VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 20 000 Kč Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech PRACOVNÍK KVALITY A KONTROLY. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řešení interních a externích neshod, stanovení nápravných opatření, evidence reklamací v informačním systému. Podnikové stravování, výhodný telefonní tarif i pro rodinné příslušníky, měsíční bonusy. Kontakt e-mailem.. Pracoviště: Obchodní společnost kredit, spol. s r.o., 687 64 Horní Němčí. Informace: Viera Komoňová, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 17 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech šička na overlock. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: šití speciálních ochranných oděvů, možnost zaučení, práce bez přesčasů, obědy, zaměst. výhody. Pracoviště: Květoslav kaňovský - prac., Hradišťská, č.p. 689, 687 24 Uherský Ostroh. Informace: Květoslav Kaňovský, +420 728 921 911. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 19 000 Kč Ostatní chovatelé a ošetřovatelé zvířat v zařízeních určených pro chov a příbuzní pracovníci OŠETŘOVATEL/KA DRŮBEŽE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Krmení a třídění drůbeže, naskladňování 1den. kuřat, po 20 týdnech vyskladňování drůbeže. Prac. doba 6 dů v týdnu. Prac. doba: 6:00 - 13:00 hod. - všední dny, 6:00 - 14:00 hod - sobota nebo neděle. Zájemce o zaměstnání nesmí doma chovat drůbež ani žádné venkovní ptactvo. Naturalie, stravenky, příspěvek na důch. poj., zaplacená zdrav. péče 2.000,- Kč za rok. V případě osobní schůzky telefonická domluva předem nutná.. Pracoviště: Xaverov, a.s. - pracoviště újezdec, 687 34 Uherský Brod 3. Informace: Jitka Šedivcová, +420 724 414 075. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 18 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků. Požadované vzdělání: nižší střední. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností doby neurčité, také možnost kratšího úvazku, manipulace s materiálem, příjem a uložení zboží a materiálů, výdej materiálu do výroby, kontrola správnosti převzatého zboží dle dodacích listů, obsluha manipul. vozíku a řezací pilky, zpracování dokladů skladové evidence s využitím výpočetní techniky, hmotná odpovědnost za svěřené hodnoty. Oprávnění k řízení vysokozdvižných vozíků, praxe ve skladovém hospodářství, preciznost, zodpovědnost, samostatnost, komunikativnost, čas. flexibilita, příjemné prac. prostředí, možnost prof. růstu, 5 týdnů dovolené, možnost stravování v areálu firmy s příspěvkem zaměstnavatele. Osobní kontakt možný po tel. domluvě.. Pracoviště: Mesit machining, s.r.o. - pracoviště, Sokolovská, č.p. 573, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Patrik Klaban, +420 572 522 686.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ředitel uherskohradišťského státního archivu Lukáš Čoupek

Uherské Hradiště bylo už před sto lety významným správním centrem, tvrdí Čoupek

Starosta Buchlovic Jiří Černý. Ilustrační foto.

Končí nejdéle sloužící politik v regionu. Buchlovice čeká změna starosty

Slovácko čeká Liberec, Zlín jede v poháru do Olomouce

Zase hrají venku a znovu to nemají daleko. Fotbalisté Zlína po Kroměříži a Slavičínu sice poprvé vyjedou za hranice kraje, ale cesta na Hanou jim příliš času nezabere. Horší je to se soupeřem. Ševci se v osmifinále MOL Cupu utkají s Olomoucí. Oficiálním hracím dnem je středa 31. října.

Hradišťský klub Mír sevřel metalový mráz ze severu

Téměř 30 let staré songy z chladného Švédska, stejně jako o něco mladší skladby z nedalekého Polska. To vše znělo v úterý 16. října 2018 uherskohradišťským klubem Mír.

Je políčeno. Klec na medvěda čeká na přísně tajném místě

Klec na medvěda tuláka, který od poloviny září prochází Valašskem a páchá škody, je nastražená. Včera odpoledne ji do přírody umístili pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy a zástupci čtyř vesnic. Místo je z pochopitelných důvodů utajené.

Hofmann: Odvolání trenéra? Velkou vinu neseme my, hráči

Zítra čekají na fotbalisty Slovácka stejně ohrožené devítibodové Teplice. Ovšem to nejpodstatnější se v Uherském Hradišti událo už v úterý odpoledne. Vedení klubu po šesti prohrách v řadě odvolalo trenéra Michala Kordulu. Hráčům se odvolání trenéra nechtělo příliš komentovat.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT