takový kočkopes… Ale výborný!