Už jedenáctým rokem je profesionálně vyrábí a navrhuje Martin Horák z Uherského Hradiště. Za rok jich jeho firma zaměstnávající tři lidi na stálo a dva externě prodá na 200. "Teď vyrábíme na sklad, ale v létě jich prodáme i deset za týden," usmívá se jednačtyřicetiletý designér.

Do jeho stáje loni přibyla novinka. Čtvrtou lodí, kterou je možné si v bílovické společnosti pořídit, je prozatím jejich nejmenší katamarán pro dva lidi.

Na konci ledna ho představili na jednom z největších veletrhů plavidel v německém Düsseldorfu.

"Některé součásti si vyrábíme sami, jako jsou plachty, rám, stěžně, jiné si necháváme dodávat od specializovaných firem, a to třeba plováky nebo kormidlo," prozrazuje Martin Horák.

Termální bazény.
Dárky za vysvědčení: skipas na Razulu za polovinu, koupání za korunu

S katamaránem si podle jeho slov naučí člověk zacházet přibližně za hodinu, musí prý především pochopit, jak fouká vítr a jak zacházet s plachtami.

Asi z osmdesáti procent si tento typ plavidla pořizují lidé mezi 45 až 60 lety.

Osmdesát procent jeho klientely jsou však začátečníci.

"Není to totiž nejlevnější záležitost. Ceny se pohybují od šedesáti tisíc až po sto čtyřicet tisíc," upozorňuje Hradišťan.

V nabídce mají čtyři typy plavidla, dva dvoumístné a dva čtyřmístné katamarány.

"Vytvořili jsme i limitovanou edici s jachtařkou Laurou Dekkrovou, kde jsou už karbonové prvky," upozorňuje na jednu z perliček.

Přestože si katamarán pořizují lidé až v pozdějším věku, mohou na něm jezdit i děti, přibližně od deseti let.

Betonový odpadkový koš uspěl v Chicagu.
Za betonový koš si bílovická firma odnesla prestižní ocenění

Plavba je omezená především počasím, na vodu totiž nemůže člověk vyrazit, pokud fouká vítr silnější než 10 metrů za sekundu.

"Nejrychleji jsem jel 14 uzlů, což je asi 25 kilometrů za hodinu," prozrazuje milovník surfování s tím, že o plavidla je čím dál větší zájem.

Příznivci této aktivity se pravidelně setkávají, loni už po několikáté byl sraz příznivců na severu Itálie u jezer.

Tam jsou podle jeho slov také ideální podmínky, s katamaránem ale lze vyrazit i na ostrožská jezera nebo si lze tento sport vyzkoušet na Nových Mlýnech, kde je k dispozici půjčovna. 

První baterie svého druhu v České republice byla zprovozněna u Prakšic. Slavnostní zahájení provozu v čtvrtek 30. listopadu navštívil také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek a Kees Jan René Klompenhouwer.
První velkokapacitní baterii v České republice slavnostně spustili u Prakšic