ATLETIKA

Martina Novotná vyhrála krosový závod Hradčanské vlnky. Tomáš Blaha vybojoval stříbrnou příčku

Region – Martin Novotná (ONěmec, AK Kroměříž) vyhrála 4. ročník krosového běhu Hradčanské vlnky, když dosáhla v 10,4 kilometrovém závodu s převýšením 310 metrů, zařazeném do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, času 48:06. Stříbrná Jana Coufalová na ni v cíli ztrácela čtyřicet sekund, třetí skončila Zuzana Kročová (SK Hranice, 50:09).

,,K zisku prvenství mi pomohla skutečnost, že Jana Coufalová na trati trochu zabloudila. Nevím ale, jak se to mohlo stát, vždyť všechny odbočky byly dobře označené,“ divila se krosařka z Brusného Martina Novotná.

V Hradčanech se dařilo také Tomášovi Blahovi (AK Kroměříž), který v závodu mužů vybojoval za čas 41:03 druhé místo. Zvítězil Pavel Dvořák (AC Prostějov, 40:59), třetí doběhl Ondřej Horák z Fortexu Moravský Beroun (41:58). Prusinovický Jakub Janda (Rohálov bike Team, 42:24) bral čtvrté místo.

,,Po celý průběh závodu jsem se cítil dobře a až do 6. kilometru jsem se na čele držel Pavla Dvořáka. Později jsem však trochu ztrácel v kopcích. Na rovinách se mi pak manko už nepodařilo dotáhnout,“ pronesl v cíli i se ziskem stříbrné pozice spokojený Tomáš Blaha.    

ATLETIKA

V sobotu se ve Zlíně koná předposlední letošní dvoumílový běh

Zlín – Předposlední závod z letošní celoroční dvanáctidílné série Běh na 2 míle uspořádají v sobotu ve Zlíně. Start jedenáctého podniku sezony 2019 je na tradičním místě v oblasti průmyslové zóny v Přílukách před budovou Madal Bal v tradičním čase v 9 hodin.

 3,2 kilometru dlouhý závod je rozložený do dvou rovinatých asfaltových okruhů. Zváni jsou muži i ženy všech věkových kategorií. Pořadatelé jako vždy pro všechny účastníky v cíli připravili chutný teplý lívanec se skořicí. Prezentace bude probíhat mezi 8.30 a 8.55 hodinou. Startovné je pouze symbolické a to 20 Kč.

Traťové rekordy zlínského dvoumílového běhu, který se v Přílukách koná každou první sobotu v měsíci, drží v mužích časem 9:51 z 2. března 2019 domácí Jan Kolárik z týmu Edhouse.cz. Mezi ženami doposud nikdo nepřekonal čas 11:59 z 6. září 2014 Agnikany Šenkýřové z pořádajícího klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín.

BASKETBAL

Valašské Meziříčí si v zápasech proti Žabovřeskám i Žďáru nad Sázavou věří

Valašské Meziříčí – O víkendu se bude na Valašsku hrát 2. basketbalová liga. Valašské Meziříčí v sobotu od 17.30 hodin přivítá celek SK Žabovřesky, v neděli se v 10 hodin utká s kolektivem ze Žďáru nad Sázavou. Oba duely budou k vidění ve valašskomeziříčské tělocvičně Střední průmyslové školy stavební. V obou jsou domácí favority.

,,Žabovřesky i vlci ze Žďáru nad Sázavou jsou dlouholetými druholigovými účastníky. My na tyto týmy ale umíme zahrát. Navíc jsou oba silnější v domácím prostředí, než na palubovkách soupeřů. To je naše velká výhoda,“ věří svým svěřencům trenér a manažer Valašského Meziříčí Petr Nachtmann.

,,Žabovřesky mají vyrovnané mužstvo. Žďár nad Sázavou, jehož největší oporou je pětatřicetiletý zkušený střelec ze střední vzdálenosti i trestných bodů Jiří Bubák sází na agresivní obranu na hráče s míčem. Pokud se nám ovšem bude v obou zápasech dařit v obraně, tak bychom je měli zvládnout. Důležité také bude, jestli se nám bude dařit střelba z dálky,“ ví jak Jihomoravany překonat trenér Valachů.

