ATLETIKA

Ve zlínském dvoumílovém běhu se o skvělé časy postarali Richard Vašíček a Dagmar Vrajíková

Reprezentanti biatlonového klubu z Halenkovic patřili k nejlepším v červnovém dvoumílovém běhu ve Zlíně.

 Čtvrtý 3,2kilometrový závod sezony na rovinaté trati v Přílukách vyhrál v čase 10:32 teprve šestnáctiletý Richard Vašíček. Druhý v pořadí osmačtyřicetiletý zlínský veterán Svatopluk Janečka byl v cíli o tři sekundy pomalejší, bronzovou příčku vybojoval Josef Hubáček z Bílovic (Kesbuk, 11:35). Těsně za medailovými pozicemi zůstali bratři Pallovi hájící barvy Biathlonu Halenkovice. František Palla skončil v čase 11:45 čtvrtý a Štěpán Palla bral za čas 12:06 páté místo.

 ,,Byla to moje premiéra v běhu na 2 míle ve Zlíně,“ prozradil Richard Vašíček.

Mladík z Halenkovic se ale s příluckou rychlou tratí velmi dobře vypořádal.

 ,,Od startu jsme na čele chvíli běželi společně se Svatoplukem Janečkou. Zhruba po 800 metrech jsem se probojoval na první místo a v tomto úseku závodu jsem si na svého největšího soupeře vypracoval desetimetrový náskok, který jsem udržel až do cíle,“ radoval se Vašíček.  

 V nejrychlejším závodu žen v letošním roce v Přílukách se ve skvělé formě představila Dagmar Vrajíková. Běžkyně z Otrokovic zvítězila ve skvělém čase 12:51. Stříbrná Monika Železníková dosáhla času 12:56, třetí příčku získala Ilvaka Němcová z Prahy (Sri Chinmoy Marathon Team, 13:01). Michaela Mikešová (Biathlon Halenkovice, 13:13) doběhla čtvrtá a Linda Šilberská z Malenovic byla pátá (14:00).

 ,,Byl to po dlouhé době můj první závod. Celou zimu jsem se připravovala na dubnový maraton v Bratislavě. Ten byl ale kvůli koronaviru zrušený. V Přílukách jsem chtěla otestovat svoji rychlost. Test ale nedopadl podle mých představ. Vzhledem k tomu, že poslední měsíc pracuji na síle a rychlosti, tak jsem za přílucké trati čekala lepší čas,“ nebyla překvapivě se svým výkonem úplně spokojená Dagmar Vrajíková.

Atletka z Otrokovic od startu zvolila ostré tempo. ,,Závod jsem rozběhla zbytečně rychle. To jsem si uvědomila už v průběhu prvního kilometru,“ přiznala Vrajíková, jež po závodu ještě odpoledne  relaxovala při dvanáctikilometrovém vyklusání.        

V hodnocení závodu, v němž rozhodoval poměr věku a výsledného času, zvítězil v kategorii mužů 48letý Svatopluk Janečka ze Zlína (10:35). Prvenství mezi ženami vybojovala sedmačtyřicetiletá Dagmar Vrajíková z Otrokovic (12:51).

   V Přílukách poměřily síly také děti. Na 800metrové trati v kategorii kluků vybojoval zlatou příčku osmiletý Libor Železník z Babic (Biathlon Halenkovice, 2:53), před o sekundu pomalejším Tobiášem Tlustákem a Tobiasem Riesslerem (oba Zlín, 3:16). Kategorii holek ovládla desetiletá Lucie Mikešová (3:03), před Šárkou Juřenovou (3:09), těsně třetí skončila rovněž v čase 3:09 Alžběta Palúchová (všechny Biathlon Halenkovice).              

ATLETIKA

Petr Kučera z Cyklosportu Chropyně vybojoval v Běhu o štěně stříbrnou příčku

Petr Kučera z týmu PSG Cyklosport Chropyně vybojoval stříbrnou příčku ve 27. ročníku Běhu o štěně. V Olomouci v závodu zařazeném do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje 2020, se blýskl časem 23:39. Vyhrál Pavel Dvořák (AC Prostějov, 23:20), třetí místo obsadil Jakub Sklenář (VK Olomouc, 23:47).

,,Sedmikilometrový závod se běžel na jednookruhové rovinaté trati po Hejčínských stezkách a kolem vodní nádrže Poděbrady,“ prozradil Petr Kučera.

Reprezentant chropyňského cyklosportu od startu běžel na první pozici.

