„Koncem roku 2019 na každých 1 000 obyvatel připadalo 47,1 firmy, aktuálně to je 48,9. Z celorepublikového průměru vyčnívá Praha. V hlavní městě má sídlo 44 % firem a na tisícovku obyvatel je tak registrováno přes 172 společností. V Česku je aktuálně registrováno 522 550 společností s ručením omezených a akciových společností a 2 151 000 OSVČ,“ přiblížila čerstvá data Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Pavel Podsedník, majitel brněnské restaurace Štatl na náměstí Svobody.
O výdělku se nedá bavit, říká restauratér z Brna. Díky úvěru nepropouštěl

Tabulka OSVČTabulka OSVČZdroj: DeníkByznys se podle jejích dalších slov koncentruje především kolem největších metropolí – hlavního města a Brna. Nejméně firem na obyvatele naopak vykazuje Vysočina a Ústecký kraj.

„Přesto, že je Praha dlouhodobě nejatraktivnějším místem pro podnikání a je zde registrováno přes 228 000 společností s ručením omezeným a akciových společností, nejvyšší počet firem na 1 000 obyvatel jsme zde zaznamenali v roce 2018,“ uvedla dále Petra Štěpánová.

Společnost J. K. FOOD sídlí ve Větřkovicích.
Koření, houby a další. Při výrobě ve Věřkovicích ctí kvalitu a minimum chemie

Ve srovnání se společnostmi s ručením omezeným a akciovými společnostmi počty živnostníků v jednotlivých krajích výrazně lépe kopírují počty obyvatel. Nicméně Praha se opět vymyká průměru. Na 1 000 obyvatel ČR aktuálně připadá 201 fyzických osob – podnikatelů, v Praze to je 276. Kromě hlavního města nad průměr ČR dosáhl také Liberecký (212), Jihočeský, Královéhradecký s Středočeský kraj (shodně 204).