Ten také prozradil taktiku. ,,V obou soubojích budeme sázet na rychlý protiútok spojený s agresivní obranou na perimetru se snahou získat míč,“ plánuje Petr Nachtmann.

 CYKLISTIKA

Králem Holého vrchu je Slovák Jaroslav Buchtík. Zdeňka Bednářová byla suverénní

Brumov-Bylnice – Triumf slovenského bikera z Trenčianských Teplic Jaroslava Buchtíka orámoval 10. ročník mezinárodního závodu horských kol O krále Holého vrchu. Buchtík dosáhl v podniku podporovaném městem Brumov, složeném ze dvou závodů do vrchu, konaném na tratích 6 kilometrů (převýšení 504 metrů) a 6,8 kilometrů (převýšení 417 metrů), výsledného času 52:50. Stříbrnou pozici obsadil se ztrátou 39 sekund Karel Trčálek ze Štítné nad Vláří, třetí místo získal za čas 55:15 Dušan Bačo z Brumova-Bylnice. Valašskokloboucký Jaroslav Čtvrtlík skončil v čase 57:09 čtvrtý, pátý byl Vladimír Benech ze Zlína (57:15).

Závod žen vyhrála díky času 1:10:28 Zdeňka Bednářová z Brumova-Bylnice, před Evou Maliňákovou (Vsetín, 1:13:24). Bronzová do cíle dojela Petra Holznerová (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 1:14:07).

,,První závod s hromadným startem odstartoval u Hasičské zbrojnice v Brumově. Druhý, který startoval Gundersenovou metodou, měl start u Ranče U sedmi kulí v Nedašově. Oba měly cíl na Holém vrchu,“ prozradil základní informace o zajímavém cyklistickém podniku na Valašsku jeden z jeho pořadatelů František Jedlička.

Toho také potěšil zájem o souboj o krále Holého vrchu. ,,Přestože letošní sezona horských kol už končí, tak si k nám našlo cestu osmadvacet bikerů a bikerek. Mezi nimi i někteří junioři,“ uvedl Jedlička, který ještě popsal vývoj závodu mužů i žen.

,,V mužích potvrdil Jaroslav Buchtík roli největšího favorita. Nicméně před druhým závodem měl Karel Trčálek na něho na čele šestisekundový náskok. Ve druhém závodu ale Slovák udával tempo a v posledním stoupání zhruba 500 metrů před cílem se Buchtík definitivně posunul na zlatou příčku. Mezi ženami dokázala Zdeňka Bednářová využít znalosti domácího prostředí a také prodat dobrou aktuální sportovní formu,“ upozornil František Jedlička.

Letošní ročník závodu O krále Holého vrchu se konal po tříleté pauze. Na jeho startu bylo 18 stupňů. Horší podmínky panovaly na Holém vrchu, kde bylo 13 stupňů a foukal tam chladný vítr.     

FLORBAL

Rožnov pod Radhoštěm v duelu s Jaroměří postaví taktiku na ofenzivním florbalu 

Rožnov pod Radhoštěm – Důležité utkání mají o víkendu před sebou prvoligoví florbalisté Rožnova pod Radhoštěm. V sobotu ve Sportovní hale Střední školy informatiky, elektrotechniky a řemesel poměří síly s celkem Jaroměře. Úvodní buly v duelu s desátým týmem tabulky bude vhozené v 19.30 hodin.

Valaši se v domácím prostředí představí po sérii 6 venkovních zápasů. Naposledy před svými diváky hráli před šesti týdny 21. září proti Gulliversu Brno.

 ,,Soupeře příliš neznáme. Nicméně víme, že se jedná o mladý tým, kterému se zatím letos v první lize příliš nedaří. Proto bychom této skutečnosti chtěli využít a střetnutí vyhrát,“ plánuje první muž lavičky Rožnova pod Radhoštěm Miroslav Kasl.

Kouč nováčka první ligy má připravenou účinnou taktiku. ,,V zápase vsadíme na ofenzivní florbal. Hru postavíme na aktivním vysokém presinku. Tím bychom měli narušovat rozehrávku Východočechů. Samozřejmě musíme proměňovat šance,“ ví, kudy vede cesta ke třem sobotním bodům Kasl.

