VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 100 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na broušení obsluha CNC brusky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: vhodné i pro OZP, SŠ/VL ve strojír. oboru, praxe v obsluze CNC strojů výhodou, spolehlivost, samostatnost, zdravotní způsobilost pro práci v třísměnném, příp. nepřetržitém provozu, zaškolování a vzdělávání, příspěvek na stravování, možnost profesního i platového růstu. Kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Jk nástroje s.r.o.- podolí, 686 04 Kunovice. Informace: Pavel Hýsek, +420 724 750 600.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce v podnikové prodejně - prodej ovoce a zeleniny, vychystávání objednávek, prodej zboží, doplňování a kontrola zboží, třídění zboží, práce s PC, obsluha pokladny, hmotná odpovědnost. Praxe na obdobné pozici výhodou. Pracovní doba: 8:00 - 17:00hod. Příjemné vystupování a jednání, časová flexibilita, aktivní přístup k prácii, schopnost práce pod stresem, výborné komunikační dovednosti, vstřícnost a ochota při jednání se zákazníky. Kontakt e-mailem.. Pracoviště: Tekoo spol. s r.o., U Korečnice, č.p. 2340, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Kamila Jankůjová, +420 724 772 030.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč

Odborní účetní všeobecní. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, vedení podvojného účetnictví, příprava účetních a statist. výkazů, zpracování účet. závěrek a daňových předpisů, aplikace účetních a daňových předpisů, účtování různých typů položek (bank. výpisy, inter. doklady, faktury apod.), komunikace s kontrolními, daňovými úřady a ostatními institucemi. SŠ vzdělání ekon. směru, praxe v účetnictví 2 roky, znalost daňové problematiky, uživ. znalost práce na PC (Word, Excel, Internet), preciznost, samostatnost, zodpovědnost a diskrétnost, organ. a komun. schopnosti, znalost účet. programu Navision výhodou, příjemné prac. prostředí, možnost seberealizace a prof. růstu, pouze životopisy na e-mail.. Pracoviště: Synot ict services, a.s., Jaktáře, č.p. 1475, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Marta Vojtěšková, .

Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 800 Kč

Obsluha zařízení ve slévárenství (taviči, slévači). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, dvousměnný provoz s občasnou noční směnou, vytavování vosku ze skořepin: vyskládání skořepin do autoklávu, vytavení vosku, vyjmutí skořepin z autoklávu a uložení do regálu, odhlášení operace na PC stanici, přetavování použitého vosku v přetavovacích vanách, v případě nutnosti navrtávání skořepin před vytavováním, oprava popraskaných skořepin žárotmelem + práce ořezání hrdla skořepin na jednoúčelovém stroji, příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené, pololetní odměny, příplatky za vícesměnný provoz, kontakt telefon (po-pá 7-15 h) nebo e-mail.. Pracoviště: Mesit foundry, a.s., Sokolovská, č.p. 573, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Martina Horenská, +420 572 522 699.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Klára Zmeškalová překonala v Kanadě na mistrovství světa v silovém trojboji národní rekord.
8

Zmeškalová překonala v Kanadě národní rekord. "Jsem spokojená," hlásí závodnice

Pouhých devět dnů po svých čtyřicátinách se dálkový plavec Marek Jedlička z Hodonína pokusí zdolat Baťův kanál, který letos slaví 80. let od svého dobudování. Celkem 43 kilometrů dlouhou trasu by měl zvládnout za 13-14 hodin.

Pokus o první sólové přeplavání Baťova kanálu

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Brankář Nemrava cítí šanci : Záleží jenom na mně

Ještě v pátek odpoledne chytal třetí ligu za Uherský Brod proti Líšni, v neděli už se ale společně s mládežnickými reprezentanty Lukášem Sadílkem a Dominikem Janoškem přesunul do Velkých Losin.

Sombrera, pestré hábity i maďarské čerešně

Mexičané se svými sombrery, ruský kozáček, ale i čínské lidové písně. To byly důvody pro stovky návštěvníků, proč se přijít podívat na vystoupení v Uherském Brodě.

Jak jsme žili v Československu. Tentokrát z Ořechova

V tištěném Slováckém deníku bude v pátek 22. června další díl seriálu Jak jsme žili v Československu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT