ATLETIKA

Únorový zlínský dvoumílový běh ovládli František Dosoudil z Hulína a Pražačka Ilvaka Němcová

Zlín – Výborný výkon 49letého veterána Františka Dosoudila z Hulína (Solario Team) a premiérové vítězství v Přílukách devětatřicetileté Pražačky Ilvaky Němcové orámovaly únorový Běh na 2 míle ve Zlíně.

Dosoudil ve druhém podniku letošní sezony vybojoval prvenství na přílucké trati dlouhé 3,2 kilometru, v čase 11:08. Stříbrný doběhl s třináctisekundovou ztrátou domácí Jiří Kozubík, třetí pozici obsadil Bronislav Matouch (Jisva Zlín, 11:23). Dalibor Jedlička (SSK Vítkovice, 11:33) skončil čtvrtý a Roman Bublák z Luhačovic pátý (12:33). Závodu se zúčastnilo 46 mužů.

 ,,Brzy po startu se vpředu vytvořila čtyřčlenná skupina V ní jsem byl společně s Kozubíkem, Matouchem a Jedličkou. Po kilometru a půl se začala vedoucí skupina rozpadat a po chvíli už jsem zůstal na čele osamocený a pobyt na zlaté pozici jsem pak kontroloval až do konce závodu,“ upozornil na rozhodující momenty František Dosoudil.

,,Na druhé místo jsem se definitivně posunul 500 metrů před cílem,“ upozornil stříbrný v pořadí Jiří Kozubík..      

Žen se na start postavilo pětadvacet. Mezi nimi brala první příčku Ilvaka Němcová z Prahy (Sri Chinmoy Matathon Team, 13:21), před Monikou Železníkovou z Babic (Biathlon Halenkovic, jež byla v cíli o dvacet sekund pomalejší. Bronz vybojovala Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 13:56). Čtvrtá byla Klára Řezníčková (AK Zlín, 14:37), páté místo brala za čas 15:41 zlínská Vanda Dospíšilová z týmu Brano Group.

,,Výsledný čas hluboko pod čtrnáct minut a osobní rekord na dvoumílové trati v Přílukách mě potěšil. Pomohla mi k němu i skutečnost, že mladá atletka Monika Železníková byla velmi silnou soupeřkou,“ užívala si pobyt ve Zlíně Ilvaka Němcová.   

V závodu, kde rozhodoval poměr věku a výsledného času ovládl kategorii mužů čtyřiapadesátiletý Bronislav Matouch (Jisva Zlín, 11:23). V ženách kralovala 72letá Anežka Janečková (AK Zlín, 18:22).

 V Přílukách si tradičně zazávodily také děti. Kategorii kluků vyhrál dvanáctiletý Tobiáš Tlusták ze Zlína, který na 800metrové trati zaběhl čas 2:59.

V kategorii holek zvítězila 11letá Markéta Ernestová (Titan Meniskus Lukov, 3:40).

ATLETIKA

Horolezecký běh v Jankovicích na Kroměřížsku vyhráli Petr Kučera a Martina Novotná

Jankovice – Petr Kučera (Kesbuk Grymov) zvítězil v 5. ročníku horolezeckého běhu Lysinská krůta v Jankovicích na Kroměřížsku, když dosáhl v 16,5 kilometru dlouhém závodu, který měl převýšení 867 metrů, času 1:39:43. Stříbrný Pavel Dvořák (AK Alojzov) byl v cíli o 2 minuty a 2 sekundy pomalejší, třetí příčku získal za čas 1:44:37 Tomáš Šafránek (Klimatex Running Team).

,,Tak náročné krosové kopcovité podniky mám rád. Ovšem v kopcích nad Jankovicemi jsem dvakrát zabloudil a to mě stálo vítězství. Petr Kučera byl ale velmi kvalitní soupeř, který se na první pozici definitivně probojoval tři kilometry před cílem. A protože měl v závěru víc sil, tak letošní Lysinskou krůtu zaslouženě vyhrál,“ uznal druhý v pořadí Pavel Dvořák. 

