Otrokovický pilot se dostal do čela až v závěrečné 12. RZ Santov, ve které porazil Václava Pecha, který vedl téměř celou soutěž, o devět vteřin. V celkovém součtu tak zvítězil o sedm sekund.

Z boje o bednu vypadl až v poslední zkoušce Roman Kresta, jenž musel odstoupit pro technické problémy. Bronz tak spadl do klína Jaromíru Tarabusovi.

První páteční etapa Valašské rally, která měla šest zkoušek, byla stejně jako úplně celá soutěž ve znamení obrovské bitvy trojice titánů – Pecha, Kresty a Valouška.

O absolutní nadvládě této „silné trojky“ na Valašce hovoří i fakt, že ani v jediné z celkových dvanácti erzet mezi sebe nepustili nikoho jiného.

V celkovém součtu prvního dne si přenesl do druhé etapy nepatrné vedení (1,2 vteřiny) Václav Pech. Druhý byl Pavel Valoušek a třetí Roman Kresta.

Sobotní etapa, čítající také šest rychlostních zkoušek, byla skutečnou ozdobou Valašky. Trojice Pech, Valoušek , Kresta dokazovala, že nebude mít konkurenci, a v podstatě si ze soutěže udělala soukromé dostaveníčko.

„Byl to krásný boj od začátku až do konce. Nikdo neměl nic jistého. Pokud to takhle půjde i v dalších závodech sezony, tak se teda máme nač těšit,“ glosoval obrovský souboj s Krestou a Pechem vítěz Valašské rally Pavel Valoušek.

Souboje silné trojky byly neuvěřitelně vyrovnané. Hned v několika zkouškách se všichni vešli do několika málo vteřin. Například RZ 10 vyhrál Kresta a druhý Pech i třetí Valoušek se vměstnali do dvou vteřin za něj.

Rozuzlení prvního podniku sedmidílného seriálu MČR v rally přišlo v posledních dvou zkouškách. Jako RZ 11 a RZ 12 se totiž jela královská erzeta Santov z Vesníku do Velké Lhoty měřící úctyhodných 26 kilometrů.

Před těmito posledními dvěma zkouškami vedl Pech o čtyři vteřiny před Valouškem, třetí Kresta měl na lídra dvacet vteřin ztráty.

V 11. RZ pořádně zatáhl Kresta. Zkoušku vyhrál o sedm sekund před Valouškem a o osm před Pechem a před závěrečnou erzetou vedl Pech už jen o dvě vteřiny před Valouškem.

Kresta ztrácel vteřin jedenáct. A právě v závěrečné zkoušce neuvěřitelně zabral Valoušek a rozhodl. Zkoušku vyhrál o devět vteřin před Pechem a v celkovém zúčtování jej tak porazil o sedm vteřin.

„Jsme strašně rádi za takový výsledek. Je to naše vůbec první vítězství ve velkém mistráku. Vlastně jsme si ani nemohli přát, aby to bylo lepší,“ culil se po závodě spokojený Pavel Valousek.

Druhý na cílové rampě Václav Pech sice vyhrál nejvíce zkoušek (5), ale plzeňskému pětinásobnému českému šampionovi nakonec triumf těsně unikl.

„Tak jako na každé soutěži jsme chtěli jet co nejrychleji a především dojet do cíle. To se podařilo, takže jsme spokojeni. Samozřejmě je škoda, že jsme to nakonec nedotáhli, ale Pavel jel v závěru výborně,“ podotkl stříbrný muž Valašky Václav Pech.

Čtyřnásobný vítěz Valašky Kresta musel v poslední erzetě odstoupit ze třetího místa kvůli technické poruše na motoru. Bronzový stupínek tak díky tomu obsadila posádka Jaromír Tarabus – Dalibor Trunkát.

„Máme ze závodu tak trošku smíšené pocity. Sice jsme skončili třetí, ale spadlo nám to do klína. Jsme samozřejmě spokojeni, ale radši bychom se o třetí místo porvali na trati,“ konstatoval po závodě zlínský pilot Jaromír Tarabus.

Obrovskou smůlu si kromě Kresty vybral na Valašce Jaroslav Orsák. Pilot z Valašských Klobouk byl před poslední zkouškou na pátém místě, ale hned zkraje posledního testu havaroval a cíl nespatřil.

Konečné pořadí Sheron Valašské rally

1. Valoušek, Hrůza (Škoda Fabia S2000) 1:31:32 hodin
2. Pech,Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) – 7,6 vteřin
3. Tarabus, Trunkát (Ford Fiesta S2000) – 1:35,4 minut
4. Odložilík, Tureček (Škoda Fabia S2000) – 3:41
5. Solowow, Baran (Peugeot 207 S2000) – 3:45
6. Tlusťák, Škaloud (Škoda Fabia S2000) – 4:26.