„Jsem nadšený, že se mi podařilo zvítězit a porazit největší konkurenty. Splnil jsem si svůj životní sen,“ prohlásil Tomáš Staněk.

Nový mistr Evropy v kombinované lovecké střelbě na adresu letošního klání v Piancardatu nešetřil chválou.

„Bylo to vůbec nejlepší mistrovství Evropy, kterého jsem se za svou střeleckou kariéru zúčastnil. Z organizačního hlediska byla soutěž velmi dobře zajištěna,“ říká český reprezentant.

Úspěch českých reprezentantů je o to výraznější, že se ho podařilo dosáhnout v mimořádně tvrdé konkurenci a za velice náročných podmínek.

„Na letošní mistrovství se totiž sjeli nejlepší střelci Evropy a závod se konal ve čtyřicetistupňových vedrech,“ líčí Staněk.

Už jedenácté mistrovství Evropy v kombinované lovecké střelbě uspořádala na přelomu června a července mezinárodní střelecká organizace FITASC. Významná akce se uskutečnila v Itálii, sto sedmdesát kilometrů severně od Říma
Evropský šampionát se skládal z kulové a brokové střelby, přičemž každý ze závodníků mohl maximálně získat osm set bodů.

„V brokové části se střílely čtyři části po sto bodech – dvakrát Compak sporting parkúr, dvakrát Univerzální trap,“ informuje Staněk.

V kulové části se střílelo nejprve dvacet ran na pevné terče (srnec, liška, kamzík a divoké prase), dalších dvacet ran na tři statické terče (srnec, liška a kamzík).

Vrcholem byla střelba na jeden pohyblivý terč (divoké prase) na vzdálenost padesáti metrů. „Ta je považována za nejobtížnější část závodů, protože na tomto stanovišti se téměř vždy rozhoduje o finálním pořadí,“ připomíná Staněk.

V kulové disciplíně stříleli všichni čeští reprezentanti kulovnicemi CZ 527 Varmint v ráži 222 Remington. Nejlepšího celkového nástřelu ze všech soutěžících dosáhl Tomáš Staněk z CZ Shooting Teamu.

V kategorii ženy zvítězila česká reprezentantka Michaela Štenglová. Český národní tým s kulovnicemi značky CZ za sebou nechal druhé Rakušany a třetí Švédy.

„V lovecké kulové střelbě nemá česká reprezentace konkurenci již pět let,“ tvrdí mluvčí České zbrojovky Hana Machů. Podle ní k tomu zásadním způsobem přispívají právě speciální varianty loveckých kulovnic vyvinuté pro tento účel v České zbrojovce Uherský Brod.

Kombinovaná lovecká střelba je divácky atraktivní sportovní disciplína, která vychází z myslivecké praxe. Její zvláštností – jak naznačuje název – je spojení střelby z brokovnice na asfaltové terče a střelby loveckými kulovnicemi na pevné papírové terče nebo na papírový terč běžícího divočáka. „Čeští střelci a české zbraně v této disciplíně patří již řadu let k evropské špičce,“ dodala Machů.

Celkové výsledky závodu:

Muži 1. Tomáš Staněk (CZE), CZ Shooting Team 779 bodů 2. Helmut Rosskopf (AUT) 775 bodů 3. Andras Varga (HUN) 775 bodů
Ženy 1. Michaela Štenglová (CZE) 750 bodů 2. Lina Laine (FIN) 741 bodů 3. Christine Liebelt (GER) 659 bodů
Týmy 1. Česká republika 2. Rakousko 3. Švédsko