„Být na šedesáti procentech platu si v mé situaci nemůžu dovolit. Musím živit rodinu a k tomu splácet hypotéku," stěžoval si zaměstnanec Aircraft Industries, který si nepřál zveřejnit své jméno. Odboráři však kromě stanovení minimální hranice platu vyjednali pro zaměstnance několik výhod.

Odboráři vyjednali určité výhody

„Ti, kteří budou muset zůstat doma, dostanou například gastropasy na jídlo. V případě, že v Aircraft Industries pracují oba manželé z páru, dohodli jsme se, že zaručíme práci alespoň jednomu z nich," uvedl předseda základní odborové organizace v Aircraft Industries Josef Mikula. Na to, co bude a jak budou situaci zvládat, však někteří pracovníci čekat nechtěli. „I když je to před Vánocemi dvakrát tak nepříjemné, dal jsem výpověď a hledám si novou práci," řekl Slováckému deníku zanedlouho už bývalý zaměstnanec letecké továrny.

Zaměstnanci dostanou minimálně skoro 12 tisíc korun

Vedení společnosti Aircraft Industries už v pátek 4. prosince rozhodlo zavést toto přechodné úsporné opatření (informovali jsme ZDE). „Část zaměstnanců zůstane doma na šedesáti procentech mzdy s tím, že budou docházet do zaměstnání za účelem postupného dokončování jednotlivých zakázek, aby nedocházelo k neefektivním výdajům," oznámila generální ředitelka podniku Ilona Plšková. Opatření se podle jejích slov týká všech úseků, a doma tak od úterý musela zůstat téměř pětistovka pracovníků. „Počet zaměstnanců, kteří budou zůstávat doma, se bude měnit dle toho, jak bude potřeba pracovat na jednotlivých zakázkách," dodala Plšková. Tento postup schválil v pondělí i Odborový svaz KOVO. „Šedesát procent se bude vypočítávat z průměrné mzdy zaměstnance, a to včetně prémií," informoval Josef Mikula a dodal, že stanovili hranici 11 500 korun hrubého platu, pod niž by se nikdo ze zaměstnanců neměl dostat.

Plán prodeje letadel se nepodařilo naplnit 

Důvodem nuceného volna zaměstnanců letecké továrny je špatná finanční situace podniku kvůli menšímu prodeji letadel. „Ačkoli byl beze zbytku plněn letošní plán výroby, nepodařilo se stejným způsobem naplnit letošní plán prodeje," vysvětlila Ilona Plšková. Na šedesáti procentech budou muset podle ní zaměstnanci Aircraft Industries vydržet zhruba do konce ledna příštího roku. Josef Mikulka však předpokládá, že k normálnímu provozu by se firma mohla vrátit již v polovině ledna.

Financovat svůj život a domácnost jen s šedesáti procenty své mzdy si ani neumí představit téměř jedenáct procent lidí, kteří se zapojili do ankety Slováckého deníku (anketa ZDE). Z celkových dvě stě čtyř hlasujících by si v takové situaci neporadilo šestašedesát lidí, naopak sto třicet dva respondentů by to zvládlo. Z toho více než šedesát jen tak tak.

Společnost v Kunovicích založili v roce 1936 jako jeden ze závodů továrny na výrobu letadel AVIA Letňany, v 50. letech vznikl nový závod, jenž je dnešním areálem podniku. Nejúspěšnějším výrobkem firmy je malý dopravní letoun L 410, který byl vyvinut v druhé poloviny 60. let. Od roku 2005 vystupuje společnost pod jménem Aircraft Industries a v současnosti je největším výrobcem civilní techniky v České republice a zaměstnává kolem tisícovky lidí.

Autor: Andrea Gabrielová