Vyučený kuchař pracuje v pohostinství nepřetržitě už od patnácti let. Prošel si už celou řadou podniků.

„Se sametovou revolucí přišel i konec restaurace, kde jsem tehdy pracoval, a tak jsme s kamarádem museli řešit otázku, co dál,“ vzpomíná padesátiletý podnikatel. Nakonec si společně pronajali nádražní restauraci na vsetínském nádraží.

Po čase ale přišla zajímavá nabídka z Rakouska, kterou přijal. „Nějaké peníze se mi tam podařilo vydělat, a když jsem později v Našem Valašsku četl, že se ve Vsetíně staví nové obchodně podnikatelské centrum, zažádal jsem o prostory na menší pizzerii,“ pokračuje Novosad. Pracovat naplno ve dvou podnicích, které jsou od sebe dost vzdálené, je ale podle něj nereálné.

Na vedení vsetínské pizzerie Piková sedma se proto podílí i jeho přítelkyně Pavla. „Pobyt v Rakousku mi hodně dal, protože v době, kdy se u nás soukromé podnikání teprve rozjíždělo, tam už byli někde jinde. Hlavně co se týká vybavení kuchyní, zásobování a v přístupu ke klientele,“ popisuje Novosad a dodává, že právě ve vztahu k hostům se mnohé české restaurace mají stále co učit.

„Aby byl podnikatel úspěšný, musí být k zákazníkům, kteří ho živí, vstřícný. Začíná to už přivítáním hosta, pozorností při jeho pobytu v podniku a končí rozloučením,“ tvrdí podnikatel, který si jako šéfkuchař udělal jméno i u našich jižních sousedů. „Vídeňáci si zvykli na naše tradiční česká jídla a podle stále stoupajícího obratu to vypadá, že jsou spokojení,“ doplňuje skromně Josef Novosad.