„Poslední dobou začíná být soužití s Rumuny, Maďary a dalšími pracovníky neúnosné. Většinou se jedná o podivná individua, která když člověk potká večer na ulici, necítí se příliš v bezpečí. Incidenty a stížnosti na jejich chování jsou přitom u nás běžné, ale nikdo s tím pořád nic nedělá, to nás štve,“ nechal se slyšet Tomáš Zimmermann.

Podobně to vidí i další obyvatelé Bojkovic. „Každé ráno před sedmou chodím nahoru na zámek. Jednou se stalo, že mě i kamarádku uviděli a začali na nás pořvávat. Podruhé šli za námi od obchodního domu. Opravdu není příjemné, když dvě holky sleduje pět chlapů a mají nevhodné řeči. Je třeba s tím něco dělat,“ svěřila se Monika Gabrhelová.

Obec na řešení problému údajně spolupracuje s policií, její personální stav ale nedovoluje účinně zasahovat.

Veřejného projednávání se v kulturním domě zúčastnilo několik desítek Bojkovjanů.
Firmy v Bojkovicích odmítly smlouvu na odstranění pachu a hluku

„Nedávno začali být dva cizinci hluční na jednom sídlišti a uplynuly téměř dvě hodiny od doby, co z bytovek zavolali policisty, a ti dorazili na místo. Připravenost strážníků by se rozhodně měla zlepšit,“ poznamenal Tomáš Zimmermann.

Mluvčí policie připustila, že příhraniční oblast Bojkovska a ve Strání dlouhodobě trápí nízké počty policistů. „Tamní obvodní oddělení má mít v maximální kapacitě čtrnáct policistů. Všechna tabulková místa ovšem nejsou obsazena kvůli nedostatku lidí,“ uvedla Milena Šabatová s tím, že uvítají každého zájemce o práci policisty.

Statistiky evidují od začátku prázdnin do 8. srpna dva případy, v nichž figurovali cizinci. „Oba byly vyhodnoceny jako přestupky proti občanskému soužití,“ sdělila policejní mluvčí.

Tillichovo náměstí v Bojkovicích. Ilustrační foto.
Vandaly na hřišti v Bojkovicích má zastavit kamera

Starosta Bojkovic Petr Viceník si je problémů vědom, nemyslí si ale, že je ve městě nebezpečno.

„Několik firem sídlících u nás zaměstnává přes agenturu lidi, kteří pochází z různých zemí. Je jich tady ubytovaných více než jinde, nicméně neregistrujeme nadmíru zvýšený výskyt incidentů. Spíše jde o to, že pohyb cizinců u některých místních vyvolává pocit strachu,“ konstatoval Petr Viceník.

Jednou z firem, která dělníky z východní Evropy hojně zaměstnává, je společnost SKD. Její ředitel Petr Kuchař dokonce adresoval obyvatelům Bojkovic otevřený dopis.

Následky bouřky z noci na pátek 11. 8. 2017 ve Smetanových sadech
Noční bouřka: „Ty větve mohly někoho zabit!“

„K oficiálnímu vyjádření nás donutili někteří dopisovatelé na sociálních sítích, kteří se často nevybíravě a nepravdivě vyjadřovali o agenturních pracovnících. Jednoduše mi to už nedalo a musel jsem odpovědět na nacionalistické a diskriminační tendence, jimiž se diskuze na internetu ubíraly,“ vysvětlil Petr Kuchař.

Podle něj je najímání zahraničních zaměstnanců kvůli současnému nastavení trhu nezbytné. „Míra nezaměstnanosti je u nás natolik malá, že se víceméně všechny společnosti potýkají s nedostatkem pracovních sil. Sám bych rád zaměstnal více lidí z Bojkovic, ale abych mohl dostát svým závazků k odběratelům, nemůžu jinak než sáhnout po agentuře, která mi je schopná potřebné lidi sehnat,“ dodal.

Na dvě stovky členů historických skupin z Česka, Slovenska, Polska a Německa ukáže lidem, jak se žilo a pracovalo na Velké Moravě. Lákadlem bude velkomoravská bitva Veligrad 2017.
Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend