Jedna z nich připomíná prvního českého krále Vratislava II., druhý titul odkazuje na korunovaci jeho vnuka Vladislava II. Medaile jsou vyrobeny z čistého stříbra, ještě letos mincovna plánuje i ražbu stejného motivu do zlata.

Autorem návrhů pro nové pamětní medaile, které připomínají první české korunované krále, je akademický sochař a medailér Zbyněk Fojtů. Při navrhování a modelování medailí typologicky vycházel z předcházejících korunovací českých králů, jichž je také autorem. „V portrétech panovníků jsem se snažil vyjádřit románskou dobu, ve které oba panovníci žili. Mým záměrem bylo také přenést určitou monumentalitu, kterou jsem cítil v malířských vyobrazeních králů," přiblížil výtvarník. Prozradil, že u medaile Vratislava II. chtěl co nejvýstižnějším způsobem znázornit románskou knižní malbu, kterou velmi obdivuje. „Na obou medailích je strukturální modelací denárů znázorněna doba, ve které byly mince vyraženy," dodal Zbyněk Fojtů.

Totožný motiv ponesou i medailony z čistého zlata. „Se stříbrnými mají společný průměr a hmotnost, vnějšími parametry se budou lišit pouze v síle materiálu," upřesnil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

První český král

Druhorozený syn knížete Břetislava se do historie zapsal jako první český korunovaný král. Vratislav se vlády ujal až po smrti staršího bratra Spytihněva, který proslul spíše jako tyran a před nímž se musel schovávat až v Uhrách. Na knížecí stolec usedl 28. ledna 1068.

Vratislav se ukázal jako velmi schopný vládce, ale i budovatel. Na Vyšehradě nechal například postavit novou knížecí rezidenci a z období jeho vlády pochází i románská bazilika, která stála v místech dnešní katedrály svatého Víta.

Politicky a vojensky podporoval římskoněmeckého císaře Jindřicha IV. v jeho sporu s papežem. Za to se Jindřich Vratislavovi odvděčil udělením titulu českého krále: korunovace se konala 15. června 1085.

Stejné pocty se dostalo i Vratislavově manželce Svatavě. Koruna se nicméně vztahovala pouze k osobě krále a jeho choti a nebyla dědičná. Čechy nadále zůstaly knížectvím.

Vratislavův vnuk

Na druhého krále si Čechové musely počkat do 11. ledna 1158, kdy byl na sněmu v Řezně královskou korunou korunován přemyslovec Vladislav II. Syn knížete Vladislava a Richenzy z Bergu byl zároveň vnukem prvního českého krále Vratislava II. Dlouholetá Vladislavova vláda přinesla Čechám rozkvět. Země se otevřela kulturnímu vlivu okolních zemí, politické poměry se stabilizovaly, vznikaly řeholní řády a nové kláštery. Za dob Vladislava vyrostl také kamenný Juditin most přes Vltavu. Král jej nechal postavit z popudu své druhé ženy Judity a zbytky stavby jsou dodnes na některých místech Prahy patrné. (miu)