„Myslíme jenom na chmel, tak se, občane, nachmel," zpívají studenti ve slavném muzikálu Starci na chmelu.
Přesně tak vystihují vztah Čechů k této bylině. Když se řekne chmel, všem se zkrátka vybaví pivo.
Málokdo však ví, že chmel se používá i jako koření do jídel a jeho mladé výhonky se hodí třeba do salátů.
Labužníci ve starém Římě si tento salát ochucovali solí, pepřem, octem a olejem.
Používaly se velmi mladé postranní výhonky, které pučí brzy na jaře. Vzrostlejší výhonky se pak vaří podobně jako chřest. Povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje nervy a působí mírně močopudně.
Zdaleka nejznámější využití chmele je při vaření piva. První zmínky o jeho pěstování u nás pocházejí z jedenáctého století.
Chmel je dvoudomá rostlina a pěstují se pouze samičí rostliny. Ty vytvářejí známé chmelové šišky, které nesmí být opyleny. Chmel se dříve také užíval pro své uklidňující účinky jako lék. Přidával se do polévek a nápojů.
Dále se chmel používá jako koření nebo konzervační prostředek zejména v průmyslové výrobě.
VYZKOUŠEJTE:
Vepřové kolínko na černém pivu
Revírnické ragú
Jalovec na střeva, dýchání i revma
Plody jalovce jako koření znali už staří Římané. Roste na suchých místech, kde půda není příliš bohatá na živiny. Jsou s ním spojeny pověry, například se jeho větvičkami vykuřovalo proti moru. Jalovec je stále zelený jehličnan, jemuž na podzim dozrávají bobule (jalovčinky). Ty mají nasládlou a výraznou chuť i vůni po pryskyřici.
Jalovčinky mají silný močopudný účinek a výrazně pomáhají při poruchách žaludku, žlučníku nebo střev.
Zároveň také zlepšují dýchání. Dobře působí proti revmatismu, vodnatelnosti, zlepšují krevní oběh a povzbuzují chuť k jídlu. Jelikož prokrvují také ledviny, neměly by se užívat při zánětech ledvin. Nedoporučuje se těhotným.
VYZKOUŠEJTE:
Jehněčí hřebínek v máslovém těstě s bylinkami

Srnčí ragú
Příprava zvěřiny
Jalovčinky jako koření se používají hlavně při přípravě zvěřiny. Očištěné maso se drcenými jalovčinkami obaluje, aby takzvaně dozrálo. Hodí se na marinování ryb a v Německu jej přidávají do kysaného zelí. Při přípravě masa na uzení se dobře kombinuje třeba s koriandrem.
Milovníci pálenek pak zcela jistě znají slovenskou borovičku nebo gin. Jalovčinky jsou jednou ze základních složek těchto alkoholických nápojů.
Máte-li rádi ragú, zkuste si připravit revírnické nebo srnčí. Opravdovou delikatesou je jehněčí hřebínek v máslovém těstě s bylinkami a milovníci vepřového masa zcela jistě ocení vepřové kolínko na černém pivu. A jalovčinky můžete také použít při nakládání okurek.