„Krizi určitě pociťujeme. Vloni jsem se nezastavil, práce bylo nad hlavu. Letos je jí míň. I když to není tak velký rozdíl, přesto to lze poznat. Dobíhaly objednávky z minulého roku, ale přes internet se mi teď ozývá mnohem míň lidí, většinou spíš na doporučení,“ řekl Tomáš Pochylý z Uherského Hradiště, který provádí zednické a obkladačské práce.

Jeho slova potvrzuje Jiří Bujáček ze Suché Lozi, který se také věnuje zednickým pracím. „Máme toho míň než v minulém roce, ale situace ještě není dramatická,“ podotkl Bujáček.

Jsou ale i tací, kteří problémy nemají. „Díky novým zákazníkům máme práce dost. Je to podobné jako v minulém roce, ale jen proto, že máme zakázku od jedné velké firmy z okresu. Pokud bychom dělali jen drobné zakázky, neuživili bychom se,“ vysvětluje Antonín Hanák, který rámuje obrazy a svoji provozovnu má v Uherském Hradišti. Pro Dušana Brunclíka ze Starého Města, který provádí kopání a prohlubování studní, krize problém nepředstavuje. „Práce je dost, spíš mi ji znesnadňuje byrokracie,“ prohlásil Brunclík.

Podle Živnostenského odboru městského úřadu v Uherském Hradišti živnostníků v regionu neubylo, spíš naopak. „Počet podnikatelů ve správním obvodu Uherské Hradiště byl ke 30. červnu loňského roku víc než šestnáct a půl tisíce, k 30. červnu tohoto roku pak téměř sedmnáct tisíc dvě stě,“ uvedla mluvčí městského úřadu Petra Zemčíková.

Na hradišťském Úřadu práce v Uherském Hradišti ovšem zaznamenali výrazný nárůst počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání a stejně tak i samostatně výdělečných osob. „Za měsíce leden až červenec letošního roku došlo v meziročním srovnání ke stoprocentnímu nárůstu počtu živnostníků do evidence Úřadu práce v Uh. Hradišti. Jejich podíl na celkovém počtu nově evidovaných však ve srovnání se stejným obdobím v roce 2008 zůstává prakticky totožný a činí sedm procent,“ řekl Roman Veselý z úřadu práce.

Trend vývoje počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání, jejichž posledním zaměstnáním byla samostatně výdělečná činnost, je tedy prakticky totožný s vývojem počtu všech evidovaných uchazečů. „Nárůst počtu živnostníků v evidenci našeho úřadu lze spojovat s probíhající hospodářskou krizí, neboť ukončované profese jsou navázány na odvětví, které jsou v současnosti krizí zasaženy nejvíce,“ dodal Veselý.

Nejčastěji ukončovanými profesemi jsou zedníci, drobní obchodníci, pracovníci v lesnictví a hlavně v kovovýrobě. To potvrzuje i Pavel Homola z Uherského Brodu, který v tomto oboru pracuje. „Máme teď mnohem míň práce. Dělali jsme zakázky pro větší firmy a ty už o naše služby nemají zájem. Myslím si, že se krize promítá do všech odvětví,“ shrnul Homola.

Jitka Cilečková