„Vinobraní v roce 2005 jsme už dělali spolu. Do té doby jsme se vínu věnovali jako koníčku každý sám,“ vzpomíná Hruška. Nejdříve jejich produkty ochutnávali jen kamarádi, pak ale spojili síly, nakoupili nerezové nádoby a postupně začali zvyšovat produkci.

K práci ve vinařství ale nepatří pouze činnost ve vinohradu a ve sklepě, nýbrž i úředničina. „Čas strávený ve sklepě se vyrovná času strávenému u stolu na doklady a účetnictvím,“ poznamenává Balíček. Svá vína zprvu představovali pouze na jarmarcích, ale postupně je zákazníci začali oslovovat sami. „Bylo to nejspíš tím, že jim naše vína chutnala. Velmi nám však pomohl Ivo Kaňovský, který vzal naše nalahvovaná vína do své vinotéky,“ doplňuje Hruška. Jak oba přiznávají, velmi je potěšilo, že si je zákazníci našli jak na základě doporučení, ale i toho, že si jejich vína oblíbili. „Dokonce někteří sháněli na nás kontakt přes jalubský obecní úřad,“ upozorňuje Balíček.

Jméno firmy budují prostřednictvím produkce odrůd, které nejsou pro tento region až tak úplně typické. Například zabodovali, jak sami říkají, Veltlínem zeleným, který vyrábějí z dovážených hroznů.

Z vlastních vinic se pak rádi pochlubí například Rulandským bílým. „Je důležité nechat hrozny patřičně vyzrát, což dává určitý předpoklad pro kvalitu, a nedělat víno, jak bývalo zvykem dříve, na kvantitu,“ doplňuje Hruška.

Dvojice mladých vinařů zkouší zatím jen v malém množství i fortifikovaná vína, což jsou dolihovaná vína na způsob portského. Oba dva, jak přiznávají, tíhnou spíše k produktům, které se vyrábějí v menších množstvích, jako jsou například klarety či růžová vína. Letos poprvé chtějí z Ryzlinku rýnského lisovat víno slámové.