„Lepší je však udělat si certifikát u zavedené školy. Není podmínkou, ale má interní a profesní hodnotu. Pro zákaznice je jakýmsi potvrzením kvality tanečního umění,“ osvětlila majitelka zlínského Tanečního studia Layla Abdel Layla Grecmanová.

Cena lektorského školení pod jejím vedením je 11 800 korun. „Věnuji se každému zájemci individuálně, protože každá žena má částečně jiný styl,“ zdůvodnila. Kurz trvá deset hodin. „Probíráme jednotlivé taneční prvky a kombinace. Snažím se každé z žen pomoci najít své vlastní přednosti v tanci a ty pak zvýraznit,“ řekla Abdel.

Po absolvování kurzu a jeho zvládnutí obdrží žákyně písemné potvrzení o své úspěšnosti a způsobilosti výuky. „Vyžaduji, aby budoucí lektorky chodily tři roky do orientálních tanců. Nejprve se podívám, jak jim to jde, když vidím, že ještě potřebují trénovat, doporučím jim, aby přišly za nějaký čas,“ uvedla Abdel. Osmdesát procent žen neprojde lektorským kurzem kvůli nezvládnuté technice tance nebo teorii.

O školení mají největší zájem mimozlínští. „Jezdí ke mně na lektorské semináře ženy ze Slovenska, Polska, z Čech,“ upřesnila majitelka zlínského centra výuky orientálního tance Delila.

Ve Zlínském kraji je podle ní zájem menší. „Tady si spíš holky otevřou kurzy pro veřejnost po nějakém čase docházení na hromadné hodiny. Domnívají se, že si s tím vystačí, chtějí tak ušetřit,“ míní Delila. Nelíbí se jí, že podnikat v tomto oboru může kdokoliv. „Není to ze závisti. Kvalitní konkurence dělá dobré jméno celému orientálnímu tanci,“ podotýká. Podle ní je však tento druh tance vlastně cvičením, které vyžaduje zodpovědnost. „Proto když přijde někdo se zdravotním problémem, měl by dostat i profesionální radu, jakému pohybu se vyhnout a který naopak bolest uvolní,“ vysvětlila Delila.

V mnoha médiích se orientální tanec prezentuje jako vhodný pro těhotné ženy. „Je dobrý jen pro ty, co kurzy navštěvovaly před otěhotněním. Některé pohyby jsou naopak nebezpečné, což nezkušená lektorka asi neví,“ upozornila Delila.

Zlínsko je podle slov majitelky školy lektorkami břišních tanců přeplněné. „Nové instruktorky se musí hodně snažit, aby si získaly vlastní klientelu. Lépe je začínat v zavedené škole a pak až rozjet své podnikání,“ radila Abdel. Podle ní osmdesát procent klientek přitáhne známé jméno, zbylých dvacet hledá kurzy blízko svého bydliště.

Důležité je i vybavení prostor kurzů. „V místnosti by měla být zrcadla. Vhodné jsou i doplňky jako třeba orientální polštářky. Spousta podnikatelek vyučuje ve studené tělocvičně, kde tanec ztrácí kouzlo,“ poznamenala Delila. Atmosféru zpříjemňuje i podávání čaje, přitáhnout klienty pomáhají slevy i orientální večírky přístupné veřejnosti.

Lektorky orientálních tanců oživují firemní a společenské akce. Nezkušené a amatérky vystupují často pod cenou

Příjmem břišních tanečnic jsou kromě vyučování i vystoupení na firemních akcích a společenských událostech. „Ceny se určují podle náročnosti výstupu, zkušeností a počtu tanečnic, pohybují se na Zlínsku od dvou do pěti tisíc,“ informoval Zdeněk Krč, majitel kroměřížské agentury Fatima zajišťující taneční vystoupení.

Na Zlínsku dostatek profesionálních tanečnic drží cenu za představení na poměrně nízké úrovni. „Jinde některé nejdou pod deset tisíc,“ sdělil Krč. Přitom se podle něj kvalitou od zdejších umělkyň neliší. „Méně známé tanečnice tak vystupují pod cenou,“ konstatovala Abdel. Špatné ohodnocení se promítá do kvality představení. „Účinkující mnohdy netancují v tradičních kostýmech, ale v obyčejných podprsenkách. Celkově tím výstoupení postrádá lesk a úroveň,“ míní Delila. Podle ní firmy, které se nespokojí s pouhým amatérismem, jsou ochotné za neošizenou exotickou show zaplatit vyšší částky.