„Jedná se o první investiční spolupráci mezi českou a peruánskou firmou v perspektivním oboru obrana a o první případ zahájení technologické spolupráce České zbrojovky Uherský Brod v celém regionu Latinské Ameriky", zdůraznila obchodní manažerka společnosti pro Latinskou Ameriku Marcela Riosová. Výrobní spolupráce včetně dalších transferů know-how a licencí se má v následujících 15 letech postupně prohlubovat.

„Otevření prostoru pro montáž a opravy pistolí České zbrojovky a.s. by především mělo firmě více otevřít peruánský trh. V žádném případě to nebude mít vliv na snižování počtu zaměstnanců v mateřském závodě. Všechny díly zbraní se budou vyrábět přímo v Uherském Brodě, v závodě v Peru bude probíhat pouze jejich montáž. Tyto pistole budou určeny výhradně pro peruánský trh, zejména pak pro ozbrojené složky této země," informoval manažer projektu v Peru Mojmír Šťasný.

Generální ředitel peruánského partnerského závodu FAME plukovník Armando Rincón Moretti ve svém projevu mimo jiné ocenil, že jeho podnik bude nyní moci kompletovat, poskytovat servis a realizovat odbyt proslulých českých zbraní na peruánském a následně i regionálním trhu. „Zaměstnanci firmy FAME v březnu tohoto roku absolvovali zaškolení přímo v České zbrojovce Uherský Brod. Další školení montážníků pak proběhlo nedávno v Peru, kdy na místo přijeli dva specialisté z České zbrojovky a dohlíželi na rozjezd tamního závodu," dodal Mojmír Šťastný.

Zahájení výrobní spolupráce je podle velvyslance České republiky v Limě Pavla Bechného

významným momentem rozvoje bilaterálních vztahů v oblasti obrany a bezpečnosti. Ty se v posledních letech zároveň staly předmětem více strukturovaného dialogu mezi našimi zeměmi, přičemž úzká komunikace nyní probíhá též na úrovni ozbrojených sil", uvedl Pavel Bechný již dříve k české investici.