Příjemce peněz z ROPu totiž doposud musel nejdříve uhradit celou částku z vlastních prostředků a teprve poté mu byla dotace proplacena.

„Tento systém komplikoval řadě měst a obcí situaci, které si na uskutečnění projektu často musely sjednávat bankovní úvěry,“ uvedl místopředseda výboru Regionální rady a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Během posledního pololetí ubyly v rozpočtech obcí a měst ubylo finanční zdroje a banky začaly být při půjčování peněz daleko více obezřetnější. „Zejména pro malé obce a města začala být tato situace obrovským problémem,“ poznamenal mluvčí kraje Milan Plesar.

Výsledkem práce je systém, který se momentálně dopracovává a ostrý provoz jej čeká od letošního května.

„Příjemce dotace nebude muset zajišťovat předfinancování projektu z vlastních zdrojů, ale bude mít příležitost si u vybrané banky bezplatně zřídit účet, na který pošle pouze svůj finanční podíl spoluúčasti na uskutečnění projektu,“ objasnil Mišák s tím, že zbývající částku si bankovní dům převede přímo z účtu Regionální rady.

Představitelé obcí jsou velmi zvědaví, jak to bude v praxi vypadat. „Je to pro mě veliká novinka. Pokud to bude opravdu tak, jak říká kraj, bude to pro nás velké ulehčení při žádostech o další projekty,“ poznamenal například starosta Vysokého Pole na Valašskokloboucku Josef Zicha.