S očekávanými návštěvami příbuzných je také potřeba včas zajistit plnou ledničku. Jak tedy vyřešit nákupy v době svátků, když v těchto dnech zákon velkým marketům ukládá povinnost obchody zavřít?

Nejjednodušším řešením je stihnout nákupy ještě před začátkem Vánoc. Jenže předvánoční shon občas zastihne každého, a tak se přívětivá otevírací doba ochodů jistě hodí. Proto některé řetězce svým zákazníkům vycházejí vstříc a nabízejí jim alespoň delší možnosti nakupování poslední týden před Štědrým dnem.

Novoroční ohňostroj 2015 v Praze.
Kdy bude v roce 2018 volno: velký přehled státních svátků a prázdnin

O něj se totiž lidé v Česku budou muset spokojit s otevírací dobou nejpozději do 12 hodin. A na první a druhý svátek vánoční, tedy na Boží hod a na Štěpána, budou obchody nad dvě stě metrů prodejní plochy zavřené úplně. Oba svátky totiž patří mezi sedm vybraných, pro které od loňského roku regule platí.

Prázdné uličky obchodů i místa za pokladnami budou také na Nový rok, tedy 1. ledna 2018. Mezi svátky však bude čas na to doplnit zásoby. Od 27. do 30. prosince panuje u většiny obchodních řetězců, marketů a obchodů běžná otevírací doba, na kterou jsou zákazníci během roku zvyklí. Výjimku opět tvoří silvestr. O poslední den tohoto roku bude otevírací doba končit kolem 17. hodiny, někde i dříve.

Někomu zákonné nařízení, které v Česku platilo už o minulých Vánocích, vadí a připadá omezující, jiní ho naopak vítají. Soucítí totiž s prodávajícími za pultem či pásem marketu, pro které je každoročně adventní čas nejnáročnějším obdobím celého roku.

Regulace nahrává také konkurenčnímu boji. Těží z něj zvláště soukromí obchodníci, kteří mohou lidem nabídnout své služby bez omezení.

Vánoční cukroví.
Cukrářky: Lidé mají nejraději vosí hnízda a „nahé“ dorty