VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů dělník/ce - laminatér/ka - letecké modely. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Laminace let. modelů, práce s lepidlem, uhlíkovými a skelnými tkaninami vhodná spíše pro ženy, práce ve stoje, pečlivost, trpělivost, man. zručnost, dobrý zrak, ochota učit se novým věcem, příspěvek na dopravu nad 20 km, poukazy na masáže, možnost stravování, kontakt telefon (denně 8-14 h) nebo e-mail.. Pracoviště: Krill. b.p., spol. s r.o., Na Záhonech, č.p. 1699, 686 04 Kunovice. Informace: Veronika Lancouchová, +420 572 581 895.

Výroba - Výroba Montážní dělník 21 000 Kč

Montážní dělníci elektrických a energetických zařízení Montážní dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 16. Poznámka: Krátkodobé zaměstnání na 3 měsíce, výpis z TR, man. zručnost, pečlivost a pozornost, schopnost pracovat ve výrobě. Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Servis 4u 2017 s.r.o. - pracoviště eurotec, k.s., Na Zámecké, č.p. 725, 687 24 Uherský Ostroh. Informace: Nazar Halych, +420 773 233 706.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků. Požadované vzdělání: nižší střední. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností doby neurčité, možnost kratšího úvazku, manipulace se materiálem, příjem a uložení zboží a materiálů, výdej materiálu do výroby, kontrola správnosti převzatého zboží dle dodacích listů, obsluha manipul. vozíku a řezací pilky, zpracování dokladů skladové evidence s využitím výpočetní techniky, hmotná odpovědnost za svěřené hodnoty. Oprávnění k řízení vysokozdvižných vozíků, praxe ve skladovém hospodářství, preciznost, zodpovědnost, samostatnost, komunikativnost, čas. flexibilita, řádné vedení skladu, příjemné prac. prostředí, možnost prof. růstu, 5 týdnů dovolené, možnost stravování v areálu firmy - s příspěvkem zaměstnavatele. Osobní kontakt možn po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Mesit machining, s.r.o. - pracoviště, Sokolovská, č.p. 573, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Patrik Klaban, +420 572 522 686.

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 14 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách ZÁSTUPCE VEDOUCÍ PRODEJNY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zástup za vedoucí, práce na prodejně - obslužný úsek, doplňování zboží, pokladna. 2 dny osobního volna, příplatek na stravování. V případě osobní schůzky telefonická domluva předem NUTNÁ!. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v uherském ostrohu - havřice, U Zastávky, č.p. 378, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Dana Cardová, +420 725 997 360.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Dožínky Zlínského kraje 2018
AKTUALIZUJEME
30

Nejen zemědělci slavili dožínky celého Zlínského kraje v Kroměříži

Jaký kroj – tak se stroj, bylo mottem babické burzy lidových oděvů

V některých rodinách se lidový kroj dědí z generace, jinde už několik let leží ve skříni nebo ve staré truhle na půdě. A přitom kroj dá nejen hodně práce a jeho pořízení stojí dnes moc peněz.

V lese se vzňala vyvážečka dřeva. Škoda za 800 tisíc

Čtyři jednotky hasičů vyrazily likvidovat v sobotu 18. srpna od půl páté odpoledne požár vyvážečky dřeva na Smraďavku, nedaleko Buchlovic do lokality Medlovické boří.

Jen ohořelé torzo zbylo pod Hrabinou z řidičovy Felicie

Oči pro pláč kvůli kompletně zničenému automobilu zbyly jeho řidiči v sobotu 18. srpna krátce po poledni, kdy vůz mezi Slavkovem a Stráním na silnici ve stoupání na Hrabinu pohltily plameny.

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT