Sascha Vetter dlouhodobě vedl spor o sousední pozemky patřící městu Uherské Hradiště kvůli jejich odprodeji.

Právě ty byly totiž pro jeho plány vybudování výrobny cukrovinek i gastronomického zařízení klíčové.

Také díky zveřejnění jeho trablů ve Slováckém deníku se mu nakonec podařilo vše dojednat a jeho cukrárně tak již nic nestojí v cestě.

„Pro nás je to dobrá zpráva. Už dříve jsme v místní komisi hlasovali pro pronájem pozemků a později pro prodej s podmínkou, že se musejí použít pro investiční záměr. V obci navíc krom hospody u hřiště nemáme kam zajít posedět, takže se na cukrárnu už těšíme,“ pochvaloval si zdárné vyústění sporů Vítězslav Havránek z Vések.

Rozsáhlým opravám domu ve Véskách, v němž v současnosti sídlí místní potraviny, brání pouze rozhodnutí města o prodeji parkovacích ploch. Nově by se ve Véskách mohla otevřít i hospoda ve stylu Jiného Café v Uherském Hradišti.
Vznikne ve Véskách nová hospoda? O investici rozhodne Hradiště

Dohoda se přitom nerodila lehce.

Vedení Uherského Hradiště si za metr čtvereční pozemku určeného k parkování řeklo o 1500 korun, což se Saschovi Vetterovi zdálo příliš. Nesouhlasil také s podmínkou kolaudace celého projektu do tří let.

„Pokud bych tento šibeniční termín nesplnil, město by mělo právo odkoupit pozemky zpět. I proto jsem chtěl dále vyjednávat a dojít ke kompromisům,“ vysvětluje Sascha Vetter.

Podle jeho slov sice v poslední fázi souhlasil s cenou patnáct set korun za metr čtvereční, ale kolaudační doba celého projektu se posunula na sedm let.

Termální bazény.
8 tipů, co podniknout (nejen) o jarních prázdninách

„Medializací celého sporu jsem nechtěl na nikoho vytvářet tlak, ale informovat obyvatele o mém záměru a tím dokázat městu, že prodej pozemků a vybudování cukrárny všem vyhovuje a nikdo s tím nemá problém, že je přínosem pro celou obec. To se doufám podařilo a vše se pohnulo správným směrem,“ prozradil zkušený provozovatel kaváren, jakou je i Jiné Café v centru Hradiště.

Co nakonec přimělo představitele města k dohodě o vybudování cukrárny popsal mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

„Po prostudování záměru jsme došli k závěru, že záměr Saschy Vettera bude přínosem. I proto jsme ustoupili a prodloužili lhůtu pro kolaudaci cukrárny. Částka za pozemek však zůstala ve stejné výši, neboť se jedná o veřejný prostor v centru Vések, který se běžně neprodává,“ poznamenal Jan Pášma.

Výstava Josef Mžyk Ohlédnutí ve Slovácké galerii v Uherském Hradišti.
Šokující výstava v Hradišti, Mžyk ukáže obří ženské akty

Práce na vybudování cukrárny a výrobny cukrovinek má v plánu Sascha Vetter spustit nejdřív na přelomu roku letošního a příštího roku. Ve svých podnikatelských aktivitách chce ve Véskách pokračovat.

Už nyní plánuje v blízkém průmyslovém areálu zbudovat manufakturu pro kompletaci nábytku.

To by mimo jiné znamenalo například více pracovních příležitostí pro místní.