,,Dlouho to vypadalo dobře. Ovšem jak jsem těsně před cílem naběhl na trávu, kde nebyl rovný terén, tak mě to okamžitě rozhodilo z rytmu a začal jsem ztrácet. V takovém terénu moc běhat neumím, proto jsem zpomalil. Necelý kilometr před cílem už mě Pavel Dvořák dostihl. V závěru můj největší soupeř zrychlil a na jeho nástup už jsem nedokázal zareagovat,“ upozornil na rozhodující momenty závodu Kučera.

ATLETIKA

Petr Veselský z Aspotu Hulín si v Mikulově zaběhl osobní rekord v desetikilometrovém závodu   

Petr Veselský skončil na 7. místě v desetikilometrovém silničním závodu, který se konal v rámci Česko-rakouského maratonu.

Reprezentant Aspotu Hulín se v okolí Mikulova prezentoval časem 35:14. Jiří Daněk z Uherského Hradiště doběhl na Břeclavsku v čase 37:02 dvanáctý a zlínský Jiří Kozubík (Jurazub Zlín, 37.39) skončil čtrnáctý. Zvítězil Martin Zajíc (Univerzita Brno, 31:05).

,,Do Mikulova jsem si zajel otestovat formu. Zajímalo mě, jaký jsem po tříměsíční nezávodění schopný zaběhnout v desetikilometrovém závodu čas,“ přiznal Petr Veselský.

Tomu se rovinaté trati dařilo. ,,Úvodních pět kilometrů jsem běžel s lehkou rezervou. Ve druhé polovině závodu mi ale do mírného táhlého stoupání tuhly nohy. Nicméně nakonec jsem si na jihu Moravy zaběhl osobní rekord na 10 kilometrů,“ potěšil výkon i výsledný čas Veselského.                     

 ATLETIKA

Charitativní běh pro zdraví v Holešově se letos uskuteční v duchu příjemného sportovního vyžití

Den zdraví se stal tradiční akcí jarního Holešova. Jeho 13. ročník se uskuteční v sobotu 20. června od 14 hodin.  

,,Původně se charitativní běh měl konat už v dubnu. Koronavir ho ovšem odložil až na červen. V novém termínu se ale tento pětikilometrový běh letos uskuteční v duchu příjemného sportovního vyžití, nikoliv závodu. Všichni zájemci mají možnost přijít na holešovské náměstí Dr. E. Beneše. Tam se zaregistrují a potom nezávisle na ostatní vyběhnou na Želkov, kde bude na běžce čekat první část medaile. Pro druhou část si budou muset doběhnout zase zpět na náměstí Dr. E. Beneše. Tím se vyhnou hromadnému startu,“ prozradila jedna z organizátorek Hana Helsnerová.

 Na náměstí bude připravený i kulturní program. Všem zahraje skupina Texas. Chybět nebude ani občerstvení.

,,Výtěžek ze startovného bude věnovaný tříletému Matyáškovi Urbanovi. U Matyáška byla rok a půl po narození diagnostikovaná nevyléčitelná nemoc svalová dystrofie Duchenne. Tato nemoc zkracuje délku života, ale díky pokroku v medicíně se doba dožití neustále prodlužuje. Je však důležité, aby měli pacienti včas všechny pomůcky a speciální rehabilitace, které potřebují,“ vysvětluje Helsnerová.

Startovné v letošním Charitativním běhu/ pochodu pro zdraví v Holešově je pro jednotlivce 100 Kč a rodinné 200 Kč.          

CYKLISTIKA

V sobotu začíná ve Slopném letošní seriál závodů ve sjezdu horských kol

V sobotu 20. června se ve Slopném rozjede Gergel wood bikerally series 2020. Úvodní závod letošní sezony ve sjezdu horských kol se koná v tamním lyžařském areálu. Ve Slopném se na dvou tratích pojedou 4 rychlostní zkoušky. Začátek závodu je v 11 hodin.

    Už v pátek 19. června mezi 15. a 18. hodinou je na Valašsku na programu volný neměřený neoficiální nepovinný trénink. Tratě pro trénink budou otevřené i v sobotu mezi 8. a 10. hodinou.

   Pořadatelé vypsali kategorie pro střelce, juniory, muže, ženy, dále kategorie hardtail, gentleman a pro legendy. Vyhlášený bude i absolutní vítěz. Novinkou je závod handicapovaných.

Tratě ve Slopném nabízí zajímavý velký cílový skok.             

