Šestačtyřicetiletý Ivo Tydlačka se vyučil jako kuchař­ ­číšník, a pokračoval tak v tradici svého otce, který vedl restauraci v Hovězí. „Paradoxně mě vaření dříve vůbec nebavilo, chtěl jsem být číšníkem,“ říká podnikatel.

Asi před deseti lety si vzal do nájmu kuchyni s jídelnou v Hovězí a kromě vaření se začal věnovat i pořádání rautů a různých oslav. „Asi to souvisí s věkem, celé mládí jsem prožil v hospodě, teď v kuchyni mám přece jen větší pohodu a možnost se realizovat,“ líčí Tydlačka, u kterého se záliba ve vaření naplno projevila teprve před deseti lety.

Specializovat se začal na přípravu rautů a je autorem několika originálních kulinářských nápadů. Mezi jeho speciality patří Valašský rautový špalek. „Na dřevěné desce jsou zapíchnuté jehlice, na něž pak skládám různé druhy malých šťavnatých řízků. Například řízečky v bramborovém těstě, ve špenátovém těstíčku nebo smažené na česneku. Celý výrobek je ještě nazdoben pestrou zeleninou,“ prozrazuje recept na jedno své typické jídlo.

Rád se pochválí i zeleninovými saláty, které často připomínají umělecké dílo. „Určitě bych doporučil žampionovou mísu se zeleninou nazdobenou jarními květinami,“ dává tip. Mezi úspěchy, jichž si obzvláště cení, patří ocenění v loňské soutěži o Nejlepší výrobek Zlínského kraje. „Do soutěže mě přihlásil starosta Prlova Ladislav Gargulák, který moje speciality několikrát ochutnal,“ vypráví Tydlačka. I když konkurence nebyla malá, získal cenu Perla Zlínského kraje a certifikát za jehněčí na zelenině. „Beru to i jako ocenění pro celý kolektiv, který mi pomáhá a na nějž se můžu ve všem spolehnout,“ poznamenává Ivo Tydlačka.