Na prodeji potravinářského giganta se, v noci ze čtvrtka 10. prosince na pátek 11. prosince, dohodli dosavadní vlastník Hamé, dle obchodního rejstříku kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku s norským výrobcem značkového spotřebního zboží – společností Orkla. Té v České republice patří například už společnost Vitana.

„Je to zcela čerstvá záležitost. Transakce byla dohodnuta v noci ze čtvrtka na pátek, dnes v osm ráno se teprve zasílala na burzu cenných papírů v Norsku. Kupní cena je přibližně 4,7 miliardy korun," prozradil Slováckému deníku mluvčí společnosti Vitana Milan Linka.

Co od nového majitele mohou očekávat zaměstnanci Hamé v našem regionu, je údajně zatím předčasné předpovídat.

„Je to moc čerstvé, zatím nemáme podrobnější informace, co to bude pro nás vůbec znamenat," uvedl jeden ze zaměstnanců společnosti, který si však z důvodu zachování anonymity nepřál být jmenován. Nicméně obavy z případného propouštění by prozatím neměly být na místě.

„Noví vlastníci nás ujistili, že počítají s dalším rozvojem naší firmy, takže na současné podobě naší společnosti ani výrobě by se nemělo nic měnit, naopak, měla by posilovat" informoval Slovácký deník mluvčí společnosti Hamé Petr Kopáček. Sám generální ředitel kunovické firmy změnu vlastníka vnímá pozitivně.

„Skupině Hamé se mimořádně daří. Firma nyní potřebuje silného zkušeného vlastníka, který jí dá nový impuls, dostatečně využije její potenciál a podpoří ji v jejím dalším růstu a rozvoji," vyjádřil se generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Jaký je hlavní záměr nového vlastníka Hamé v souvislosti s nákupem kunovické firmy, objasnil na stránkách společnosti Orkla její prezident Peter A. Ruzicka.

„Produkty nabízené firmou Hamé jsou společnosti Orkla dobře známé. Doplní a posílí již naše současné portfolio. S touto transakcí se Orkla stane jedním z předních hráčů na atraktivních trzích ve střední Evropě," komentoval nejnovější akvizici Peter A. Ruzicka.

Zainteresované strany zdůraznily, že prodej firmy Hamé ještě musí schválit příslušné orgány pro hospodářskou soutěž. Zda se změna majitele případně odrazí i v nabídce současných produktů společnosti Hamé, ukáže až čas.

„V rámci našeho portfolia se dá určitě předpokládat, že budeme nějaké produkty měnit, ale to se děje neustále a je to přirozený proces. Naše výrobky totiž postupně rozvíjíme a modernizujeme," sdělil Slováckému deníku Petr Kopáček.

Není však vyloučeno, že lidé budou v obchodních regálech nacházet výrobky společnosti Hamé i nadále spíše v podobě, v jaké je znají.

„Například naše portfolio výrobků se ani se vstupem firmy Orkla vůbec nezměnilo," zavzpomínal na tři roky starou změnu vlastníka současný mluvčí Vitany Milan Linka.

Skupina Hamé je předním středoevropským výrobcem trvanlivých i chlazených potravin. V současnosti má ve své nabídce na 1700 různých druhů produktů: paštiky, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové výrobky, ovocné směsi, džemy, kompoty, kojeneckou stravu, bagety, sendviče, kečupy, tatarky, majonézy, sirupy a další.

Své výrobky vyváží do zhruba 40 zemí světa na pěti kontinentech. Nabízí je také pod značkami Otma, Znojmia, Hamánek, Hamé Life Style, DOMA, Veselá pastýřka a Vasco da Gama. Hamé má v současnosti 10 výrobních závodů a zaměstnává zhruba 2 400 pracovníků, z toho 1500 na Uherskohradišťsku a ve Bzenci. Sídlo společnosti je v Kunovicích.

Norská skupina Orkla je předním výrobcem značkového spotřebního zboží. Mimo to je také dodavatelem do obchodních sítí a pekařského průmyslu ve Skandinávii, Pobaltí a na trzích ve střední Evropě a Indii. V České republice již vlastní společnost Vitana. Sídlo firmy je v norském Oslu. V roce 2014 Orkla zaměstnávala přibližně 13 000 pracovníků.