Snahy o výrazné omezení prodeje stáčeného vína však mají řadu odpůrců.

„My sami jsme výrobci a prodáváme především naše vlastní vína, takže nás se to až tak netýká. V našich vlastních provozovnách si jej prodávat můžeme. Nicméně v rámci solidarity jsme se také připojili k petici. Ta omezení jsou úplně zbytečná, kdo bude chtít víno pančovat, stejně to bude dělat. Alkohol byl také v lahvích, měl kolky a ničemu to nepomohlo," uvedla Darja Bublíková z vinotéky Víno Hruška v centru Uherského Hradiště.

Sama je jednoznačně pro přísnější kontroly prodeje vína. Podobný názor zastává také Vinařská asociace ČR. Její zástupce Libor Průdek upozornil, že stejně jako falešná sudová vína se ve stejné míře objevují i falešná lahvová vína, a z toho důvodu omezení pouze sudových vín je podle jeho názoru účelové. Asociace by upřednostnila spíš přísné dodržování zákona včetně častějších a důslednějších kontrol.

„U některých společností jsou falšovaná vína zjišťována opakovaně a ty firmy jsou stále na trhu. V tom případě je něco špatně. Zatím bohužel vše směřuje k definitivnímu řešení v podobě úplného zákazu prodeje sudových vín mimo samotnou vinařovu provozovnu," povzdechl si Libor Průdek.

Opatření v takovém rozsahu podle jeho slov vůbec nic nevyřeší. „Víno, které se sem vozí, se přesune do lahví a ty společnosti budou fungovat dál, dokud je někdo opravdu výrazně nepostihne," dodal.

O osudu stáčených vín rozhodne dnešní jednání ministra zemědělství Mariana Jurečky se zástupci vinařů. Zúčastní se jej všechny důležité nevládní organizace a odborníci z řad vinařů. Ti se budou moci vyjádřit k připravované novele a případně podat své návrhy, jak situaci s pančovaným vínem řešit. Až po konzultacích se zástupci vinařské obce plánuje Ministerstvo zemědělství představit finální verzi novely zákona o vinohradnictví a vinařství.

„Pracujeme s několika variantami, ale je možné, že se v rámci kulatého stolu objeví ještě něco nového. Jaká verze bude nakonec zvolena, není zatím zřejmé, proto je předčasné spekulovat, zda dojde k zákazu prodeje vína ze sudů," konstatoval Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace Ministerstva zemědělství. Poctiví vinaři, kteří svá vína nepančují, se podle něj nemají čeho obávat. „Novela bude mířit na ty, kteří šidí spotřebitele buď vína ředí, nebo vydávají levná cizí vína za moravská," dodal Hynek Jordán.

Ministerstvo zemědělství svůj současný boj vysvětluje především tím, že se sudová vína v posledních letech stala jedním z nejvíce falšovaných zemědělských produktů, což dokazují data Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jen v roce 2014 zkontroloval tento úřad 471 vzorků sudového vína a 151 nevyhovovalo. To znamená, že každé třetí víno neprošlo kontrolou.