Zatímco kuřáci s výběrem restaurace problém nemají, ostatní často musejí ustoupit a tolerovat zlozvyk menšiny. „Podle mých zkušeností dva z deseti hostů jsou milovníci tabáku. Nic proti nim nemám, jen nevidím důvod, proč by měli kvůli nim všichni hosté vdechovat škodliviny,“ řekl majitel zlínské restaurace Gratina Pavel Urbánek. Za zvlášť nepříjemné pokládá kouření u jídla. „To byl jeden z důvodů, proč je má restaurace nekuřácká,“ osvětlil Urbánek.

Přes obědy prý mívá plno. „Jen některé večery jsou slabší,“ přiznal. Lidé si podle něj na nezadýmené prostředí teprve zvykají. „Často ani nemají informace, kde tyto hospody najít. Stále ještě vnímají pasivní kouření v restauracích jako nutné zlo. Vzhledem k ostatním zemím je Česká republika v tomto ohledu pozadu,“ mínil podnikatel.

Prostředí bez cigaretového kouře vyhledávají především rodiny s dětmi

Nekuřácké podniky jsou oblíbeným místem rodinných oslav a obědů. „Rodiče si chválí, že mají přes víkend kam vyrazit na jídlo s dětmi, aniž by tím ohrožovali jejich zdraví,“ tvrdí vedoucí kroměřížské nekuřácké restaurace Avion Jarmila Kytlicová. Občas se některý z hostů ozve, proč tabák alespoň neprodávají. „Pokud si tu nemohou zapálit, nepovažuji za nutné mít cigarety v sortimentu,“ sdělila.

Zákaz kouření se ale neosvědčil například zařízení v Uherském Brodě. „Máme problémy. Tržby nejsou takové, jako jsme si představovali,“ přiznal provozní nekuřácké restaurace U Rochů Hynek Roch. Podle něj je to způsobeno nízkou kupní silou tamních obyvatel. „Na Moravském Slovácku navštěvují lidé restaurace především, aby se napili. A ke sklenkám alkoholu si většina lidí cigaretu neodpustí,“ míní Roch. Rodinám s dětmi, kterým by mohlo prostředí bez štiplavého kouře vyhovovat, podle něj chybějí peníze. Proto na jídlo chodí jen zřídka.

Majitel tedy přemýšlí, zda by se mu nevyplatilo kouření v podniku povolit. „Zatím vyčkáváme. Pomohlo by nám, kdyby sněmovna odsouhlasila zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních,“ konstatoval.

Co někde vidí jako spásu, jinde tak nadšeně nevítají. „Nekuřácké prostory můžeme chápat jako konkurenční výhodu. Není jich zase tolik, takže rodiny s dětmi jsou ochotné přijet i z větší dálky. Je možné, že nějaké procento hostů by si po zákazu kouření ve všech hospodách vybralo bližší restauraci,“ připustil majitel další zlínské nekuřácké restaurace Na Vyhlídce Jarmil Pospíšil. Neočekává však, že by měl zákon na tržby podniku drtivý dopad. „Není to nejdůležitější faktor, proč nás lidé navštěvují. Hlavní je kvalita kuchyně, pěkné prostředí a vstřícný personál,“ uvedl.

Některé restaurace zvolily strategii oddělených kuřáckých a nekuřáckých místností. „Spokojeny jsou jak rodinky s dětmi v jídelně, tak štamgasti v pivnici,“ libovala si provozní holešovské restaurace Cukrovar Michaela Páleníčková. Tohle řešení však vyžaduje dobré odvětrávání zakouřených prostor. „Jinak by při každém otevření dveří vnikal dým i do nekuřácké části, čímž by rozdělení podniku ztratilo smysl,“ upozornila.