Ten také věří, že bude konečně moct postavit tři kompletní lajny. ,,Hrajeme doma, tak snad nastoupíme v nejsilnějším složení. Teda i s Petrem Krhutem, který zatím z osobních důvodů do soutěže nezasáhl,“ doufá trenér Valachů.            

HOKEJBAL

Malenovice budou poziční hrou eliminovat rychlost Hostivaře

Malenovice – Hokejbalisty Malenovic čeká o víkendu třetí letošní domácí prvoligový duel. Čamlíci v pátém zápase sezony přivítají v Lopik aréně Hostivař. Souboj s pátým celkem tabulky začíná v 14.30 hodin.

,,Soupeře příliš neznáme. Jedná se ale o mladý tým, který nešetří bojovností. Hostivař předvádí běhavý hokejbal. Její hráči jsou nebezpeční hlavně v přechodu do útoku. Velkou oporou je gólman Štoural. V ofenzívě si musíme dávat pozor na Malinu s Čejkou. Tvořivými schopnostmi vyniká Samuel Kuchačík,“ představil Pražany hrající malenovický trenér Martin Novák.

Ten věří, že jeho mužstvo zápas zvládne. ,,Naší velkou výhodou bude, že hosté nejsou zvyklí hrát na asfaltu, protože v Praze mají plastový povrch hrací plochy. Tato změna totiž dělá většině celků problémy. Proto budeme chtít využít domácího prostředí. Rychlost Hostivaře budeme eliminovat poziční hrou. Musíme však zlepšit produktivitu,“ ví, jak nebezpečného soupeře překonat Novák.

,,Začátek soutěže se nám nepovedl. Proto musíme hlavně doma sbírat body. Duel s Pražany chceme samozřejmě vyhrát,“ plánuje kouč Čamlíků.

TRIATLON

Klub Titan Trilife Zlín vyhrál soutěž klubů ve Valachy Tour 2019

Zlín – Ve zlínském klubu Titan Trilife se slaví. Triatlonisté z krajského města totiž ovládli soutěž klubů v pětidílném seriálu Valachy Tour.

,,Do posledního závodu ve Velkých Karlovicích, kterým byl 12kilometrový trailový běh, jsme šli s cílem udržet první pozici,“ prozradil předseda Titan Trilife Zlín Daniel Tkáč.

Jeho svěřencům se to bez problémů podařilo. Na Valašsku se představili Vojtěch Bednarský, Robert Kocián, Radim Korytář, Jan Pražan, Simona Švecová-Světinská, Radek Světinský a také Daniel Tkáč.

,,V závodu Běhej Valachy jsme byli nejlepším týmem. Tím jsme si upevnili vítěznou pozici v celém seriálu,“ radoval se Tkáč.

   Zlínským triatlonistům se dařilo i v hodnocení jednotlivců. V letošním ročníku Valachy Tour se do první absolutní desítky výsledkové listiny vešli tři jeho reprezentanti. Vojtěch Bednarský skončil sedmý, Daniel Tkáč osmý a Robert Kocián devátý. Karel Janák navíc zvítězil v kategorii mužů nad 61 let. Zdeněk Orner byl ve stejné společnosti bronzový. V kategorii M20 skončil Vojtěch Bednarský druhý a Radim Grebik třetí. 

    ,,Titan Kids navíc vybojoval čtvrté místo v celkovém hodnocení Valachy Tour v kategorii pro děti. V tomto měření sil se představili Barbora Vojtěšková, Vojtěch Bajer, Lucie Šuláková a Marek Šulák,“ potěšilo ještě Daniela Tkáče.

   POŘADÍ V SOUTĚŽI KLUBŮ VALACHY TOUR 2019:

   1. Titan Trilife Zlín              20 212 bodů.

   2. N-MED Team                 19 026 bodů.

   3. NaDyzajn                        18 887 bodů.

   4. Zlínska 50.cz                   13 913 bodů

   5. All Blacks Otrokovice      8 935 bodů.                 Lubomír Hotař