ORIENTAČNÍ BĚH

První závod Valašské ligy v Pozlovicích vyhrál Tomáš Kolárik. Mezi ženami byla suverénní Michaela Dittrichová

TJ Slovan OB Luhačovice uspořádal po koronavirové pauze první letošní závod Valašské ligy v orientačním běhu. V lokalitě v Pozlovicích nad Luhačovickou přehradou se v 17 kategoriích sešlo 280 orientačních běžců. 

   Vítězství v hlavním 5,15 kilometru dlouhém závodu mužů s převýšením 305 metrů vybojoval reprezentant SKOB Zlín Tomáš Kolárik, který na trati s 23 kontrolami dosáhl času 36:54. Druhé místo obsadil se ztrátou 3 minut a 21 sekund Marek Schuster ze Severky Šumperk, bronzový skončil David Mikel (SKOB Zlín, 43:09). Pavel Dittrich z KOB Směr Kroměříž bral za čas 43:51 čtvrtou příčku.

,,Přestože jsem v poslední době viděl mapu velmi zřídka, tak se mi dařilo závod držet pod kontrolou. Sice jsem se nevyvaroval dvou větších chyb, ale se svým výkonem jsem docela spokojený. Ve větší konkurenci bych se však neprosadil. Kvalitnější soupeři by určitě byli na tom lépe fyzicky a potrestali by moje chyby,“ tvrdil po závodě v Pozlovicích Tomáš Kolárik.  

Ženy závodily na 4,17kilometrové trati s převýšením 225 metrů. Na trati je čekalo 17 kontrol. Suverénní prvenství získala Michaela Dittrichová (KOB Směr Kroměříž, 38:17), před Lenkou Janošíkovou (SOB Olomouc, 46:56), třetí byla Eva Pekárková (SKOB Zlín, 48:27).        

TENIS

V Brumově se bude hrát sponzorsky štědře dotovaný turnaj Valachia Kahan

V sobotu 20. června se v Brumově koná mezinárodní tenisový turnaj amatérů pro hráče nad šedesát let Valachia Kahan Cup 60+. V areálu Topas Clubu se bude hrát na čtyřech antukových kurtech. Začátek je v 9 hodin. Prezentace končí v 8.45 hodin. Startovné je 500 Kč. Turnaje se zúčastní maximálně 24 tenistů. Všichni obdrží věcnou cenu. Nejlepší hráči budou odměněni zajímavým prize money.

,,Hlavní sponzor navíc zaplatí všem hráčům celodenní občerstvení. To znamená snídani, svačinu, oběd, koláče, ovoce a další jídlo. Sponzor zaplatí i veškeré nealkoholické a alkoholické nápoje,“ prozradil jeden z pořadatelů Marián Dobrotka.

 Největšími favority na vítězství v štědře dotovaném turnaji jsou Peter Mišík z Ilavy a Jaromír Vičan ze Zašové.         

TRIATLON

 Devátý ročník Valašského triatlonu družstev odstartuje v sobotu v 9 hodin na koupališti v Brumově – Bylnici

V Brumově - Bylnici v sobotu 20. června pořádají 9. ročník Valašského triatlonu družstev. Pořadatelé připravili následující tratě: plavání 500 metrů, cyklistika 22 kilometrů a běh 8 kilometrů.  

Družstva budou závodit pouze v jedné kategorii. Hodnotit se budou také nejlepší jednotlivci. Muži a ženy zvlášť.

Start závodu, jehož se zúčastní maximálně 40 tříčlenných týmů, je v 9 hodin ve sportovním a rekreačním areálu v Brumově – Bylnici.

,,Plavat se bude 20 délek v bazénu na koupališti. Cyklistika se pojede po cyklostezce k pivovaru, kolem potoka na Podzámčí, po cestě k hradu, pěšinou lesem ke čtvrtému rybníku, po asfaltové cestě přes Třísky a Bílé hlíny do Popova a poté po trase hradního okruhu zpět ke koupališti v Brumově-Bylnici. Závěrečný běh se poběží po cyklostezce, kolem potoka na Podzámčí, po schodech k hradu, po asfaltové cestě na Třísky, kde je obrátka. Poté se běží zpět do cíle ke koupališti v Brumově“ informuje ředitel závodu Kamil Sedlačík.

V loňském 8. ročníku Valašského triatlonu družstev zvítězil kolektiv Běhatlonu Valašské Klobouy, který dosáhl ve složení Tereza Šenkeříková, Pavel Ovesný, Jiří Dohnal, výsledného času 1:18:23. Závod mužů vyhrál Robert Kocián (Titan Trilife Zlín, 1:29:43). Prvenství mezi ženami vybojovala v čase 1:47:55 Zdeňka Bednářová z pořádajícího domácího klubu Kolo běžky.