Mezi ženami letošní horolezecký běh v Hostýnských vrších ovládla největší favoritka Martina Novotná z Brusného (ONěmec.cz, 1:55:36. Druhé místo vybojovala Kateřina Ryšánková (Klimatex Running Team, 2:06:12). Další krosařky domácí jankovická Tereza Streckerová a Lenka Klíčová (Šneci v běhu) dokončily závod s velkou ztrátou na nejlepší dvojici.  

,,Na trati se spoustou bahna a rozbředlého sněnu jsem šla brzy do čela. Potom jsme zvolila rovnoměrné tempo a díky němu jsem si doběhla pro jednoznačné prvenství. Spokojená jsem také s dosaženým časem, přestože byl o 12 minut pomalejší, než v loňském roce,“ užívala si zajímavý závod v Jankovicích a okolí Martina Novotná.

ATLETIKA

Čestným hostem Rohálovské desítky bude Jakub Holuša

Prusinovice – Už příští týden se v Prusinovicích na Kroměřížsku poběží tradiční únorový silniční závod ve Zlínském kraji Rohálovská desítka. Ta ale není jenom desetikilometrovým silničním během. Pořadatelé ji chtějí každý rok zpestřit pozváním nějaké zajímavé osobnosti. Letos na Hané přivítají českého reprezentanta v atletice, halového mistra Evropy z roku 2015 v Praze v běhu na 1500 metrů, rodáka z Opavy Jakuba Holušu.

,,Jakub, který se připravuje na letošní olympiádu v Tokiu, nebude jenom čestným hostem, ale také zároveň aktivním účastníkem závodu. Po návratu ze soustředění v Jihoafrické republice si totiž chce u nás otestovat svoji vytrvaleckou připravenost,“ prozradil ředitel závodu Ondřej Němec.

Start Rohálovské desítky v Prusinovicích je v sobotu 22. února ve 12 hodin před místním kulturním domem.       

KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ

O konání Karlovské padesátky ve Velkých Karlovicích rozhodne počasí

Velké Karlovice – O víkendu se ve Velkých Karlovicích uskuteční největší lyžařský závod sezony ve Zlínském kraji Karlovská 50. Ten je zařazený do celorepublikového sedmidílného seriálu SKI Tour 2020.

Pokud počasí dovolí, tak v pátek od 10 hodin si zazávodí dětské kategorie. V sobotu budou pro seniorské kategorie připravené tři tratě. Hlavní 50 kilometrů dlouhý závod rozložený do dvou okruhů, má převýšení 1264 metrů. Na 25kilometrové trati čeká lyžaře převýšení 632 metrů a v desetikilometrovém závodu bude nutné překonat převýšení 304 metrů.

Společný start všech závodů, které se pojedou klasickou technikou, bude na dostihovém závodišti ve Velkých Karlovicích, v 10 hodin. Prezentace bude v místní základní škole od 8 do 9.30 hodin.

 Po oba dny se na Valašsku očekává účast 900 až 1000 lyžařů.

 Vzhledem ke klimatickým podmínkám je ale nutné sledovat vývoj počasí a hlavně informace na webových stránkách závodu.

 Poslední ročník Karlovské 50 v roce 2019 v hlavním závodu vyhrál specialista na dálkové běhy český reprezentant Stanislav Řezáč (Slavia pojišťovna Team, 2:01:56). Padesátikilometrový závod žen ovládla Adéla Boudíková (Vltava Fund Ski Team, 2:26:44).

SÁLOVÝ FOTBAL

Ve čtvrtfinále celostátní ligy v sálovém fotbale bude Zlín čekat na chyby Moravské Třebové 

Zlín – V celostátní lize v sálovém fotbale skončila základní část. Osm nejlepších mužstev čeká play off. Jediný zástupce ze Zlínského kraje v elitní české soutěži tým Futsal Zlín, který obsadil třetí místo, se ve čtvrtfinále střetne s celkem Moravské Třebové.

