Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na medvědí česnek? Zkuste polévku podle šéfkuchaře

Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.

3.4.2017
SDÍLEJ:

Pavel VáclavíkFoto: Archiv Resortu Valachy

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Krémová polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka: „Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme."

Autor: Redakce

3.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Pestrosti slováckých krojů dalo vyniknout při hodech v Nedakonicích krásné tereziánské babí léto.
37

Nedakonickým císařským hodům kralovali budoucí chemici

Jan Hemza.

Případ zabití u Kauflandu: soudní znalec lhal

Ve středu ve Slováckém deníku: Prvňáčci ze ZŠ v Hradčovicích

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem. Ve vašem Deníku tak ve středu najdete další výjimečné tablo našich nejmenších školáků.

Kunovice kvůli naganskému expresu rozšíří prostory leteckého muzea

Pomalu se uzavírá osud bývalého vládního leteckého speciálu Tupolev Tu-154M, který dopravil české hokejisty coby vítěze olympijského turnaje z japonského Nagana v roce 1998 zpátky do Prahy.

Za podvodné půjčky může skončit ve vězení pětice lidí

Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality v posledních dnech sdělil pěti lidem obvinění z trestného činu podvod formou spolupachatelství. Hlavní aktérkou případu byla čtyřicetiletá žena z Uherskohradišťska, která je navíc obviněna ze zpronevěry.

Sebral auto a pak ho dvakrát naboural

Po zloději aut, který neumí moc dobře řídit, pátrají už déle než měsíc dopravní policisté na Uherskohradišťsku. Pachatel v pátek večer 6. září v ulici Dolní v Ostrožské Nové Vsi ukradl u rodinného domu vozidlo značky Renault Chamade.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení