VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: to správné vánoční cukroví podle babičky

Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!

30.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Pravidlo číslo jedna: jednoduché druhy

Přestože jsem babiččiny sepsané recepty opatrovala jako oko v hlavě, pro své první a vlastně i další pečení jsem se nechala inspirovat snadnými recepty z jednoho ženského časopisu.

Důvod byl prostý lákalo mě jiné cukroví, které jsme téměř nepekly (skořicové sušenky, falešné podvodnice) a také jsem se své prvotiny lehce obávala.

Přeci jen, ne všechna poprvé se vydaří. Teď mě možná většina z vás, poctivých hospodyněk, nepochválí, ale při pečení a vaření, upřednostňuji rychlost, jednoduchost a účelnost. Dokonce i mé zdobení perníčků končí na úrovni abstraktních obrazců.

Pravidlo číslo dvě: osvědčené druhy

Do staronového itineráře se vešly novinkové skořicové sušenky a falešné podvodnice, jenže dva druhy cukroví jsou málo i na prvocukrářku, co s tím?

Ještě že je tu babiččin sešitek receptů nakonec vyhrává všemi oblíbené a téměř nezničitelné linecké cukroví plněné pikantní marmeládou, jednoduché a rychlé kokosky a ze zbylého těsta, drobků a úlomků udělám kuličky.

Pravidlo číslo tři: přesné množství surovin

Babička věřila na poctivou a neuspěchanou práci a na pravé máslo. Snad právě proto bylo její cukroví tak výborné! Měla pravdu všechno má svůj čas a žádný pracovní proces nelze ošidit. Vzala jsem si proto kalkulačku, recepty a jala se počítat množství potřebných surovin.

Stejně jako babi, ani já jsem nikdy nepoužila náhražky margarín, podivně tvářící se máslo a čokoládové pochoutky měly vstup zakázán. A snad právě proto se mi první pečení povedlo!

Pravidlo číslo čtyři: zbytky nevyhazuj

Vzpomínám si, že jakýkoliv zbytek těsta, cukru, polevy, a dokonce i polámaných či nevydařených kousků cukroví nepřišel nazmar. Všechny zbytky babička pečlivě ukládala do předem připravené misky a já jako dítě jsem nevěděla, proč.

Důvod byl prostý, babička jakožto správná hospodyňka dokázala využít každičký zbytek, aby z něj posléze vytvořila další veledílo. Proto byly každý rok rumové kuličky tak skvělé, originální a nenapodobitelné, protože vlastně neměly přesný recept.

A takové pečení a nepečení je často nejlepší. Dělala jsem to stejně a výsledek stál za to!

Pravidlo číslo pět: neoddalovat začátek

Možná ze všeho nejtěžší je vlastní plánování akce s názvem vánoční pečení. S časem je to u pracujících žen bídné, jenže Vánoce nejsou pohyblivé a Štědrý den je vždy 24. prosince. Babička pekla vždy s předstihem.

Nevím, jak to dokázala (možná proto, že ještě patřila ke generaci žen, které dokázali muži uživit), ale duch babiččina včasného pečení jsme si vzaly k srdci i my, její vnučky a dcery, a tak se zatím nestalo, že bychom nestíhaly…

Minimálně tři týdny před Vánocemi jsem žhavila troubu a pár dnů před Štědrým dnem jsem „hojdala“ nohama a cukroví bylo krásně uležené. Jako první přišlo na řadu zpracování několika, zpravidla tří až čtyř druhů těsta.

Jeden den jsem nechala bochánky odpočinout, abych druhý den vykrajovala a pekla o sto šest. Doporučuji všem hospodyňkám, které se pouští do hromadného pečení více druhů, aby si nejprve s předstihem zaplnily všechny plechy těstem, neboť jedny ruce nezvládnou hlídat cukroví v troubě, obracet a vyndávat plech a vykrajovat další kousky.

O týden později jsem zvládla amatérské zdobení a plnění. A pak už mohly přijít Vánoce, no ne? Protože mnohé z vás již v těchto pozdně listopadových dnech přemítají, co a kdy připravit, co a kdy péct, mám pro vás malý harmonogram vánočního pečení.

Malý harmonogram vánočního pečení

Tři týdny před Štědrým dnem, zhruba 2. až 3. prosince, začínáme s pečením zázvorek, perníčků, medvědích tlapek, kokosek a vanilkových rohlíčků.

Další týden se pustíme do cukroví z lineckého těsta, které nepotřebuje tak dlouhou dobu k uležení.

Poslední týden před Štědrým dnem připravíme rychlé druhy, které navíc nevyžadují dlouhý odpočinek mohou to být marokánky, cukroví z bílkového těsta, nepečené cukroví, jako jsou rumové kuličky, včelí úlky, a nezapomeneme ani na krémové, resp. máslové polevy, kterými naplníme zvolené druhy cukroví.

V předvečer svátečního dne můžeme upéct vánočku a následující den upečeme jablkový štrúdl, který by společně s čerstvým chlebem, zavařeninami a ovocem neměl poblíž sváteční tabule chybět.

Recepty na cukroví a další informace najdete na www.vseovareni.cz.

Markéta Tarabová

30.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nádrž v Osvětimanech byla kvůli opravě rok vypuštěná už se zase napouští.
2

Nádrž v Osvětimanech už se zase napouští, sumec albín se do ní už nevrátí

Folklorní soubor Pentla rozproudil svým vzpomínkovým pořadem s názvem Dožínky krev v žilách šesti stovek diváků.
22

Boršická Pentla slavila třicáté narozeniny Dožínkami

Policie už týden pátrá po seniorovi z Uherského Brodu

Už týden pátrají policisté po čtyřiasedmdesátiletém muži z Uherského Brodu. Ten v pátek 10. listopadu odešel ze svého bytu a od té doby ho nikdo neviděl.

Na Modelářském koštu budou soutěžit plastikové a papírové modely

Nepřeberné množství plastikových a papírových modelů, ale také například simulátor větroně L13 Blaník nabídne Modelářský košt 2017.

Cimbálovka Stojanova gymnázia byla na audienci u papeže

FOTOGALERIE / Neobyčejné zážitky se naskytly osmičlenné cimbálové muzice ze Stojanova gymnázia Velehrad pod vedením Petra Halody a v doprovodu zástupce ředitele vzdělávacího ústavu Filipa Macka při generální audienci u papeže Františka (80) a při návštěvě Říma.

Bílý Karpat symbolicky uzamkl rozhlednu na Velkém Lopeníku

FOTOGALERIE / Z pod bílých vousů, dlouhých vlasů, větvemi ozdobeného slamáku a v haleně z vlny upíral svůj pohled na zvědavé diváky starosta obce Lopeník Roman Buček coby Bílý Karpat u rozhledny na Velkém Lopeník. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT