„Začínal jsem se třemi úly, ale časem jsem jich měl sto dvacet. Od včelek jsme spolu s manželkou Dagmar získávali med a mateří kašičku, ale také jsme se s nimi vydávali na ,sladké´ cestování. Včelstva jsme přisunovali k hmyzosnubným zemědělským kulturám, jakými jsou řepka či víceleté pícniny.

Kočování se včelstvy bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století finančně velmi výhodné,“ vzpomíná rád na jednu životní etapu jednasedmdesátiletý včelař Václav Hromčík.

Když se ve druhé polovině šedesátých let minulého století pouštěl podomácku do výroby medoviny, netušil, že jednou budou mít se synem Daliborem firmičku, která bude tímto nápojem zásobovat český trh a vydobude jim na něm nejedno ocenění.

Po několikaletém rodinném ověřování receptu medového nápoje byla na mezinárodním agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích poctěna Hromčíkova hořká medovina Elisa Zlatým klasem. Bylo to především díky vynikající jakosti a originální technologii. „Zlatý klas nám byl přiřknut v září roku 1977. Tehdy jsme medovinu, kterou podle dochovaných kronik pili naši dávní předkové, dělali ve sklepě pod rodinným domem. O rok později jsme ji začali produkovat v nově vybudované moderní provozovně, jejímž majitelem je dnes syn Dalibor,“ vysvětluje Hromčík.

Medovina Elisa je podle jeho slov vyráběna tepelnou cestou výhradně z pravého českého včelího medu, koření a několika druhů léčivých rostlin, které Hromčíkovi nakupují v autorizovaných prodejnách. Nápoj vzniká pouze kvašením medu a dozrává v hlubokých klimatizovaných sklepech pod provozovnou. Není do ní přidáván žádný rafinovaný líh ani alkohol.

„V roce 1984 nás někdejší JZD Slušovice požádalo, abychom v jeho areálu medovinu vystavovali a pod jeho hlavičkou ji také prodávali. Všechny potřebné doklady k této činnosti nám podnik vyřídil. Také od tehdejšího národního výboru jsme dostali povolení k prodeji medoviny při různých akcích,“ vzpomíná Hromčík.

Proces výroby lahodného nápoje Elisa, kterému dala název manželka Dagmar, je opředen výrobním tajemstvím. „Med putuje na osm týdnů do kvasírny a odtud pak na jeden a půl roku do kontejnerů v plně klimatizovaném sklepě, kde medovina zraje. Před stáčením do sklenic různých tvarů prochází nápoj filtrací,“ stručně vysvětluje technologický postup výroby Hromčík. Jedním dechem prozradil, že po šesti letech zrání medového nápoje vzniká takzvaná královská medovina.

Podle nivnického včelaře, který se v současné době stará o deset včelstev, působí nízkoalkoholický nápoj blahodárně na zažívací ústrojí. „Elisa se může pít hlavně při nachlazení, zahřátá na 50 stupňů Celsia. V žádném případě však nesmí přejít varem. Do studené i teplé medoviny doporučuji přidat řez citronu,“ radí Hromčík.