Konkrétně obcím, především do pěti set obyvatel, pomáhá se zpracováním projektů ZZK v Bruselu. Starostové mnohdy totiž nevědí, jak se o evropské finance ucházet.

„Uspořádali jsme pro ně odborné semináře, jichž se zúčastnilo před sedmdesát představitelů malých obcí. Radíme jim, jak vyplnit formuláře, jaké jsou podmínky žádosti a jak na veškerou administrativu. Jelikož je pro nás rozvoj venkova důležitý, budeme v něm jistě pokračovat,“ sdělila představitelka ZZK Barbora Szolonyová.

Firmám nabízí pomocnou ruku Obchodní a hospodářská komora ve Zlíně. „Každý měsíc vydáváme bulletin, v němž informujeme firmy o aktuálních záležitostech, jako kdo je uznatelný žadatel či podmínky, které je nutno splnit. Kdo má zájem, tomu píšeme i žádost o získání evropských peněz,“ vysvětlila ředitelka Rita Lečbychová.

Administrativa tvorby evropských projektů není podle europoslance Tomáše Zatloukala tak problematická jako při žádostech o státní dotace.

„Evropská unie je méně byrokratická než Česká republika. Dotační evropské tituly jsou pro Zlínský kraj velkou příležitostí,“ zdůraznil europoslanec.