První zápas je na programu v sobotu 15. února od 18 hodin ve sportovní hale v Otrokovicích na Štěrkovišti. Druhé utkání se bude hrát v sobotu 22 února v Moravské Třebové, případný třetí rozhodující duel by se odehrál v sobotu 29. února na zlínské půdě.

 ,,Východočeši předvádí agresivní sálový fotbal. Fyzicky skvěle připravený kolektiv se snaží všechny soupeře uběhat. Někdy ale zbytečně otevírají obranu. Proto dostávají dost branek,“ podělil se o základní poznatky o čtvrtfinálovém soupeřovi zlínský forvard Jan Hřebačka.

Tým z krajského města je v sérii o postup do semifinále mírným favoritem.

 ,,Taktiku v obou zápasech postavíme na pozorném bránění a napadání soupeřovy rozehrávky. Tím bychom měli Moravskou Třebovou donutit k chybám. Samozřejmě je nutné také proměňovat šance. Pozor si ale musíme dávat na největší opory Východočechů kapitána české reprezentace do 21 let střelce Marka Matochu a jejich tvůrce hry Tomáše Fialku,“ uvědomuje si Hřebačka.

SPORTOVNÍ BESEDA

V kroměřížské kavárně Velo Café se bude v sobotu besedovat s Ironmanem Petrem Vabrouškem

Kroměříž – Zajímavou sportovní besedu pořádají v sobotu 15. února v podloubí Velkého náměstí v rodinné kavárně Velo Café v Kroměříži. Popovídat si se svými příznivci přijede Ironman Petr Vabroušek. Ten bude vyprávět o spoustě závodů. Určitě se rád podělí o zážitky z World Marathon Challenge, což je závod, v němž se běželo za 7 dní 7 maratonů na 7 kontinentech. Mluvit se bude i o mistrovství světa v Ultramanu na Havaji. Malenovický železný muž je samozřejmě připravený odpovědět na každou otázku.

 Začátek besedy je v 17 hodin, předpokládaný konec ve 20 hodin. Vzhledem k omezené kapacitě kavárny je ale nutné účast si závazně rezervovat na telefonu 723 427 455.              

TENIS

V neděli se ve Zlíně bude hrát 3. ročník tenisového turnaje amatérů Zimní debly na Vršavě 

Zlín – V nafukovací hale ve Zlíně se v neděli 16. února koná 3. ročník tenisového turnaje amatérů nad padesát let Zimní debly na Vršavě. Podnik, který je zařazený do české veteránské série Senior‘ Tour Open 2020, začíná v 9.45 hodin. Prezentace probíhá mezi 9.15 a 9.40 hodinou.

Startovné je 600 Kč. V něm je zahrnutý pronájem haly, míče, poháry, věcné ceny, celodenní občerstvení a pečivo k ranní kávičce.

 Na čtyřech antukových kurtech se nejprve bude hrát skupinovým systémem. Nejlepší páry z každé skupiny postoupí do vyřazovacích zápasů. Pro vyřazené dvojice pořadatelé připravili Soutěž útěchy.

 Semifinálové duely a finálové utkání jsou na programu mezi 15. a 17. hodinou. Očekává se účast maximálně 18 deblů.

,,Turnaj je otevřený pro všechny zájemce, kteří chtějí poměřit síly s elitními českými a slovenskými amatérskými deblovými padesátníky. Podmínkou ale je zrušená registrace v jakémkoliv tenisovém klubu,“ zve do Zlína ředitel turnaje Jan Nahodil.

Loňské Zimní debly na Vršavě vyhráli Josef Kučírka s Petrem Handlířem (Valašské Meziříčí, Brno), kteří ve finále porazili slovenskou dvojici Miloš Michel, Anton Oškrobaný (Bytča, Považská Bystrica) 7:5.